Specialiștii semnalează că Europa ar putea fi amenințată de o nouă variantă a tulpinii virusului SARS-CoV-2.
Deltacron este un hibrid de tulpini Delta şi Omicron descoperit recent în Cipru de către Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru.
Cea mai nouă variantă a virusului are la bază varianta genetică Delta și mutații ale tulpinii Omicron. În momentul de față, în Cipru au fost raportate 25 de cazuri Deltacron.
Citește și: Decizie radicală în Filipine: Președintele a cerut arestarea persoanelor nevaccinate care ies din casă
Legat de varianta Deltacron, Dr. Tom Peacock, virolog la Colegiul Imperial din Londra, spune într-o postare pe Twitter că, în opinia sa, varianta Deltacron „pare în mod clar a fi o contaminare”. Recombinările variantelor de virus apar, de regulă, la doar câteva săptămâni sau luni după ce a existat o co-circulație substanțială. Și potrivit lui Giorgio Gilestro, profesor de Neurobiologie tot de la Imperial College, „Deltacron-ului îi va fi greu să submineze Omicron. O variantă recombinantă Delta/Omicron – a scris el – trebuie să fie mai performantă decât Omicron să se răspândească și acest lucru este foarte dificil.”
În practică, nu există dovezi științifice care să demostreze că virusurile se contopesc unul cu celălalt după o perioadă atât de scurtă de co-circulație. Chiar și un reputat virolog grec, dr. Gkikas Magiorkinis de la Universitatea din Atena, este sceptic: „Primele analize arată că este o eroare tehnică a laboratorului în procesul de citire a genomului”. Adică revenim la ipoteza contaminării între probe în laborator.
"Vom vedea în viitor cât de contagioasă este tulpina Deltacron", a ținut să precizeze Leondios Kostrikis, într-un interviu acordat televiziunii Sigma.
Foto: Profimediaimages.ro
Vezi și:
Moment emoționant în culisele Masterchef. Chef Hadad gătește rețeta din copilărie