Nicio zi fără suferință în Afganistan, țara sfâșiată de sângerosul conflict pentru putere pornit de talibani. La mijloc sunt copiii, martori tăcuți ai dezbinării unei națiuni zguduite din temelii.
Toți ochii sunt acum pe Afganistan, devenit cel mai fierbinte loc din Orientul Mijlociu. În goana după putere, talibanii calcă totul în picioare, demonstrând o lipsă de sensibilitate față de cei mai vulnerabili actori involuntari ai războiului: femeile și copiii.
O serie de imagini surprinse în infernul din Kabul au impresionat până la lacrimi opinia publică internațională. Copiii sunt scoși din ghearele războiului prin mijloace neconvenționale, cu ajutorul trupelor americane și britanice.
Părinții par a se împăca cu gândul că nu-i vor mai vedea vreodată. Convingerea că vor fi salvați de la o moarte sigură este singura care le mai aduce acum alinare.
Un filmuleț care circulă în mediul online înfățișează un bebeluș care e ridicat de tatăl lui peste un gard de sârmă ghimpată. Un pușcaș marin american preia copilul, la rugămințile tatălui de a-l duce la un spital, fiindcă e bolnav.
Copilul a fost transportat la spitalul norvegian care se află în incinta aroportului. Conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, bebelușul a fost îngrijit și returnat familiei.
Dar, alte sute de copii, ai căror părinți nu au primit drept de ședere în SUA, sunt „strecurați” de părinții lor prin garduri, în speranța că vor fi salvați de talibani.
Imagini similare au fost surprinse de fotografii de „război” ai publicațiilor internaționale, trimiși la Kabul să dezvăluie lumii întregi drama poporului afgan.
FOTO: Profimediaimages.ro
Vezi mai multe poze în GALERIA FOTO de mai jos!
Aproape 6.000 de soldați americani continuă să dețină controlul asupra aeroportului din Kabul. Ajutați de britanici, ei coordonează una dintre cele mai dramatice operațiuni de evacuare a populației civile din noul Emirat Islamic al Afganistanului controlat de talibani.
Zeci de mii de oameni au fost scoși deja din țară și transportați în Pakistan, țara care a deschis granițele pentru afgani și în trecut. Din 2001 și până în 2021, circa 5,7 milioane de afgani, refugiați în țara vecină, s-au întors acasă. Acum trebuie să ia din nou drumul pribegiei.
Alte câteva mii de afgani, care au lucrat direct cu armata și cu forțele coaliției anti-talibani, vor primi statut de refugiați în SUA și în țările europene.
Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro
Vezi și VIDEO:
Gallery