ß
La aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, comunitatea științifică internațională are mai multe certitudini decât necunoscute în ceea ce privește boala care a schimbat complet viața oamenilor de pe întreg globul. Totuși, noi mituri și știri false despre Covid-19 și vaccinuri se răspândesc cu repeziciune în mediul online.
Oamenii tind să creadă mai degrabă informațiile care se răspândesc ușor prin intermediul rețelelor sociale decât pe cele la care ajung cu greutate. De aceea, o serie de organizații independente și companii media și-au creat departamente de verificare a datelor care se răspândesc în online, cu scopul de a informa corect populația cu privire la evoluția Covid-19.
În ciuda acestui fapt, nenumărate informații neverificate, postate uneori fără rea intenție, sunt luate drept adevăruri incontestabile doar pentru că sunt distribuite la scară largă.
FactCheck.org este unul dintre organismele internaționale independente create să filtreze informațiile false și să le ofere celor care navighează pe internet răspunsuri verificate cu specialiști din domeniul medical. Mai mult, marile redacții media, precum AFP, USA Today și Reuters, au creat propriile organisme de verificare a știrilor false care se distribuie pe rețelele sociale. Iată câteva informații false!
În martie 2021, o știre falsă care îl avea în centrul atenției pe Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer, s-a viralizat pe Facebook. Conform unei postări care a fost distribuită masiv în online, Bourla ar fi refuzat să se vaccineze anti-Covid. Autorul postării a folosit ca argument o declarație a șefului Pfizer, din decembrie 2020, când acesta a afirmat că se va vaccina atunci când îi va veni rândul. În vârstă de 59 de ani, Albert Bourla nu se afla în categoria persoanelor care trebuiau vaccinate de urgență.
Citește și: Frances Haugen, fosta angajată a Facebook, dezvăluie practicile meschine ale platformei de socializare
La 10 martie 2021, șeful Pfizer anunța pe Twitter că și-a făcut a doua doză de vaccin anti-Covid, iar serul folosit a fost cel realizat de compania sa. Informația a fost confirmată și de Sharon Castillo, purtătorul de cuvânt al companiei.
Excited to receive my 2nd dose of the Pfizer/BioNTech #COVID19 vaccine. There's nothing I want more than for my loved ones and people around the world to have the same opportunity. Although the journey is far from over, we are working tirelessly to beat the virus. pic.twitter.com/ES05WPBLJA
— Albert Bourla (@AlbertBourla) March 10, 2021
La începutul lunii noiembrie 2021, un utilizator de Facebook din Australia a distribuit infirmația falsă că autoritățile japoneze au oprit administrarea de vaccinuri anti-Covid pentru a stopa răspândirea virusului. Aceeași persoană susținea că autoritățile medicale au trecut la administrarea de ivermectină pentru a trata cazurile de Covid-19 existente.
Un post de radio din SUA susținea același lucru, însă afirmațiile, verificate de AFP Fact Check și FactCheck.org, nu sunt adevărate. În realitate, autoritățile japoneze continuă campania de vaccinare și, mai mult, demarează administrarea celei de-a treia doze, în luna decembrie a acestui an. Peste 70% dintre japonezi sunt deja vaccinați cu primele două doze.
Această informație falsă circulă în mediul online din primăvara acestui an, însă studiile realizate până acum arată că vaccinul anti-Covid sporește nivelul anticorpilor și răspunsul imun în cazul persoanelor care au avut deja boala. Vaccinurile nu „elimină” anticorpii generați după vindecarea de Covid-19.
Mitul s-a răspândit în mediul online după ce un interviu al unui reprezentant al Crucii Roșii au fost interpretat în mod greșit.
O serie de postări de pe rețelele de socializare și un articol online, apărute la începutul lunii noiembrie 2021, susțin că gigantul farma Pfizer a adăugat un ingredient utilizat pentru a stabiliza victimele atacului de cord la vaccinul său împotriva Covid-19 pentru copii, făcând o legătură între această decizie și rapoartele privind efectele secundare rare ale vaccinurilor.
Informația distribuită este incorectă. Noua formulă a vaccinului Pfizer, care conține trometamină, va fi folosită atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar scopul ingredientului este de a ușura și de a prelungi depozitarea vaccinurilor, au dezvăluit reprezentanții Agenției americane pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor (FDA).
Tot pe rețelele sociale a fost distribuită informația falsă potrivit căreia cele opt persoane care au murit la Festivalul Astroworld, organizat de rapperul Travis Scott, au fost otrăvite cu oxidul de grafen din vaccinurile anti-Covid.
Descoperit în 2004, acest compus derivat din grafit are azi aplicații vaste în industriile aerospațială, energetică și medicală, însă NU se află în compoziția vaccinurilor anti-Covid.
Totuși, afirmațiile distribuite masiv pe rețelele sociale au determinat mulți internauți să-și piardă încrederea în vaccinuri, deși aceste știri nu au fost verificate în prealabil.
Fotografii: Shutterstock
Vezi și VIDEO:
Gallery