Endometrioza este o boală care afectează milioane de femei în întreaga lume, iar în România se estimează că ar fi în jur de 500.000 de femei care se confruntă cu această boală. Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă endometrioza, Liliana Curea l-a avut ca invitat, într-o nouă ediție Doctor de bine, pe Dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, chirug endometrioză, la Endo-Institute Timișoara, în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA.
Endometrioza este o boală despre care se cunosc prea puține lucruri, iar femeile cred că durerile puternice la menstră sunt obișnuite. De cele mai multe ori, acestea ajung la medic cu faze avansate de endometrioză, iar în cazul lor tratamentul medicamentos nu este eficient. Așadar, informarea este esențială când vine vorba despre această boală cronică, dar cu cine mergem să discutăm despre endometrioză? Cui cerem ajutotul? Există medici specializați? Mai multe detalii ne-a oferit doctorul Voicu Simedrea.
Ce este endometrioza?
“Endometrioza este o boală cronică, e hormono-dependentă, afecteză femeile cu vârsta între 18 și 50 de ani, deci vârsta hormonală activă. Presupune existența de țesut care, în mod normal, ar trebui să tapeteze cavitatea uterină, în afara acesteia - în cavitatea abdominală, în torace, în muschiul uterin. Este o boală care afectează undeva la 180.000.000 de femei în lume. În formă gravă, poate să genereze o calitate proastă a vieții, infertilitate”.
Poate fi asemănată cu o tumoră?
“Nu aș vrea să pronunț cuvântul tumoră pentru că, dacă spunem asta, toată lumea se va gândi la cancer, ceea ce nu este corect. Se poate organiza ca niște noduli, dar nu este o boală canceroasă.”
Citește mai multe pe doctordebine.ro
Gallery