Citeste mai mult despre:
Divertisment-Evenimente,
Cine sunt talibanii?
Mișcarea talibană e născută la începutul anilor ’90 în școlile islamice din Pakistan, iar numele "taliban" vine chiar de la semnificația cuvântului în limba paștună (limba oficială în Afganistan), unde taliban este "student". Conform estimărilor NATO, citate de
Euronews, talibanii au în prezent aproximativ 85.000 de luptători.
Ce obiective au?
Își doresc o formă riguroasă de islam sunnit, cu o punere în aplicare strictă a Shariei, legea islamică ce acceptă execuțiile publice și promovează pentru femei lipsa oricărui drept. Talibanii refuză alegerile și structurile democratice.
Parcursul lor istoric
În 1994, talibanii au preluat controlul militar asupra orașului Kandahar. Doi ani mai târziu, au cucerit Kabul și au format Emiratul Islamic al Afganistanului, pe care acum vor să îl reconstruiască. În 4 ani, din 1994 până în
1998, talibanii controlau aproape 90% din Afganistan. Regulile lor erau extrem de dure: crima și adulterul erau pedepsite cu condamnarea la moarte, executările publice erau la ordinea zilei, femeile nu aveau drept de decizie și puteau merge la școală doar până la 10 ani, iar hoților li se amputau mâinile. În plus, potrivit legii islamice, bărbații erau toți nevoiți să își lase barbă, iar femeile erau obligate să poarte burka, adică veșmântul care le acoperă cu totul. Televiziunea, muzica, cinematografia ;și astfel de distracții erau interzise.
De la începutul lui octombrie 2001, o alianță NATO condusă de SUA a atacat poziţiile talibanilor în Afganistan, după ce s-a concluzionat că organizația teroristă Al-Qaida, împreună cu liderul său, Osama bin Laden, aliată cu talibanii, au bombardat la 11 septembrie World Trade Center. Lucrurile s-au schimbat în 20 de ani în Afganistan, în special în ceea ce privește drepturile femeilor. În aprilie 2021 însă, președintele american Joe Biden a anunțat retragerea trupelor americane din Afganistan.
Talibanii s-au deplasat prin țară câștigând rapid noi teritorii în ultimele luni, când trupele americane finale s-au retras.
Afganistanul este din nou în criză, în timp ce talibanii au recucerit capitala Kabul, după două decenii de conflicte violente.Insurgenții au declarat țara „Emiratul Islamic”, în timp ce mii de oameni au încercat să părăsească orașul, iar președintele Ashraf Ghani a abandonat rapid palatul prezidențial și a fugit. Afganistanul este acum controlat de grupul islamist, deoarece acesta deține toate orașele importante și majoritatea celorlalte părți ale țării.
Cine îi finanțează?
Afganistanul este cel mai mare exportator de opiu din lume și aceasta este sursa majorității fondurilor pentru grupul islamist.
Cesar Gudes, șeful biroului Kabul al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), a declarat pentru Reuters, citat de Independent:
„Talibanii s-au bazat pe comerțul cu opiu afgan ca una dintre principalele lor surse de venit. O producție mai mare aduce medicamente cu un preț mai ieftin și mai atractiv și, prin urmare, o accesibilitate mai largă. ”
Talibanii au interzis anterior creșterea macului în 2000, dar s-a înțeles că și-au atenuat considerabil poziția după o reacție din partea fermierilor din mediul rural.
Experții cred că grupul, alături de oficiali publici, a fost implicat în traficul de droguri pentru o perioadă substanțială de timp, dar există o dispută cu privire la câți bani câștigă efectiv talibanii din astfel de substanțe.
Un raport confidențial întocmit de NATO și ulterior difuzat la Radio Free Europe / Radio Liberty, a arătat că grupul primește și bani din minerit, proprietăți imobiliare și binefăcătorii regionali anonimi.
Raportul, scris anul trecut de jurnalista Lynne O'Donnell, avertiza: „Dacă nu vor fi luate măsuri globale, talibanii vor rămâne o organizație extrem de bogată, cu un flux de finanțare autosusținută și cu sprijin extern din partea țărilor regionale”.
În părțile țării pe care le controlează, talibanii implementează, de asemenea, o formă de impozitare, cunoscută sub numele de „ushr”. Un raport al ONU din septembrie 2012 spunea că această taxă reprezenta un impozit de 10% pe recoltă și un impozit de 2,5% pe avere.
Cine îi înarmează?
Pe măsură ce talibanii s-au deplasat prin țară, au furat arme care au fost date armatei și forțelor de poliție de către SUA.
Robert Crews, expert în Afganistan la Universitatea Stanford, a declarat pentru Washington Post: „Una dintre primele mișcări pe care talibanii le-au făcut în mutarea pe un nou teritoriu este să meargă la un sediu al guvernului, să aresteze sau să omoare acele figuri, să deschidă închisorile și apoi să meargă la bazele guvernamentale și să apuce armele ”.
Grupurile au, de asemenea, arme și echipamente donate de grupuri sau state care sunt într-un fel simpatizante cu cauza lor. SUA a acuzat anterior Rusia că a sprijinit și a furnizat arme talibanilor în 2018.
FOTO: SHUTTERSTOCK
Vezi și: