Oboseala cronica este o problema care afecteaza multe persoane. Stresul excesiv, gestionarea necorespunzatoare a timpului si munca in exces sunt cauze frecvente ale lipsei de energie.
Bineinteles, exista si o serie de afectiuni medicale care pot provoca oboseala: anemiile, anorexia, bolile hepatice sau cele ale glandelor endocrine. In cazul bolilor care produc astenie, este nevoie de un tratament medical adecvat. Insa, daca ne simtim lipisiti de energie, fara vreun motiv medical, poate fi vorba doar de oboseala cronica, legata de stres. Daca si tu te simti constant obosit, iata cateva trucuri care te pot ajuta sa iti recastigi energia.
Adopta o alimentatie echilibrata
Alimentatia este principala noastra sursa de energie. Pentru ca organismul sa functioneze optim, alimentatia trebuie sa acopere metabolismul bazal, care se masoara in calorii. Pe de alta parte, alimentatia trebuie sa acopere si necesitatile de calorii ale termogenezei, ale activitatilor fizice si ale eventualelor boli. O alimentatie deficitara sau dezorganizata nu asigura energia necesara organismului. Asadar, trebuie sa mananci sanatos, echilibrat si variat, dar, daca e nevoie poti lua si suplimente pentru energie.
Corpul utilizeaza, in special, energia produsa prin metabolizarea carbohidratilor. Un truc eficient ca sa mentii un nivel de energie constant este consumul de carbohidrati cu index glicemic mic–leguminoase boabe, cereale integrale, paine integrala. Evita alimentele cu index glicemic mare, cum ar fi dulciurile.
Hidrateaza-te
Consuma 6-8 pahare de apa pe zi, separat de cea care provine din alimente. Deshidratarea produce astenie. Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca te hidratezi eficient.
Tine stresul sub control
Stresul este principalul factor care ne epuizeaza atat psihic, cat si fizic, ne consuma energia si ne alunga cheful de viata. Atunci cand suntem stresati, tindem sa devenim mai retrasi si sa ne folosim timpul liber doar pentru odihna, deoarece oboseala devine evidenta. De aceea, este important sa stim sa gestionam stresul. Fa-ti timp pentru tine si pentru pasiunile tale, stai mai mult impreuna cu prietenii si familia si gandeste pozitiv. Poti incerca tehnici de relaxare speciale pentru reducerea stresului sau suplimente pentru stres si anxietate.
Combate insomniile
Lipsa odihnei suficiente pe timpul noptii duce la oboseala pe timpul zilei. Daca ai probleme cu somnul, este timpul sa le rezolvi. Creste calitatea somnului prin utilizarea unei saltele si a unei perne adecvate, prin eliminarea factorilor perturbatori (zgomote, lumini) si prin pastrarea unei temperaturi adecvate in camera. Poti incerca suplimente pentru somn odihnitor sau masuri cognitiv-comportamentale, cum ar fi crearea unui orar de somn si evitarea somnului pe timpul zilei.
Consuma cafeina in cantitati optime
Cafeina are rol stimulator in cantitati moderate, insa, in cantitati excesive poate da peste cap ritmul circadian (somn-veghe). Nu consuma mai mult de 2 cani de cafea pe zi si evita consumul de cafeina in a doua parte a zilei. Nu uita ca aceasta substanta se gaseste si in ceai verde si ceai negru.
Evita fumatul
Se stie deja cat de nociv este fumatul. Tutunul are numeroase consecinte asupra sanatatii, insa, poate agrava si oboseala cronica prin inducerea insomniei. Fumatul creste pulsul si tensiunea arteriala si stimuleaza creierul, producand unde asociate cu prelungirea starii de veghe. Astfel, fumatul poate favoriza aparitia insomniilor.
Gestioneaza-ti timpul eficient
Daca nu stii cum sa-ti organizezi activitatile zilnice, risti sa te suprasoliciti si sa te epuizezi. Trebuie sa te odihnesti, cand ai nevoie de o pauza, si sa inveti sa eviti activitatile in plus, care iti dau peste cap programul. Prin gestionarea eficienta a timpului, previi oboseala cronica si distribui energia optim, pe timpul zilei.
Fa sport
Sportul ajuta, in special, la imbunatatirea circulatiei sangvine, iar, astfel, asigura o buna aprovizionare a tesuturilor cu oxigen si nutrienti. In plus, te ajuta sa iti intaresti musculatura si sa cresti rezistenta la efort, deci, nu vei mai obosi la fel de rapid. De asemenea, imbunatateste starea de spirit prin cresterea nivelului de endorfine si dopamina. Starea de bine ne face sa ne simtim plini de energie.
In concluzie, energia nu apare de la sine, ci trebuie stimulata prin obiceiuri sanatoase si printr-o stare buna de spirit. Incearca aceste trucuri pentru a alunga oboseala si a-ti spori energia.
Sursa foto: unsplash.com