ß
Dacă ne-a lipsit ceva în ultimii doi ani, după debutul pandemiei COVID-19, cu siguranţă în topul listei ar fi ieşirile la restaurant. Odată cu relaxarea restricţiilor şi cu redeschiderea localurilor, suntem tentaţi să ieşim oriunde şi cât de des putem. Atenţie, însă, la capcanele care ne-ar putea pune în pericol chiar sănătatea!
Un restaurant prost poate fi identificat rapid, fără prea mari eforturi şi, mai ales, fără să apuci să cheltui banii nejustificat. Trebuie doar să fii atent la câteva detalii "cheie", iar dacă nu ştii după ce să te uiţi pentru a-ţi da seama la timp că un restaurant este mai slab decât pare sau decât ai fi tentat să crezi, mai mulţi chefi cu experienţă au decis să spună lucrurilor pe nume.
Cum identifici un restaurant prost
Cine poate şti mai bine decât bucătarii la ce să te uiţi cu mare atenţie atunci când alegi să intri într-un restaurant? Mai mulţi chefi au participat la o discuţie pe Reddit despre ceea ce ar trebui să fie adevarate semnale de alarmă. Iată câteva secrete care îţi vor fi de mare folos de acum înainte:
• Restaurantele tip fast-food au în general reguli mult mai stricte privind igiena, deci uneori pot fi mult mai "safe" chiar şi decât localuri cu pretenţii; trebuie doar să alegi cu atenţie ce mănânci.
• Într-un restaurant cu prea multe specialităţi ale zilei, ceva e "putred". Specialităţile sunt, de obicei, alimente cumpărate la ofertă şi vândute la suprapreţ sau de care restaurantul trebuie să scape cât mai repede pentru că se apropie de termenul de expirare.
• Excesul de sos sau condimente din unele preparate ar putea fi un semn că ele trebuie să ascundă ceva.
• Într-un restaurant în care vezi că personalul foloseşte telefoanele mobile la vedere este mai bine să bei cel mult o cafea sau o băutură îmbuteliată. În primul rând este o dovadă de lipsă de respect faţă de clienţi, iar în al doilea rând se ştie că ecranul unui telefon mobil nu este chiar cea mai curată suprafaţă din lume. Un chelner care lasă telefonul din mână chiar înainte să te serveasca este puţin probabil să se şi spele între cele două momente.
• Înainte de a comanda de mâncare într-un restaurant, mergi mereu la toaletă pentru a te spăla pe mâini. Dacă acolo vei găsi mizerie sau un miros urât, probabil cea mai bună idee este să nu mănânci. Toaleta poate fi privită ca o carte de vizită a unui local; dacă această zonă nu este igienizată corespunzător, este puţin probabil ca altele să fie.
• Indiferent de zi si de ora, daca nu sunt macar cateva mese ocupate in local, probabil este ceva in neregula cu el.
• Dacă pe mesele din jur vezi farfurii pe jumatate pline, poate nu este o idee aşa de bună să mănânci în acel local.
Secrete “murdare” din bucătăriile restaurantelor
Nu este prima oară când oameni din industria HoReCa fac dezvăluiri neaşteptate despre lucrurile neştiute din restaurante.
Chef Anthony Bourdain a dezvăluit într-o carte secrete incomode,cumar fi că lunea chefii bucătari au în general zi liberă şi că, de aceea, marţea este cea mai bună zi pentru a te bucura de măiestria sa. În weeend alimentele sunt cu siguranţă proaspete, pentru că se face aprovizonare, însă preparatele nu se bucură de prea mare atenţie, din cauză că volumul de muncă este foarte mare.
Lunea este bine să nu mănânci peşte la restaurant, pentru că probabil a fost comandat încă dinaintea weekendului, spunea chef Bourdain în cartea "Kitchen Confidential". Tot el a dezvăluit că pâinea de pe mesele clienţilor este adesea "reciclată" de la alte mese, unde ea nu a fost mâncată.