ß
  • PRO TV
  • (P) Cum să prepari o friptură de porc perfectă

(P) Cum să prepari o friptură de porc perfectă

(P) Cum să prepari o friptură de porc perfectă

Friptura de porc este unul dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria românească, fiind de nelipsit din meniul de sărbătoare. Totuși, nu ai nevoie de o ocazie specială pentru a savura o friptură suculentă și fragedă din carne de porc, deci o poți alege oricând pentru un prânz copios. 

Și, pentru că ne dorim să pregătești un fel de mâncare care să-i uimească pe cei ai casei, îți spunem astăzi secretele unei fripturi perfecte!

Cum alegi carnea de porc în funcție de modul de preparare

Primul pas pentru a obține cea mai bună friptură de porc pe care ai mâcat-o vreodată este să alegi un anumit tip de carne astfel încât să se potrivească modului în care vrei să o prepari. Așadar, îți recomandăm să alegi…:

  • Mușchiulețul de porc dacă vrei un preparat la grătar sau la cuptor;
  • Cotletul de porc (cu sau fără os), pentru un grătar memorabil;
  • Fleica de porc, ideală pentru gătirea la tigaie;
  • Spata de porc, dacă ești fanul fripturilor la cuptor; aceasta se gătește lent;
  • Pieptul de porc este alegerea perfectă pentru prepararea la cuptor; îl poți ține în bere câteva ore pentru un plus de savoare;
  • Coastele de porc pot fi gătite oricum - vor fi la fel de delicioase! Chiar și așa, sfatul nostru este să le fierbi înainte, sau cel puțin să le ții la macerat. 

Cum se gătește corect carnea de porc?

Cu siguranță că nu putem menționa un anumit timp de gătire valabil pentru orice rețetă de friptură de porc, însă trebuie să știi că, pentru a fi gătită corect, acest tip de carne necesită temperare și mai apoi gătire la foc mediu. Practic, înainte de a începe să te ocupi de rețeta aleasă de tine, recomandarea noastră este să lași carnea să se macereze peste noapte (sau cel puțin cu câteva ore înainte). Mai apoi, cu aproximativ 30-60 de minute înainte de gătire, scoate carnea din frigider și las-o la temperatura camerei. În momentul în care decizi să prepari friptura la cuptor, ține cont de o regulă de bază: setează o temperatură medie (150-170 de grade Celsius sunt suficiente). 

Mai mult decât atât, dacă vrei să gătești la tine acasă o friptură perfectă, investește într-un termometru de gătit. Cu ajutorul acestuia vei afla exact temperatura cărnii, care, în cazul fripturii de porc trebuie să fie între 65 și 70 de grade Celsius (în funcție de cât de gătită vrei să fie). 

Alte sfaturi pentru gătirea la cuptor a cărnii de porc 

  • Tamponează carnea de porc cu șervețele de hârtie, înainte de gătire;
  • Freacă fripturile cu o linguriță de sare - acest truc va conferi cărnii frăgezime;
  • Folosește o tavă cu marginile mai înalte cu doar câțiva centimetri față de grosimea fripturilor, pentru ca acestea să-și păstreze suculența;
  • Stropește carnea cu puțin ulei, pentru a se carameliza ușor;
  • Adaugă în tavă o ceapă înjumătățită, câteva crenguțe de salvie sau de cimbru și condimentele preferate pentru un plus de savoare. 

Cum porționezi carnea de porc pentru friptură?

Un cuțit bine ascuțit, special pentru carne este absolut indispensabil pentru a porționa fripturile, dacă nu cumva le-ai cumpărat gata tăiate de la măcelărie. Cu ajutorul unui astfel de instrument, tăietura va fi perfectă și vei evita distrugerea fibrelor de grăsime. 

De asemenea, ține cont de faptul că, până la finalul timpului de gătire, friptura de porc își va micșora volumul, deoarece carnea se strânge sub acțiunea temperaturilor de gătire. Așadar, te poți ghida după aceste gramaje: aproximativ 200-250 de grame pentru fiecare invitat la masă. 

Ți-am făcut poftă de o friptură delicioasă? Pune în aplicare sfaturile noastre și pregătește-o acasă!

Foto: Pexels.com

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni