Poveștile de succes românești ne încântă, însă nu doar din patriotism. Toată plus valoarea pe care o aduce un business autohton se traduce în locuri de muncă, profit impozabil acasă și mici cărămizi puse la temelia unui brand de țară pe care ni-l dorim cu toții. Crama „La Salina” este un exemplu pentru cei care încă mai sunt sceptici că nu se pot realiza la ei în țară.
Se zice că trebuie să „razi” totul până la temelie dacă vrei să prinzi rădăcini ferme. Acesta este principiul pe care l-au urmat Claudiu Șugar și Adrian Mureșan când au pus bazele actualei podgorii și crame La Salina. În 2011, cei doi antreprenori au cumpărat 50 de hectare de teren care aparțineau Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda și au plantat viță de vie.
Pentru a instala noua plantație, a fost nevoie ca via existentă să fie defrișată, într-un efort uriaș de a construi de la zero o podgorie la standarde actuale. A meritat, fiindcă La Salina este azi un brand vizibil la nivel național grație gamei de vinuri ISSA. Wine Trips România, somelierul Sergiu Nedelea și actorul Augustin Viziru au vizitat podgoria și crama de la Turda, situate la o aruncătură de băț de Salina Turda.
Episodul este disponibil integral pe PROTV PLUS și VOYO.
Gazdele noastre au fost Claudiu Șugar, acționar al cramei La Salina, Adrian Madar, manager complex Sarea-n Bucate, și Vicu Mureșan, manager complex Biniște și Cai. Cei trei i-au introdus pe Sergiu Nedelea și Augustin Viziru în tainele extragerii vinului din cele mai bune soiuri care se cultivă aici. Degustarea a început cu un spumant ISSA Charm, un vin sprințar creat din Chardonnay pentru un debut cu dreptul în orice nouă relație.
Și dacă numele este unul extrem de reușit, aflați că ISSA vine de la vechea cetate Potaissa, Turda de astăzi, care a servit drept sursă de inspitație pentru creatorii brandului La Salina.
„Voiam, cumva, să ne identificăm cu zona și atunci a venit cineva cu propunerea de ISSA. Ni s-a părut, din start, bună, după ce am auzit nenumărate propuneri”, a dezvăluit Claudiu Șugar.
Pe cele 41 de hectare de vie ale domeniului se cultivă soiuri de struguri care s-au aclimatizat perfect în Transilvania: Chardonnay, Fetească Neagră, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling. Pinot Noir, care e soi de climă rece, cum e cea din Transilvania, e întotdeauna o alegere inspirată pentru o degustare într-o zi de toamnă târzie. Însă, antreprenorii de la La Salina au mizat mai mult pe vinurile albe, dintre care se remarcă ISSA Sauvignon Blanc, disponibil în două variante: una clasică și cealaltă baricată.
Toate vinurile de la Crama La Salina se găsesc pe eMAG la un preț special, așa că nu ezita să-l cauți pe cel care-ți face cu ochiul!
Vinul se împletește firesc cu mesele îmbelșugate și poveștile vânătorești, dar azi nu vom vorbi despre ele, ci despre un nou soi de turism care a luat avânt în România. Enoturismul, care implică vizite de neuitat la crame și degustări de vinuri, este ceea ce și-au propus acționarii La Salina încă de când au plantat primii butași de vie.
Și fiindcă strugurii se coc singuri, scăldați în soare și în bătaia vântului, tu fii atent la experiența completă de care ai parte aici, grație tuturor facilităților care acompaniază vinul: restaurantul Sarea-n bucate, cu preparate tradiționale, pensiunea cu 13 camere, pentru nopți liniștite în mijlocul viei, un centru de echitație cum rar întâlnești în toată Europa și plimbări cu trăsura trasă de cai.
Dacă te-am pus pe gânduri și vrei să experimentezi o vacanță autentică, presărată cu salinoterapie și „vinoterapie”, Crama La Salina te va primi negreșit.
Descoperă experiența noastră în filmul de mai jos și rămâi alături de noi și de Wine Trips România pentru că nu ne oprim aici! Călătoria noastră în patria vinului continuă.
Articol susținut de eMAG.
Gallery