Fie că ai un atelier de hobby sau unul profesionist, prelucrarea corectă a lemnului masiv precum fasinul sau ștejarul, trebuie făcută cu sculele potrivite. Așadar, fie că produci lucrări simple sau complicate, sau execuți produse de serie, uneltele potrivite îți vor ușura munca și te vor ajuta să o duci în siguranță la final.
Astfel, ți-am pregătit o listă de 7 scule necesare pentru prelucrarea lemnului, fie că ai un atelier de hobby sau unul profesional.
Un real ajutor pentru multe operațiuni de bază, circularul cu masă te va ajuta să tai lemnul la dimensiunile pe care le dorești. Cu cât un circular este mai masiv și adâncimea de tăiere este mai mare, cu atât mai bine pentru proiectele tale.
Circularul cu masă poate lucra în lemn masiv, dar și în plăci fibrolemnoase și alte materiale similare. Cu el se pot executa atât tăieturi longitudinale, cât și transversale.
Pentru calibrări și șlefuiri milimetrice, aceasta este mașina de care ai nevoie.
Mașinile de calibrat și șlefuit pot fi de mai multe feluri, în funcție de activitățile pe care le desfășori:
- Mașinile cu bandă sunt recomandate pentru suprafețe mari, ajutând la pregătirea materialului pentru lustruire, vopsire sau lăcuire.
- Modelele orbitale se potrivesc pentru suprafețele curbe, având discuri mobile care se pliază pe suprafață.
- Modelele cu vibrații sunt ideale pentru lucrări de finețe, cu un timp de execuție mare.
- Mașinile multifuncționale cuprind toate celelalte caracteristici, fiind, astfel, un model bun la toate, care să te ajute la orice proiect ai avea.
Strungul pentru lemn te poate ajuta în realizarea pieselor mici și detaliate, curbate sau neregulate. Spre deosebire de alte scule de prelucrare a lemnului, cu ajutorul strungului poți să creezi lucrări migăloase și de efect:
- Stâlpi pentru balustrade
- Piese de șah
- Accesorii pentru mobilier
- Balustrade
- Mânere de mobilier
Fiind alimentat cu un motor electric, pe benzină sau motorină, banzicul orizontal are scopul de a debita buștenii și de a-i transforma în scânduri. În esență, este un fierăstrău orizontal cu bandă, doar că are o adâncime mai mare decât un fierăstrău obișnuit.
De obicei se plasează în aer liber și poate fi transportat. De exemplu, poate fi amplasat într-o pădure pentru a realiza treaba într-un mod facil și digitalizat. Pânza de banzic este potrivită atât pentru lemnul cu esențe dure, masive cât și pentru cele cu esențe moi, fie acestea uscate sau verzi.
Mașina de rindeluit este un utilaj care ajută la prelucrarea rapidă a grosimii lemnului. Cu ajutorul unor role care apasă lemnul pe masă pentru a sta nemișcat atunci când este trecut peste o lamă, mașina de rindeluit scoate lemnul mai subțire și cu mai puține așchii, dar nu îl îndreaptă.
Mașina poate fi echipată cu o singură lamă sau cu două, astfel, rindeluirea făcându-se pe ambele părți, în același timp.
Utilă în special pentru activitățile de tip bricolaj. Această unealtă electrică oferă utilizatorului o experiență plăcută și facilă, datorită opțiunilor de tăiere și decupare în linie dreaptă și în unghi.
Este mult mai rapid și ușor de utilizat față de un fierăstrăul tradițional. Poate fi folosit atât pe lemnul dur cât și pentru lemnul mai moale. În plus, poate fi folosit și pe materiale de metal sau plastic.
Dălțile sunt unelte ideale pentru a înlătura surplusul de material, pentru a face corecții în lemn sau pentru a lucra la detalii. Pot fi achiziționate la bucată sau în seturi, iar modelele în care vin sunt de diferite forme, drepte sau în V. Partea cu care se lucrează lemnul este din metal și mânerele sunt, de obicei, din lemn.
Acestea au fost 7 scule necesare pentru prelucrarea lemnului masiv. Bineînțeles, unele dintre acestea pot prelucra mai multe tipuri de lemn, cât și alte materiale, prin combinarea de componente sau scule. Fie că ai un atelier mai mic sau lucrezi într-un atelier mare cu producții de serie, sculele din acest articol te vor ajuta să lucrezi rapid și corect!