ß
  • PRO TV
  • 10 lucruri pe care nu le stiai despre Luna! Sambata, 19 martie, astrul s-a apropiat de Pamant la cea mai mica distanta din ultimii 20 de ani

10 lucruri pe care nu le stiai despre Luna! Sambata, 19 martie, astrul s-a apropiat de Pamant la cea mai mica distanta din ultimii 20 de ani

10 lucruri pe care nu le stiai despre Luna! Sambata, 19 martie, astrul s-a apropiat de Pamant la cea mai mica distanta din ultimii 20 de ani

Sambata, 19 martie, Luna s-a apropiat de Pamant la cea mai mica distanta din ultimii 20 de ani. Descopera 10 lucruri ciudate si mai putin cunoscute despre satelitul natural al Terrei.

Evenimentul astronomic de sambata se numeste perigeu lunar si inseamna ca am putut vedea o Luna mai mare ca de obicei. Ea a trecut la "doar" 356.578 de kilometri de Pamant, in conditiile in care distanta medie a Lunii fata de planeta noastra este de aproximativ 384.400 kilometri. Astronomii spun ca in conditii de cer senin, la perigeu lunar, ar trebui sa vedem Luna cu 15% mai mare si cu 30% mai stralucitoare.

1. Exista 4 tipuri de luni calendaristice, in functie de fazele Lunii

Lunile noastre calendaristice corespund, cu aproximatie, perioadei de care Luna are nevoie pentru a trece printr-un ciclu complet de faze. Inca din Paleolitic, oamenii se bazau pe fazele lunii pentru a masura timpul. Dar, in realitate, lunile calendaristice se impart in patru categorii diferite.

- Anormale: durata necesara pentru ca Luna sa inconjoare Pamantul, masurata de la un perigeu (punctul cel mai apropiat de Pamant de pe orbita Lunii) la altul: 27 de zile, 13 ore, 18 minute, 37.4 secunde.

- Nodice: durata necesara pentru ca Luna sa treaca printr-unul din nodurile sale (punctul de intersectie al orbitei lunare cu orbita terestra) si sa se intoarca la el: 27 de zile, 5 ore, 5 minute, 35.9 secunde.

- Siderale: durata necesara pentru ca Luna sa inconjoare Pamantul, folosind stelele ca puncte de referinta: 27 de zile, 7 ore, 43 minute si 11.5 secunde.

- Sinodice: durata necesara pentru ca Luna sa inconjoare Pamantul, folosind Soarele ca punct de referinta: 29 de zile, 12 ore, 44 minute si 2.7 secunde. In prezent, luna sinodica este cea folosita pentru a divide un an calendaristic.

2. Putem vedea un pic mai mult de jumatate din Luna de pe Pamant

In timpul revolutiei sale in jurul Pamantului, datorita orbitei sale eliptice, putem vedea in jur de 59% din suprafata astrului, adica aproape doua treimi.

3. Diferentele de temperatura de pe Luna sunt uriase

Conform NASA, temperaturile de la ecuatorul Lunii difera de la minus 173 grade Celsius in timpul noptii, pana la 127 de grade Celsius ziua. In unele cratere de la poli, temperatura este intotdeauna de aproape minus 240 de grade Celsius.

In timpul unei eclipse lunare, cand Luna intra in umbra Pamantului, temperatura de la suprafata poate scadea cu 300 de grade Celsius in mai putin de 90 de minute.

4. Luna are si ea diferente de fus orar

Timpul se poate masura si pe Luna, numai ca altfel fata de cum o facem pe Pamant, deoarece meridianele Lunii sunt mai mici decat cele ale Terrei. In 1970, Helbros Watches i-a cerut lui Kenneth L. Franklin, seful astronomilor de la Planetariumul Hayden din New York, sa creeze un ceas pentru cei care ajung pe Luna, care sa masoara timpul in “lunatii” – durata in care Luna face un tur complet al Pamantului. O lunatie are exact 29.530589 zile pamantesti.

5. Pentru o lumina la fel de puternica precum cea eliberata de Soare, ar fi nevoie de cateva sute de mii de Luni

Soarele straluceste cam de 398.110 ori mai puternic decat Luna.

6. Primul si ultimul patrar de Luna nu sunt pe jumatate la fel de stralucitoare ca si Luna plina

Deoarece Luna are si ea munti si stanci, unele zone sunt mai luminoase, altele mai intunecate. Rezultatul este ca primul patrar este de 11 ori mai putin stralucitor decat Luna Noua.

7. Luna luminata in proportie de 95% straluceste de doua ori mai putin decat Luna plina

Cu 2.4 zile inainte si dupa ce intra in faza de Luna Plina, luna e luminata in proportie de 95%, dar straluceste de doua ori mai putin decat atunci cand e plina-plina.



8. Pamantul, vazut de pe Luna, trece si el prin faze diferite


Cand e Luna noua pentru noi, pentru un observator de pe Luna ar fi “Pamant plin”, iar primul patrar de luna ar corespunde ultimului patrar de Pamant. Din orice loc de pe Luna din care putem vedea Pamantul, acesta ar ramane exact in aceeasi pozitie pe cer. De pe Luna, Pamantul apare de 4 ori mai mare decat ne apare noua Luna plina si straluceste de 45 pana la 100 de ori mai tare decat aceasta.

9. Eclipsele sunt inversate cand le vedem de pe Luna

Cand pe Pamant se poate vedea o ecplisa totala de Soare, un observator de pe Luna ar vedea cateva pete intunecate deplasandu-se pe suprafata Pamantului – si anume, umbra Lunii, care e mai mica si nu poate acoperi Pamantul in totalitate. 

10. Exista reguli dupa care sunt denumite  craterele de pe Luna

Craterele de pe Luna s-au format prin ciocnirea astrului cu asteroizi sau comete. Se crede ca pe Luna sunt in jur de 300.000 de cratere cu diametrul mai mare de 1 km. Uniunea Internationala pentru Astronomie stipuleaza ca toate craterele de pe Luna pot fi denumite doar dupa diverse personalitati: savanti, astronomi, artisti si exploratori.

 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni