• PRO TV
  • 7 schimbări fizice și psihologice care apar atunci când te îndrăgostești

7 schimbări fizice și psihologice care apar atunci când te îndrăgostești

7 schimbări fizice și psihologice care apar atunci când te îndrăgostești

Dacă inima îți bate cu putere, palmele îți transpiră sau radiezi de fericire în preajma cuiva, diagnosticul tău este clar: ești îndrăgostit. Cercetătorii au făcut o listă cu schimbările care apar în corpul tău atunci când ești “lovit” de săgeata lui Cupidon. 

Când simți fiorii dragostei, substanțele chimice precum dopamina și oxatocina inundă creierul în ariile asociate cu plăcerea și recompensa și produc reacții fizice și psihice precum: mai puțină durere, dependență și o dorință puternică de a face sex cu partenerul tău. 

Timpul petrecut cu persoana iubită, o îmbrățișare sau un sărut pot reduce stresul și te pot face să fii mai calmă și încrezătoare, scrie BusinessInsider.

Iată 7 moduri în care corpul și creierul tău se schimbă atunci când te îndrăgostești:

Tensiunea arterială poate scădea 

Tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea sunt afecțiuni periculoase care îți expun corpul la un risc ridicat atunci când vine vorba de atac de cord, accident vascular sau insuficiență renală. Medicamentele și modificările stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice și o alimentație sănătoasă, pot controla și reduce hipertensiunea. Cercetătorii sunt de părere că și “îndrăgosteala” ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Te simți mai mult sau mai puțin stresată în funcție de stadiul relației tale

La începutul unei relații există o perioadă foarte stresantă. Apar incertitudini, te întrebi dacă partenerul simte la fel și iei în calcul și posibilitatea de a fi respinsă. 

Potrivit unui studiu publicat în 2004, în primele etape de “îndrăgosteală” crește nivelul de cortizol, un hormon asociat cu stresul. Participanții la studiu au fost testați 12-24 luni mai târziu, iar nivelul lor de cortizol a revenit la normal. Deși dragostea poate fi stresantă pentru unii, mai ales în primele etape, ea poate reduce apoi stresul pe termen lung.

Formarea unei legături cu partenerul poate contribui și la producerea unor schimbări fiziologice care reduc nivelul de anxietate. 

Te simți mai atașată și în siguranță

Un motiv pentru care te simți mai puțin stresat poate fi faptul că atunci când ești îndrăgostit te simți în siguranță și dezvolți încredere față de persoana iubită. 

Oxitocina, un hormon eliberat prin contact fizic (îmbrățișare, sărut, sex), este asociată cu starea de iubire pură, de încredere reciprocă. 

Studiile au arătat că în prezența unei cantității mai mari de oxitocină, oamenii devin mai buni, mai calmi, mai încrezători și mult mai atenți la nevoile celuilalt. De asemenea, oxitocina joacă un rol important în relațiile sociale, instinctul matern, reproducere dar și plăcere sexuală.

Apar “fluturii în stomac”

Ai simțit vreodată că inima îți bate cu putere, palmele îți transpiră sau ai stomacul pe dos (într-un sens bun) atunci când vezi sau te gândești la persoana pe care o iubești?

Cercetătorii spun că atunci când te îndrăgostești, nivelul de cortizol crește, iar corpul tău intră în modulul “luptă sau fugă”.

“Creierul tău limbic activează nervul vag care merge de la creier la intestin”, a explicat dr. Daniel Amen, psihiatru și neurolog, pentru NBC News. "Atunci când devii nervos sau când te entuziasmezi (este același sentiment, așa cum explic pacienților mei, dar depinde de interpretarea ta) este stimulat acest nerv care activează intestinul”, a mai spus dr. Daniel Amen. 

Ești mult mai fericită

Când suntem „săgetați” de Cupidon, creierul nostru se umple de dopamină. Hormonul se produce la nivelul sinapselor și apare la începutul relației și este și cel care induce starea de euforie și ne intensifică trăirile. Despre dopamină se spune că este și hormonul ambiției și concentrării. 

Simți mai puțină durere

Studiile arată faptul că atunci când ești îndrăgostit resimți mult mai puțin durerea și suferința. Totuși, medicii nu recomandă ca oamenii să se bazeze pe acest lucru atunci vine vorba de o intervenție chirurgicală sau o rană serioasă. 

La un studiu din 2010, publicat în revista PLos ONE, participanții care erau implicați în relații romantice au fost scanați fMRI. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au văzut imagini cu parternerii lor au avut o activitate crescută în mai multe regiuni ale creierului, sugerând că dragostea și distragerea atenției pot reduce experiența durerii. 

Dragostea creează dependență

Nu doar drogurile, țigările sau alcoolul dau dependență, ci și dragostea. Oamenii de știință au observat răspunsuri neurochimice suprapuse în aceleași zone ale creierului în rândul persoanelor care se confruntă cu dependența de droguri și dragoste. 

Într-un studiu din 2017, publicat în revista Philosophy, Psychiatry & Psychology, cercetătorii au sugerat că dragostea poate crea dependență, deoarece este o nevoie care poate fi satisfăcută în mod temporar, dar îți și poate distrage atenția pe o perioadă lungă de timp. 

“Căsătoriți pe nevăzute”, din toamnă la PRO TV

"Căsătoriți pe nevăzute", formatul TV în care oameni singuri vor să-și găsească perechea potrivită experimentând o nouă metodă bazată pe știință, vine în curând la PRO TV.

Cei patru specialiști ai show-ului sunt: Oana Nicolau – psihosexolog, Mircea Iliescu – genetician, Taher Sonu – expert în relații și Victor Toriani – psihoterapeut. 

Cu ajutorul celor patru experți, participanții la show-ul "Căsătoriți pe nevăzute" vor fi ”potriviți” pe baza unor testări științifice cu o persoană pe care n-au văzut-o niciodată, dar compatibilă, și pe care o vor cunoaște abia în fața ofițerului stării civile.

Cei care vor intra în acest show vor trece printr-o serie de teste psihologice, teste de feromoni, atractivitate și chiar teste ADN, pentru ca experții să le găsească sufletul pereche.

CITEȘTE ȘI: Faceți cunoștință cu cei patru experți ai show-ului “Căsătoriți pe nevăzute”

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni