ß
De cele mai multe ori diagnosticul de infertilitate se pune atunci când un cuplu nu a putut concepe după un an de încercări. Cu toate acestea, în funcție de vârstă și alți factori, acest diagnostic poate fi pus și mai devreme.
Având în vedere că infertilitatea poate afecta atât persoanele de gen feminin cât și persoanele de gen masculin, cauzele infertilității pot fi împărțite în trei, o treime reprezentând infertilitatea cauzată de factori feminini, o treime cauzată de factori masculini și o treime cauzată de factori necunoscuți sau combinați.
Pentru a discuta mai în detaliu despre infertilitate, în acest articol ne vom axa pe infertilitatea la femei, menționând în continuare câteva posibile cauze care pot sta la baza acestei probleme.
Deoarece concepția și sarcina reprezintă procese extrem de complicate, cauzele de infertilitate pot fi numeroase și variate.
Din acest motiv este recomandat ca femeia care se confruntă cu această problemă să apeleze la un consult medical specializat, cum ar fi cel oferit de clinica de fertilitate Fetal Care, specialiștii de acolo putând evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.
În ceea ce privește cauzele cele mai frecvente de infertilitate la femei însă, acestea pot include:
Acestea reprezintă cea mai frecventă cauză de infertilitate și apar atunci când ovulul nu este eliberat de către ovare.
Având în vedere că ovulația include numeroase organe, procese și glande pentru a se realiza, cum ar fi hipotalamusul, glanda pituitară (hipofiza), ovarele, glanda tiroidă și nu numai, apariția infertilității poate avea multe cauze, cum ar fi:
Chiar dacă acesta face parte tot din problemele asociate cu ovulația, sindromul ovarian polichistic nu are însă o cauză exactă.
Acesta afectează de multe ori ciclul menstrual și echilibrul hormonal prin producerea unui nivel prea mare de hormoni masculini.
Pe lângă faptul că dezechilibrul hormonal poate afecta creștere și eliberarea ovulului, nivelul ridicat de hormoni masculini poate crește și riscul de apariție a sindromului metabolic, sindrom care include hipertensiune arterială, nivel ridicat de colesterol, rezistența la efectele insulinei și multe altele.
Ca urmare, femeile cu sindrom ovarian polichistic au șanse mai mari de dezvoltare a unor complicații în timpul sarcinii.
Vestea bună însă, este că acest sindrom poate fi tratat, tratamentul fiind recomandat de către specialist în funcție de fiecare caz în parte.
Afecțiune caracterizată prin creșterea în exterior a țesutului care căptușește în mod normal interiorul uterului (endometru).
Deoarece acest țesut poate crește și în alte părți, acesta poate afecta ovarele sau trompele uterine putând cauza astfel infertilitate prin împiedicarea eliberării ovulului sau înfundarea trompelor.
Mai mult decât atât, în funcție de organele afectate, simptomele pot varia și ele în intensitate, cele mai frecvente fiind:
Așa cum endometrioza poate înfunda trompele uterine, împiedicând astfel întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul sau transportul acestuia de la ovar la uter, la fel pot afecta și alte anomalii uterul sau alte părți ale sistemului reproducător.
Fibromul uterin de exemplu, este o formațiune necanceroasa care apare la nivelul uterului, împiedicând în unele cazuri extreme posibilitatea de concepție naturală și creșterea riscului de pierdere a sarcinii sau de naștere prematură.
Polipii, la fel ca fibroamele sunt formațiuni apărute în interiorul uterului și care pot afecta menținerea sarcinii după concepție.
Orice țesut cicatricial la nivelul uterului fie el datorat unor leziuni anterioare, operații chirurgicale sau infecții poate crește riscul de pierdere a sarcinii sau poate împiedica implantarea corespunzătoare a embrionului, ducând astfel la infertilitate.
Toate aceste cauze și multe altele pot duce la infertilitate în randul femeilor. Vestea bună însă, este că există numeroase metode de tratament sau metode de reproducere asistată care pot crește șansele de concepție.
Foto: Pixabay.com