În ultima perioadă, cei mai bine plătiți angajați erau cei din IT. Lucrurile nu mai stau însă așa, arată cele mai recente statistici.
Conform celor mai recente informații publicate de Institutul Național de Statistică (INS), controlorii de trafic aerian câștigă cele mai mari salarii din România.
”Pe prima poziție în topul salariilor în România se află controlorii de trafic aerian, care câștigă până la 571 de mii de lei pe an. Pe locul doi în comparație cu aceștia sunt angajații din IT, care se bucură de un salariu ce ajunge la 113 mii de lei pe an. Pe locul al treilea sunt experții în ingineria aerospațială, cu 111 mii de lei pe an”, arată INS.
De asemenea, conform INS, în clasamentul celor mai bine plătite meserii sau profesii din România intră: angajații din domeniul bancar, medicii primari și avocații din companiile multinaționale.
Astfel, cei care activează în sectorul bancar pot câștiga 140.000 de lei anual, în timp ce medicii primari pot să încaseze un salariu anual de 150.000 de lei. Avocații care lucrează în companiile multinaționale câștigă și 175.000 de lei pe an.
”În luna aprilie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (+0,3%) mai mare decât în luna martie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.561 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 14 lei (+0,4%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (8.671 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.790 lei)”, se arată în datele INS, citate de EVZ.
Iar dacă vrei să te convingi cu ochii tăi că așa stau lucrurile, poți verifica pe JobRadar24 oferta de locuri de muncă, actualizată zilnic, și salariile aferente.
Date fiind noile informații, poate nu e târziu să te reorientezi profesional sau măcar să cauți un angajator care oferă mai mult pentru un post similar celui pe care îl ocupi în prezent. Ține cont de faptul că piața muncii începe încet-încet să se dezmorțească, după pandemie, și din ce în ce mai multe joburi vor fi doase la concurs.
În ce domenii cresc salariile
Iată și în ce domenii s-au înregistrat, de la începutul anului, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net:
- cu 20,1% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii),
- cu 16,2% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;
- între 5% şi 10% în industria metalurgică, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi pe apă, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, colectarea şi epurarea apelor uzate;
- între 3% şi 5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activităţi de servicii anexe extracţiei, telecomunicaţii,industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), conform Observator.
Din ce în ce mai puțini oameni intră în câmpul muncii
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, rata de ocupare a populaţiei aptă de muncă (15-64 ani) a fost de 60,8%, în primul trimestru al acestui an, în scădere de la 65,8% în trimestrul anterior, iar rata şomajului a urcat la 6,1%, faţă 5,2% în trimestrul anterior.
În primul trimestru al anului 2021, populaţia activă a României era de 8,132 milioane de persoane, din care 7,636 milioane persoane erau ocupate şi 496.000 persoane erau şomeri. Rata şomajului în trimestrul I 2021 a fost de 6,1%.
Conform INS, în trimestrul I al acestui an, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 65,9%. Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,4%.
Dar, totuși, cât câștigă cei din IT?
Iar dacă ai rămas cu o curiozitate în ceea ce privește salariile din domeniul IT, iată unde se situează acestea. Cel mai mare salariu îl au cei cu funcția de Senior Software Engineercare câștigă între 72.000 de lei şi 113.000 de lei pe an.
Cei care ocupă funcția de Front-end Developer sunt plătiți cu 60.000 de lei și pot ajunge chiar la 108.000 de lei pe an.
Orașele cu cele mai mari salarii medii din România
În România, cele mai mari salarii se regăsesc în Bucureşti, Cluj, Timiş, Ilfov şi Iaşi, conform câștigurilor raportate în luna martie a acestui an. În aceste zone, angajaţii câştigă, în medie, între 3.500 şi peste 4.700 lei net/lună, arată Aleph News.
În ultimul an, cel mai mult au crescut salariile angajaților din IT și Telecom.
Cu un salariu mediu de 720 de euro net pe lună, un angajat din România câştigă de patru ori mai puţin decât media salarială a tuturor statelor UE.
Un angajat din Capitală a câştigat, în medie, 4.700 de lei net în luna martie a acestui an, cu 400 de lei mai mult faţă de perioada similară din 2020. Practic, s-a înregistrat o creștere de 8%.