Aurul, metal nobil prin definiție, stă bine la gât și pe degete. Însă, atunci când e asociat cu vinul se transformă miraculos în distincție căutată cu îndârjire de viticultori. „Wine Trips România” a descoperit la Sâmburești vinurile de aur care au făcut cinste României încă de la 1891.
Pe dealurile Sâmbureștilor se face vin de 400 de ani. Un loc cu o istorie bogată, Sâmbureștiul a dat țării unele dintre cele mai apreciate vinuri roșii, distinse cu aur la mari competiții internaționale de profil încă din secolul XIX. Povestea legendară a acestui loc a fost dusă mai departe de familia Valvis, care, în 2005, a preluat podgoria de aici pentru a duce mai departe tradiția transformării viei în vin.
Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea vă prezintă cu mândrie soiurile de excepție de la Domeniile Sâmburești, care se cultivă pe 500 de hectare. Invitatul special al episodului de azi este Raluka, mare amatoare de vinuri roșii și rose.
Episodul integral se găsește pe PROTV PLUS și VOYO.
Dacă primele menționări istorice plasează moșia viticolă de la Sâmburești sub oblăduirea unor oameni de vază, precum logofătul Teodosie Rudeanu, cronicar al domnitorului Mihai Viteazul, Constantin Duca, ginerele lui Constantin Brâncoveanu, sau familia Brătianu, azi ea se află în grija familiei Valvis. Noii proprietari ai domeniului au preluat vechiile meșteșuguri, predate din generație în generație, pentru desăvârșirea unor soiuri nobile care au în centrul atenției vestitul Cabernet Sauvignon, unul dintre cele mai premiate vinuri de Sâmburești.
„Crama este un business de familie, născut din pasiune pentru vin. Noi am preluat Sâmbureștiul în 2005 și, până în 2009, am investit foarte mult, și în podgorie, și în modernizarea cramei, pentru a avea un vin de top în România”, spune Stefanos Valvis, project manager al Domeniilor Sâmburești.
Însă, până să se ajungă aici, cel care a adus podgoria în lumea bună a vinurilor a fost Vintilă Brătianu, vestitul boier și om politic care la începutul secolului XX avea în administrare viile. El l-a adus la Sâmburești pe cunoscutul enolog francez August Joseph Ville, care i-a recomandat să defrișeze toate viile familiei, afectate de filoxeră, și să le înlocuiască cu soiuri nobile franțuzești. Decizia, incredibil de grea, avea să producă roade câțiva ani mai târziu.
„În 1926, Sâmbureștiul a luat, la Expoziția Internațională de la Paris, marea medalie de aur, care este un lucru remarcabil. De atunci am început noi să adunăm medalii”, dezvăluie Ioan Manea, director executiv al companiei Viti-Pomicola Sîmburești SA.
La Sâmburești se cultivă soiurile Fetească Regală, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Neagră, Chardonnay și Merlot. Vinurile sunt grupate în trei game, fiecare cu distincțiile ei: Chateau Valvis, Domeniile Sâmburești și Sâmburel de Olt.
Raluka, o amatoare de vinuri roșii seci, a găsit calități de superstar într-un vin alb surprinzător: Sauvignon Blanc Chateau Valvis. „Este un vin alb pe care aș putea să-l beau tot timpul”, mărturisește artista.
Orice vin îți place din colecția Sâmburești, îl găsești pe eMAG la un preț avantajos.
Cabernetul Sauvignon de Sâmburești ocupă un loc aparte în galeria vinurilor selecte, grație nenumăratelor distincții pe care le-a primit. Soiul a fost apreciat încă din perioada interbelică, atunci când a fost descoperit de specialiști de talie mondială. Unul dintre ei este profesorul J. Roger, expertul care a selectat vinurile din România pentru expoziția de la Paris din 1937. El a prețuit culoarea rubinie și gustul de ienupăr al vestitului Cabernet Sauvignon de Sâmburești din recolta 1925. Pierre Andrieu scria, în cartea sa - Les vins de France et d’ailleurs -, că vinul roșu de Cabernet de Sâmburești este ca “sângele de taur”.
Din 1961 și până azi, vinurile roșii de Sâmburești au câștigat 47 de medalii de aur și 30 de medalii de argint. O colecție impresionantă de distincții, care vorbește de la sine despre efortul depus de viticultori.
Un vin special este Feteasca Neagră de Sâmburești, medaliat cu aur la Viena, în 2021. Rezultat dintr-un strugure extrem de sensibil la condițiile meteo, soiul românesc este foarte de apreciat de consumatorii de pe piața autohtonă.
„Atunci când o cramă iese pe piață cu o Fetească Neagră, puteți să fiți sigur că este un vin de succes”, l-a asigurat Stefanos Valvis pe Sergiu Nedelea.
Descoperiți în VIDEO-ul de mai jos povestea de succes a Domeniilor Sâmburești și pe oamenii care o duc mai departe!
Articol susținut de eMAG.
Gallery