ß
  • PRO TV
  • INTERVIU Victor Toriani, expert Căsătoriți pe nevăzute. Care sunt “ingredientele” unei căsnicii fericite

INTERVIU Victor Toriani, expert Căsătoriți pe nevăzute. Care sunt “ingredientele” unei căsnicii fericite

INTERVIU Victor Toriani, expert Căsătoriți pe nevăzute. Care sunt “ingredientele” unei căsnicii fericite

Victor Toriani este unul dintre cei patru experți de la “Căsătoriți pe nevăzute”, un reality show bazat pe știință, destinat celor care nu au avut noroc în dragoste, dar n-au abondonat încă lupta de a-și găsi jumătatea. Emisiunea va avea premiera în această toamnă la PRO TV. 

Victor Toriani este psihoterapeut și psiholog clinician, fondatorul Asociației Psihologice Române Toriani, iar în ultimii ani a proiectat și construit programe psihologice care sprijină atât companiile, cât și persoanele fizice în eforturile lor de a realiza un echilibru între dezvoltarea individuală, viața personală și cea profesională. 

Bun găsit, Victor! Pentru început, ce te-a determinat să alegi psihologia și pentru cei care nu știu, ce este un psiholog clinician?

Ce m-a determinat să aleg psihologia este dragostea și curiozitatea față de oameni. De mic m-au fascinate tipologiile umane și felul lor personal și frumos de a fi. La început m-am folosit de astrologie să citesc despre caracteristicile umane, mai apoi însă mi-a plăcut să aprofundez trăsăturile oamenilor prin psihologie. 

Un psiholog clinician vine în întâmpinarea medicului psihiatru prin testarea, investigarea și punerea unui diagostic în vederea alegerii tratamentului potrivit. Eu am ales specializarea în psihologie clinică pentru a mă ajuta și în demersul psihoterapeutic, spre a trimite mai departe, către un psihiatru, în cazul în care, în interviul clinic, descopăr aspecte ce țin de psihopatologie sau tulburări severe ale sănătății mintale. Baza activității mele este însă psihoterapia, o altă ramură importantă a psihologiei, ce se ocupa cu “igiena psiho-emoțională”, cu vindecarea traumelor/ blocajelor și accesarea resurselor interioare. 

În România, există acest stigmat asupra mersului la psiholog... S-a schimbat această atitudine în ultimii ani? Au devenit românii mai deschiși?

Da, din fericire oamenii au descoperit, pas cu pas, beneficiile psihologiei și psihoterapiei. Și-au dat seama că o conștientizare, o vindecare a unei traume vechi sau o depășire a unei situații dificile de viață, alături de un specialist, le poate schimba cu totul traictoria existenței și, cel mai important, poate elibera resurse ce sunt blocate în spatele unor traume vechi.

De ce apelează oamenii la psiholog doar când ajung în pragul despărțirii? Nu mai bine se duc la specialist înainte de nuntă, ca să afle dacă sunt compatibili?

Institutul Gottman din SUA, în a cărei specialitate am ales să mă acreditez, spune că oamenii cer ajutor în aproximativ al șaselea an de relație, iar în cel de-al șaptelea, fără modificări în “pilonii” relației, adică în principalele trăsături de comportament ale partenerilor, relația se poate încheia. De aceea, un aspect esențial al unei relații nu este doar intrarea în relație, ci și capacitatea menținerii acelei relații. Partenerii se schimbă pe parcursul anilor. Este normal ca și dinamica relației să se schimbe și să solicite ajustări și actualizări partenerilor. Din acest motiv, cu cât se amână întâlnirea cu un specialist, atunci când problemele parteneriale persistă sau se cronicizează, se poate ajunge în cele două direcții ce definesc și scopul unei terapii de cuplu: înțelegerea și adaptarea la noile cerințe ale relației sau închiderea ei.

Cât despre intrarea în relație, da, ar fi recomandat ca partenerii să urmeze o terapie de cuplu, de suport, încă de la început, mai ales dacă sunt diferențe semnificative în valori, convingeri sau credințe. Însă la fel de important este ca partenerii să aștepte un timp ca relația să se “coacă”, adică să se cunoască, să capete încredere unul în celălalt, să observe calitatea și autenticitatea comunicării, toate astea fiind esențiale înainte de un angajament într-o relație pe termen lung. 

Care sunt cele mai mari probleme pe care le aduc cuplurile la tine în cabinet?

Cele mai des întâlnite aspecte ce duc la finalul unei relații sunt: pierderea încrederii și deconectarea partenerilor unul de celălalt. 

Din experiența ta, există căsnicie perfectă? Care ar fi ingredientele ei?

Eu personal nu cred în perfecțiune, ci în perfectibilitate. Mai exact cred că în fiecare dintre noi sunt resurse și lucruri desăvârșite, dar și multe lucruri care sunt într-un proces continuu de îmbunătățire, ce uneori poate dura chiar toată viața. “Perfecțiunea” unei relații, din perspectiva mea, depinde de DISPONIBILITATEA ambilor parteneri de a crea o relație desăvârșită pentru ei. E ca un copil care trebuie hrănit, îngrijit, crescut de ambii părinți. Dacă e hrănit doar de unul, atunci se poate opri din creștere sau poate obosi foarte mult părintele susținător. Dacă nu mai e niciunul interesat de el, moare. El are nevoie de hrană. Iar această hrană constă în încredere, dedicare, apreciere, admirație, conectare, prezență, blândețe, răbdare, centrare pe soluții, împărtășire și, mai ales, manifestarea iubirii sub toate cele 5 forme ale ei (cuvinte, gesturi, servicii, daruri, timp acordat).

Citește interviul complet AICI.

Citește și: Cine este Victor Toriani, unul dintre cei patru experți ai emisiunii “Căsătoriți pe nevăzute”

“Căsătoriți pe nevăzute” – în curând, la PRO TV!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni