• PRO TV
  • (P) Cele mai frecvente 5 afecțiuni inflamatorii ale pielii

(P) Cele mai frecvente 5 afecțiuni inflamatorii ale pielii

(P) Cele mai frecvente 5 afecțiuni inflamatorii ale pielii

Afecțiunile inflamatorii ale pielii au un aspect neplăcut, iar adesea oferă disconfort, senzație de oboseală și chiar durere acută persoanelor care se confruntă cu astfel de boli. Există numeroase afecțiuni comune ale pielii regăsite sub formă de erupție cutanată, inflamații, pete, secreții, etc, așa că este important să depistezi timpuriu boala și să iei legătura cu un medic specialist.

Consultă lista următoare și află care sunt cele mai comune 5 boli de piele, cum pot fi acestea evitate și care este tratamentul potrivit pentru fiecare.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune, o eczemă, care provoacă iritații și înroșirea pielii. Oferă o senzație de disconfort, de mâncărime și poate apărea atât la copii, dar și la adulți. Există tratamente pentru îngrijirea dermatitei atopice, însă aceasta nu poate fi vindecată definitiv. 

Această afecțiune se manifestă prin piele uscată, mâncărimi - uneori foarte severe, pete pe corp, bubițe și erupții, piele crăpată și sensibilă. Dermatita atopică este cauzată de istoricul medical personal sau familial. Drept complicații, pacientul poate suferi de: astm, alte infecții ale pielii, dermatită alergică de contact și probleme de somn.

Deoarece dermatita provoacă episoade recurente, este recomandat să păstrezi un stil de viață sănătos și echilibrat pentru a preveni și ameliora simptomele. Hidratează-ți pielea cu creme și unguente, trăiește un stil de viață curat, limitează timpul la duș și nu te expune la temperaturi extreme. Totodată, consumă pește, iaurturi, murături, fructe și legume, și evită: citricele, ouăle, glutenul și soia.

Rozaceea

Rozaceea este o afecțiune a pielii, cronică și inflamatorie, care se manifestă prin piele înroșită, erupții și vase de sânge dilatate. La un stadiu avansat, nasul, ochii și scalpul pot fi afectate. Genele și expunerea la mediu: la soare, temperaturi extreme, vânt, influențează și chiar determină apariția rozaceei.

Există câteva alimente pe care ar trebui să le eviți ca să poți preveni această boală, în special alcoolul, băuturile fierbinți sau alimentele picante. Totodată, evită contactul îndelungat cu soarele, folosește cremă de protecție cu SPF ridicat, elimină pe cât posibil stresul și odihnește-te. Rozaceea poate fi ținută sub control cu ajutorul cremelor și gelurilor, antibiotice orale sau terapie cu laser.

Acneea

Acneea este una dintre cele mai răspândite afecțiuni inflamatorii ale pielii, fiind prezentă în special în perioada adolescenței, însă unele persoane se confruntă permanent cu aceasta. Se manifestă prin puncte albe, puncte negre și coșuri. Glandele produc o cantitate mai mare de grăsime decât corpul are nevoie.

Vârsta, hormonii, alimentația, istoricul familial și stresul sunt doar câțiva factori de risc ce pot declanșa sau agrava această boală. Acneea nu este periculoasă, însă poate irita pielea și chiar lăsa cicatrici, și totodată poate crea stres emoțional. Leziunea poate fi ținută sub control prin soluții de curățare cu acid salicilic, cu peroxid de benzoil, cu retinoizi topici sau orali, dar și prin antibiotice sau terapie cu laser și lumină.

Psoriazis

Psoriazisul este cunoscută drept o boală inflamatorie cauzată de genetică, dar și de alți factori de risc: obezitatea, alimentația precară, fumatul, alcoolul și anumite medicamente. Pielea este uscată, crăpată și prezintă pete mici de culoare roșie, dar și coșuri și pustule. Psoriazisul poate fi ameliorat și chiar vindecat prin tratamente de: dermatocorticoizi, creme hidratante cu antibiotic, vitamina D3 sau retinoizi topici.

Piciorul atletului

Piciorul atletului, sau tinea pedis, este o afecțiune întâlnită des care se manifestă prin mâncărime puternică, zone de piele crăpate, bășici, roșeață și arsuri. Apar din cauza unor fungi dermatofiti, întâlniți în piscine, dușuri sau vestiare. În funcție de gravitatea bolii, piciorul de atlet poate fi vindecat cu ajutorul cremelor antifungice sau cu intervenția medicului dermatolog.

Există numeroase boli de piele ce pot afecta corpul uman în numeroase moduri, acestea pot fi cauzate de genetică, infecții fungice, medicamente, stil de viață precar, alergii sau chiar mușcături de insecte. Este important să depistezi din timp boala și să administrezi tratamentul adecvat.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni