Rolul sistemului imunitar este acela de a oferi protecție împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor paraziți care pot pătrunde în organism și pot duce la apariția unor boli grave. Câinii pot intra în contact cu diferite substanțe periculoase și, dacă nu sunt hrăniți și îngrijiți corespunzător, pot deveni sensibili la acestea.
Sistemul imunitar este esențial pentru apărarea organismul de infecții, dar acesta se poate deteriora foarte ușor. Printre semnele unei probleme imunitare la câini se numără aspectul nesănătos al blănii și pielii, stările de apatie, lipsa poftei de mâncare sau chiar un comportament agresiv. Află cum să îți menții câinele sănătos și la ce metode să apelezi pentru ca acesta să aibă un sistem imunitar mai puternic.
O alimentație echilibrată este cheia către dezvoltarea sănătoasă a câinelui. Asigură-te că alegi hrana potrivită pentru vârsta sa, care să conțină toți nutrienții necesari. Vitaminele A, B, C, D și PP sunt benefice pentru organismul câinilor, precum și calciul, magneziul, zincul, fierul, manganul, seleniul sau iodul. Alege mâncare cu aceste substanțe sau cere sfatul veterinarului pentru o formulă perfectă pentru câinele tău.
Dacă patrupedul tău este mai sensibil sau are nevoie de un aport suplimentar de nutrienți, medicul veterinar ar putea recomanda și suplimente alimentare care să-i întărească imunitatea. Acestea au rolul de a menține întregul organism sănătos și de a-l ajuta în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor. Încearcă suplimente pentru imunitatea câinilor de la NIXODOR pentru a-ți feri prietenul blănos de boli.
Aceste suplimente sunt în general administrate în momentul în care câinele este mai sensibil și are nevoie de puțin ajutor în lupta împotriva paraziților. Așadar, ele sunt recomandate puilor în momentele esențiale ale dezvoltării, câinilor seniori sau raselor predispuse la diferite afecțiuni.
Realizarea deparazitării interne și externe este esențială în îngrijirea unui câine. Cea internă va trebui realizată de cel puțin două ori pe an, iar cea externă odată la 30 sau 60 de zile, în funcție de nevoie. Astfel, vei ajuta la eliminarea paraziților și vei susține buna funcționare a sistemului imunitar.
Vaccinurile sunt cea mai bună metodă de a determina organismul să producă anticorpi împotriva diferitelor virusuri sau bacterii. Așadar, vaccinarea va ajuta la întărirea sistemului imunitar. Mergi regulat la veterinar, întreabă-l pe acesta despre toate vaccinurile recomandate și asigură-te că vei urma o schemă completă de vaccinare pentru câinele tău.
Probabil cea mai simplă metodă de îmbunătățire a imunității este să îi asiguri o viață activă câinelui tău. Prin joacă și plimbări regulate în aer liber, acesta obține un mecanism natural care să susțină sistemul imunitar și să lupte împotriva tuturor bacteriilor. Astfel de activități nu sunt grozave numai pentru sănătatea câinelui, dar îl vor ajuta pe acesta să fie cât mai vesel și fericit.
Câinii pot deveni ușor predispuși la diferite infecții și boli grave, iar sistemul lor imunitar nu întotdeauna le poate face față acestora fără puțin ajutor. De aceea, este important să înveți cum să îi sporești imunitatea și cum să îți ajuți prietenul blănos să ducă o viață lungă și fericită.