ß
Toate statele lumii au un simbol, un ambasador care spune povestea necosmetizată a locurilor sale emblematice. Deși România nu are încă un brand de țară competitiv, și-ar putea pune nădejdea în vin. „Wine Trips România” vă invită la Cotnari, locul de legendă unde oamenii și-au pus tot sufletul în băutura din struguri.
Cotnariul are mai multă istorie decât multe zone viticole de la noi luate la un loc. Săpături arheologice realizate aici au scos la lumină o întreagă cultură a viței de vie și vinului încă de pe vremea lui Burebista. Totuși, primele menționări ale pogdoriei datează din jurul anului 1250, conform istoricului Radu Rosetti.
Suntem în 2021 și încă ne plac poveștile vechi, la un pahar de vin învechit în hrubă și în compania unor oameni pricepuți într-ale viticulturii. Wine Trips România a ajuns la Crama Cotnari, unde somelierul Sergiu Nedelea și actorul Cătălin Neamțu au fost întâminați de Remus Deleanu, președintele directoratului Cotnari SA. Episodul complet este pe PROTV PLUS și VOYO.
Înființată în 1948, compania Cotnari administrează azi circa 1.800 de hectare de viță de vie. În ciuda suprafeței uriașe, la Cotnari nu se pune accent pe cantitate, ci pe calitatea strugurilor care ajung în teascuri. De aceea, Cotnari își limitează intenționat producția medie la hectar (la 70%-80%) pentru a obține cei mai buni struguri.
Încă un lucru demn de menționat este că la Cotnari se cultivă doar soiuri românești de struguri: Fetească Albă, Frâncușă, Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră. De anul trecut, companie a trecut la recoltarea mecanizată, după ce decenii această activitate s-a făcut exclusiv cu lucrători manuali.
„Numărul de oameni care trebuie să lucreze pentru recoltare e considerabil și lipsa forței de muncă ne-a făcut să mergem și pe varianta alternativă a recoltării mecanizate”, confirmă Remus Deleanu, care i-a așteptat pe oaspeții săi cu Frâncușă de Cotnari, vin spumant. Sergiu Nedelea a dezvăluit că este unul dintre vinurile sale preferate, care este un produs relativ nou în portofoliul Cotnari.
Orice vin din portofoliul Cotnari îți place îl poți găsi pe eMAG la un preț special.
Vedeta cramei este, însă, Grasa de Cotnari, un vin cu o tradiție impresionantă. Aflat pentru prima dată la un concurs internațional, soiul a obținut Medalia de aur la Paris în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, Cotnari a acumulat premii însemnate la concursurile de profil, devenind cel mai premiat brand românesc de vin.
Vinurile de Cotnari sunt maturate cu grijă în cele 15 hrube ale domeniului de lângă Iași. Fiecare spațiu subteran de depozitare conține peste 100 de butoaie cu vin, de dimensiuni diferite, unde sunt păstrate în vederea învechirii vinurile dulci. Cele aromate, precum Tămâioasa Românească, sunt maturate în recipiente de inox.
La Crama Cotnari poți vizita Vinoteca, un loc legendar „burdușit” cu peste 300.000 de sticle de vin. Cea mai veche etichetă datează din 1956, însă ceea ce ar merita să reții este că vinul Grasă de Cotnari este cel mai premiat din lume. Această performanță a fost confirmată de Academia Recordurilor Mondiale, care amintește colecția remarcabilă de 144 de medalii de aur și 61 de medalii de argint obținute la competițiile internaționale în ultimii 10 ani.
Crama în sine este și ea în Cartea Recordurilor, cu cele 588 de medalii obținute la competițiile internaționale. Iată, deci, un motiv întemeiat să vizitezi acest loc pentru degustare și pentru o experiență cu totul specială în vie.
Descoperă în VIDEO-ul de mai jos cel de-al treilea record mondial al Cramei Cotnari! Rămâni alături de Wine Trips România, deoarece călătoria noastră în patria vinului continuă!
Articol susținut de eMAG.
Gallery