ß
  • PRO TV
  • La mulți ani 2014! Țara care a rămas în urmă cu aproape 8 ani și sărbătorește altfel Anul Nou

La mulți ani 2014! Țara care a rămas în urmă cu aproape 8 ani și sărbătorește altfel Anul Nou

La mulți ani 2014! Țara care a rămas în urmă cu aproape 8 ani și sărbătorește altfel Anul Nou

În timp ce mai toți pământenii și-au făcut o listă cu dorințe pentru 2022, etiopienii sunt încă în 2014. Țara africană are propriul calendar, iar un an durează aici 13 luni.

Etiopienii au intrat în noul an la 11 septembrie, când au celebrat Enkutatash, sărbătoarea de Anul Nou care aduce familiile laolaltă în jurul mesei. Prima zi a anului calendaristic etiopian, 1 Mäskäräm, este 11 septembrie (după calendarul gregorian) și 12 septembrie în anii bisecți.

Explicația pentru acest decalaj neobișnuit este că Etiopia a adoptat un calendar propriu, care este cu 7 ani și 8 luni în urma celui gregorian. În Etiopia, anul nașterii lui Iisus Hristos este calculat diferit începând cu 500 d.Hr., ca urmare a hotărârii Bisericii Ortodoxe Etiopiene de a face notă discordantă de decizia Bisericii Catolice.

Un an are 13 luni în această țară: 12 luni de 30 de zile și cea de-a 13-a, botezată Pagume, de 5 zile (6 zile în anii bisecți).   

Conform tradiției, sărbătoarea Anului Nou din Etiopia datează din vremea reginei din Saba, care s-a întors din vizita efectuată la regele Solomon, în Ierusalim, în anul 980 î.Hr. Regina a fost primită înapoi în țara ei cu o mulțime de bijuterii, cunoscute și sub numele de enku - „cadoul de bijuterii” în limba amharică.

Enkutatash corespunde, de asemenea, cu sfârșitul celor trei luni de sezon ploios și marchează schimbarea anotimpului în primăvară, timp în care peisajul de munte etiopian este acoperit de vegetație verde cu flori galbene aurii strălucitoare, numită Adey Abeba.

Această floare originară din Etiopia este un simbol al Anului Nou, ce inspiră speranță. Ea marchează sfârșitul pregătirilor pentru festivitățile de Anul Nou și întoarcerea la școală a copiilor.

Cum se sărbătorește Anul Nou în Etiopia



Festivitățile sărbătorii Enkutatash încep cu aprinderea torțelor din lemn cunoscute sub numele de chibo, folosite la arderea focurilor de tabără, pentru a simboliza venirea noului sezon de soare și un nou început al vieții. Familia se strânge în jurul focului de tabără chibo aprins, în timp ce băieții și fetele din familie cântă și dansează sub lumina lunii. E o tradiție în fiecare gospodărie. Vezi AICI cum sărbătoresc afganii Revelionul!

În tradiția Bisericii Ortodoxe Etiopiene, sărbătorile Enkutatash încep de obicei cu activități bisericești. Programele bisericii încep după miezul nopții în ajunul Anului Nou și durează până în dimineața Anului Nou.

Apoi, membrii familiei se adună și mănâncă preparate din carne de pui numite doro wat. Tocana doro wat se poate prepara și din carne de vită sau miel, însoțită de legume, condimente și unt.

Fotografii: Getty Images/imago-images.com

Vezi și VIDEO: Horațiu Mălăele, moment umoristic la PROTEVELION

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni