În anii de dinainte de 1989, litoralul românesc era principala atracție turistică a țării, fiind vizitat anual de sute de mii de oameni, mulți din străinătate. În anii de după Revoluție, lucrurile s-au schimbat. Cele mai multe stațiuni au fost lăsate în paragină, iar hotelurile care altă dată ofereau condiții de lux au ajuns aproape niște ruine.
A fost o perioadă în care turismul pe litoral a cunoscut o scădere dramatică, românii orientându-se către plajele din Bulgaria și Grecia. Din fericire, lucrurile nu au rămas așa, iar stațiunile de la malul mării au început să renască, devenind din nou atractive pentru români și străini.
Pentru că suntem în plin sezon estival și, probabil, îți faci planuri pentru concediu, te sfătuim să iei în considerare și o cazare all inclusive pe litoralul românesc. Și, ca să te ajutăm și mai mult, îți prezentăm cele mai populare stațiuni.
Vorbim de cea mai cunoscută stațiune de pe litoralul românesc, care a devenit în ultimii ani și polul distracției de la malul mării. Încă dinainte de 1989, Mamaia se afla în fruntea topului preferințelor turiștilor români și străini, păstrându-și locul și în prezent. Aflată între Constanța și Năvodari, Mamaia este o destinație ideală atât pentru cei care vin să-și petreacă un sejur cu familia, cât și pentru cei care caută doar distracție de weekend la malul mării. Cei din ultima categorie preferă zona de nord a stațiunii, unde se află majoritatea cluburilor din Mamaia și unde se organizează și o serie de concerte și festivaluri pe plajă. Pentru familiști, stațiunea oferă o serie de atracții cum ar fi Satul de Vacanță, Parcul Aquamagic, telegondola, și bineînțeles, plaja cu nisip fin.
Denumită și „Stațiunea tineretului” pe vremuri, Costineștiul își respectă și acum blazonul, continuând să rămână stațiunea preferată, în mod special, de tineri. Cele două simboluri ale stațiunii sunt Epava și Obeliscul, acesta din urmă fiind refăcut în urmă cu câțiva ani, după ce a fost pus la pământ de o inundație. Discotecile Ring și Tineretului sunt cele două bastioane ale distracției din stațiune, însă, cei care ajung aici au la dispoziție numeroase terase și cluburi unde pot petrece non-stop. Datorită numărului mare de turiști, stațiunea s-a extins în ultimii ani, oferind numeroase opțiuni de cazare pentru toate gusturile și buzunarele.
Oficial, Vama Veche nu este considerată încă stațiune a litoralului românesc; asta contează mai puțin pentru zecile de mii de „vamaioți” îndrăgostiți de acest loc. Inițial, Vama Veche a fost un mic sat pescăresc, preferat ca refugiu de boemii care nu agreau agitația și aglomerația din stațiunile consacrate. De la an la an, Vama a câștigat în popularitate și s-a transformat spectaculos. Deși, liniștea pe care o căutau boemii care au descins pentru prima dată în Vamă e doar o amintire, această destinație rămâne preferata celor care preferă să stea la cort decât să se cazeze la cinci stele. Cu toate acestea, există posibilități de cazare pentru toate gusturile, iar programările trebuie făcute din timp, pentru că sunt puține șanse să mai găsești locuri în timpul sezonului. Vama este încă refugiul de vară al nonconformiștilor, rebelilor, artiștilor stradali și tinerilor dornici de distracție, dar și o destinație de weekend pentru cei care vor să dea o fugă la mare.
Pe vremuri, stațiunea Olimp era considerată „Perla litoralului Românesc”. Anii de după 1989, când a fost lăsată în paragină, au făcut ca acest renume să fie uitat. În prezent, nu mai este cazul. Olimpul a revenit la strălucirea de odinioară, așa că, în fiecare vară, se numără printre cele mai aglomerate stațiuni de pe litoral. Este preferată de mulți turiști, în special, datorită plajei sale foarte bune dar și panoramei pe care hotelurile de pe faleză o oferă asupra mării.
Litoralul românesc este plin de atracții, chiar dacă în rândurile de mai sus nu am reușit să prezentăm decât o mică parte dintre ele. Și, fiindcă nu vrem să te plictisim cu descrieri, mai bine mergi la mare, și vei redescoperi farmecul acestei destinații unice în țară.