ß
Friptura de porc este unul dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria românească, fiind de nelipsit din meniul de sărbătoare. Totuși, nu ai nevoie de o ocazie specială pentru a savura o friptură suculentă și fragedă din carne de porc, deci o poți alege oricând pentru un prânz copios.
Și, pentru că ne dorim să pregătești un fel de mâncare care să-i uimească pe cei ai casei, îți spunem astăzi secretele unei fripturi perfecte!
Primul pas pentru a obține cea mai bună friptură de porc pe care ai mâcat-o vreodată este să alegi un anumit tip de carne astfel încât să se potrivească modului în care vrei să o prepari. Așadar, îți recomandăm să alegi…:
Cu siguranță că nu putem menționa un anumit timp de gătire valabil pentru orice rețetă de friptură de porc, însă trebuie să știi că, pentru a fi gătită corect, acest tip de carne necesită temperare și mai apoi gătire la foc mediu. Practic, înainte de a începe să te ocupi de rețeta aleasă de tine, recomandarea noastră este să lași carnea să se macereze peste noapte (sau cel puțin cu câteva ore înainte). Mai apoi, cu aproximativ 30-60 de minute înainte de gătire, scoate carnea din frigider și las-o la temperatura camerei. În momentul în care decizi să prepari friptura la cuptor, ține cont de o regulă de bază: setează o temperatură medie (150-170 de grade Celsius sunt suficiente).
Mai mult decât atât, dacă vrei să gătești la tine acasă o friptură perfectă, investește într-un termometru de gătit. Cu ajutorul acestuia vei afla exact temperatura cărnii, care, în cazul fripturii de porc trebuie să fie între 65 și 70 de grade Celsius (în funcție de cât de gătită vrei să fie).
Un cuțit bine ascuțit, special pentru carne este absolut indispensabil pentru a porționa fripturile, dacă nu cumva le-ai cumpărat gata tăiate de la măcelărie. Cu ajutorul unui astfel de instrument, tăietura va fi perfectă și vei evita distrugerea fibrelor de grăsime.
De asemenea, ține cont de faptul că, până la finalul timpului de gătire, friptura de porc își va micșora volumul, deoarece carnea se strânge sub acțiunea temperaturilor de gătire. Așadar, te poți ghida după aceste gramaje: aproximativ 200-250 de grame pentru fiecare invitat la masă.
Ți-am făcut poftă de o friptură delicioasă? Pune în aplicare sfaturile noastre și pregătește-o acasă!