Când facem bine, #nefacembine. Nu e un hashtag lipsit de sens, ci chiar esența acestor zile pe care le trăim. Un pensionar din județul Sibiu tocmai a demonstrat că speranța ne poate salva și de la moarte, și de la uitare. Cine este Ioan Muțiu, pensionarul care și-a donat economiile pentru a-i ajuta pe cei lipsiți de putere.
Reprezentanții Organizației Salvați Copiii România au fost luați prin surprindere de gestul unui pensionar din județul Sibiu, care a decis să se implice în dotarea Maternității Sibiu. Ioan Muțiu, din comuna Ludoș, a făcut o donație de 100.000 de lei pentru a susține efortul medicilor de a trata copiii născuți cu patologii complexe.
În prezent, nonagenarul este singur, fiindcă soția sa a decedat. Însă, înainte de a muri, femeia și-a dorit ca amândoi să contribuie cumva la efortul medicilor care se lupta, în fiecare zi, pentru viața copiilor cu afecțiuni grave. Astfel, împreună au decis să renunțe la economiile de o viață pentru a fi de folos nou-născuților. Pensionarul și-a făcut publică identitatea, însă nu a furnizat organizației și o fotografie.
În urma acestui gest rar, Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu a fost dotată cu un sistem ICU Monitor tip NicOne V32, cu 8 canale, necesar pentru monitorizarea activității cerebrale a nou-născuților. Valoarea totală a echipamentului este de 128.342 de lei, informează reprezentanții organizației.
Gestul de solidaritate al pensionarului în vârstă de 90 de ani a fost apreciat atât de reprezentanții organizației, cât și de cei ai spitalului. „Într-un context social complicat, în care presiunea asupra sistemului medical este uriașă, gestul de empatie fără precedent al acestui binefăcător, domnul Muțiu, nu poate fi decât contagios. Îi suntem recunoscători, este o lecție de bine care ne arată, o dată în plus, că solidaritatea este cel mai bun capital”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
În 2021, la Maternitatea sibiană au venit pe lume 2.185 de nou-născuți, dintre care peste 400 prematuri. În 2020, s-au înregistrat peste 3.000 de nașteri, dintre care peste 300 premature, iar 334 de copii au fost îngrijiți în secția de Terapie Intensivă neonatală.
„Aparatul permite monitorizarea activității cerebrale a nou-născuților la termen și prematuri, ajutând în principal la diagnosticarea convulsiilor neonatale, dar și la identificarea leziunilor cerebrale asociate diferiritelor complicații ale afecțiunilor perinatale, stabilirea gradului de maturitate cerebrală, identificarea impactului unor terapii asupra funcționalității creierului și monitorizarea terapiei anticonvulsivante”, a precizat dr. Livia Ognean, șeful Secției de Neonatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și performantă prin încheierea unui contract de sponsorizare pe care îl pot trimite catre [email protected]. Persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar.
Vezi și VIDEO:
Gallery