ß
Parcul Natural Văcărești este casă pentru sute de specii de animale, printre care și vidre. Pe 26 septembrie, românii sunt chemați să alerge pe cel mai verde traseu din București, pentru conservarea habitatului acestor mamifere. Iată ce trebuie să știi despre Sun Challenge!
Aflată la a treia ediție, competiția Sun Challenge este singura cursă de alergare prin Parcul Natural Văcărești. Pe 26 septembrie, românii care obișnuiesc să alerge sau fac asta pentru prima dată sunt chemați să susțină programul „Prima casă pentru vidre”.
Competiția, organizată de Sun Plaza și Parcul Natural Văcărești, își propune să strângă fonduri pentru construirea unei vizuini noi pentru vidrele din parc.
Cei care vor să alerge pentru această cauză nobilă se pot înscrie la una dintre cele 3 probe de concurs, în funcție de distanța acoperită: 5 km, 10 km sau 21 km. Indiferent ce traseu alegi, vei avea ocazia să alergi prin interiorul parcului, pe poteci de trail, printre lacuri, stuf, sălcii și arbori bătrâni, unde locuiesc vidre, țestoase și peste 170 de specii de păsări.
Înscrierile au început pe site-ul competiției, iar până la 31 august contribuțiile de participare sunt reduse:
Din 1 septembrie, contribuțiile cresc:
Toți banii obținuți din înscrieri vor fi direcționați către Asociația Parcul Natural Văcărești pentru programe de conservare a vidrelor (Lutra Lutra). Organizatorii vor construi o vizuină pentru vidrele din parc și vor monta camere video pentru monitorizarea lor.
Rangerii din parc vor igieniza zona (vidrele iubesc apele curate), vor construi o plută din peturile găsite în parc (pentru a atrage atenția asupra poluării cu plastic a apelor) și vor monta panouri pentru desemnarea zonelor de habitat și protecție („Șșș, te apropii de casa vidrelor!”).
„De asemenea, vom face acțiuni de informare pentru publicul larg și pentru copii, în cadrul cărora vom vorbi despre importanța vidrei pentru zonele umede și vom povesti despre vidrele care trăiesc în parc”, spun organizatorii.
În România, vidra este specie prioritară, care necesită un regim special de protecție. Mamifer nocturn cu o blană foarte deasă, corp alungit și coadă lungă și rotunda, vidra poate ajunge până la 15 kg greutate.
Se hrănește cu pește, dar în lipsa acestuia se mulțumește și cu raci, broaște, păsări, rozătoare, șerpi, șopârle, melci, scoici, crabi, insecte sau chiar plante.
Pentru mai multe detalii la zi, intră pe evenimentul creat pe Facebook.
Ambasadorii evenimentului sunt Simona Radiș și Radu Restivan.
Gallery