Să înveți jucându-te, asta este cheia spre obținerea celor mai bune rezultate la școală. Doi români au înțeles de ce elevii rețin greu materia stufoasă predată la școală și au dezvoltat o platformă online care le antrenează creierele să asimileze informație mai ușor și logic.
O parte dintre elevii de liceu din China sunt monitorizați la ore grație unui sistem bazat pe Inteligență Artificială capabil să măsoare gradul de atenție și satisfacție al acestora în timpul predării. Dispozitivele amplasate în sălile de clasă sunt capabile să citească expresiile de pe fețele copiilor și să stabilească modul în care reacționează copiii în timpul cursurilor.
Da, asta se întâmplă în China. În România, elevii au aceleași probleme de atenție când se află în fața profesorilor ori când trebuie să-și facă temele acasă. O nouă metodă de învățare, prin joacă, ar putea schimba radical modul în care copiii asimilează informația vitală pentru în procesul de învățare.
Platforma brainIQ.ro, creată de doi români, are scopul de a-i învăța pe copii CUM să învețe, astfel încât experiența școlară să devină mai plăcută și mai eficientă. Iar acest lucru va duce, mai mult ca sigur, la creșterea performanțelor școlare.
„Noi numim platforma noastră o sală de fitness mintal, pentru că aici găsești aparate – exerciții psihologice care antreneză fâșii ale diverselor aspecte cognitive. Și avem exerciții de antrenare a memoriei, exerciții de atenție – foarte mulți părinți se plâng de acestă fluctuație a atenției copiilor.
Și atunci, copiii trebuie să fie învățați ce înseamnă atenția focalizată, iar noi avem exerciții specifice care antrenează această capacitate, astfel încât copiii să rămână focusați, un timp rezonabil, pe o anumită sarcină”, ne spune psihologul Silviu Ioniță, unul dintre inițiatorii platformei.
Platforma online le propune copiilor exerciții matematice, de memorare, de dezvoltare a atenției, de flexibilitate mintală ori de dezvoltare a inteligenței logico-matematice printr-o serie de jocuri atractive.
Acest sistem de gamification le permite copiilor să obțină recompense în urma rezultatelor pe care le obțin. Punctele câștigate pot fi convertite pentru a debloca anumite provocări, care sunt niște exerciții logico-matematice amuzante sau anumite curiozități legate de creier. Mai mult, ei pot să provoace alți copii înscriși în platformă.
„E bine să merg la sală, să mă antrenez de unul singur, însă următorul salt motivațional este să mă compar cu alții. Am creat acest sistem de turneu, cu 4 case, exact ca la Harry Potter, prin care copiii înscriși în una dintre cele 4 case să poată provoca alți copii, astfel încât să poată obține mai multe puncte. Am încercat să creăm o experiență holistică și completă pentru ca un copil, sau chiar un adult, să se joace pentru dezvoltatea creierului lui”, dezvăluie Tiberiu Simulescu (foto dreapta), partenerul lui Ioniță în acest proiect.
Jocurile sunt făcute respectând principiile psihologice. Conform inițiatorilor BrainIQ, metoda lor este complementară metodei de predare din școli. „Noi le pregătim copiilor creierul ca să fie la cote maxime pentru competiția care este școala sau viața”, mai spune Silviu Ioniță.
„Copiii se joacă din ce în ce mai mult online. Sarcina noastră este să încercăm să le explicăm părinților că acesta este un joc cu sens, care îi ajută. Cele mai multe jocuri nu-i ajută să-și dezvolte abilități, ci doar le produce o plăcere instantanee, și cam atât”, confirmă Tiberiu Simulescu.
În acest moment, platforma este disponibilă pe dispozitive PC și laptop, pentru o experiență de învățare corespunzătoare. Va exista și o aplicație de mobil BrainIQ, disponibilă într-o variantă simplificată față de cea din prezent.
Accesul se face pe bază de e-mail și parolă, în urma achitării unui abonament lunar de 45 lei. Există și o variantă demo a platformei, pe care o poți accesa pentru a testa câteva zile jocurile disponibile online, fără a avea acces la grafice privind evoluția ta în platformă.
Platforma dezvoltată de cei doi români nu este dedicată doar copiilor. Adulții pot accesa exercițiile disponibile online pentru susținerea concentrăriii, sporirea atenției și antrenarea gândirii pentru identificarea celor mai bune și rapide soluții de rezolvare a diverselor probleme din viața de zi cu zi.
În Occident, adulții apelează la acest gen de servicii pentru menținerea sănătății mintale.
„În străinătate, genul acesta de platforme insistă foarte mult pe sănătatea mintală pentru că bolile degenerative ale creierului – Alzheimer, Parkinson, demență – au scăzut ca incidență la vârsta 65+ și au început să se manifeste la 40-45 de ani, ceea ce înseamnă că oamenii activi sunt în pericol din cauza acestei surmenări moderne. Astfel, este nevoie de un antreament mintal, care să susțină sănătatea creierului”, mai spune psihilogul Silviu Ioniță.
Vezi și VIDEO:
Gallery