“Căsătoriți pe nevăzute”, formatul TV în care oameni singuri vor să-și găsească perechea potrivită experimentând o nouă metodă bazată pe știință, vine în curând la PRO TV. Oana Nicolau face parte din panelul de experți, alături de Victor Toriani, Mircea Iliescu și Taher Sonu. Cu această ocazie, ne-a acordat un interviu exclusiv.
Expertul a vorbit despre importanța terapiei de cuplu, despre compatibilitatea sexuală, dar și despre rolul pe care îl va avea în cadrul show-ului "Căsătoriți pe nevăzute".
Bun găsit, Oana! Auzim mereu prin filmele americane sau la cuplurile de la Hollywood despre terapia de cuplu. Cât de populară este aceasta în România?
Sunt foarte încântată și încrezătoare în viitor, pentru că văd o deschidere din ce in ce mai mare către terapia de cuplu. Daca în urmă cu zece, doisprezece ani era o raritate să vezi un cuplu intrând în clinică, acum a devenit o normalitate. Din păcate, pandemia a afectat și foarte multe relații de cuplu, astfel că numarul celor care apelează la terapie este în continuă creștere. Mă bucură faptul că oamenii au înțeles că cea mai bună varianta este aceea în care apelăm la ajutor specializat atunci când ne confruntăm cu dificultăți în zona emoțională.
Să discutăm puțin despre terapia de cuplu. Pentru cei care nu știu, ce presupune asta?
Terapia de cuplu presupune prezenta ambilor parteneri. Simt nevoia să pun accent pe acest aspect, pentru că știu multe cazuri în care lucrurile au stat diferit. Nu este etic și nici nu este un act profesionist să discutam teme ce privesc relația de cuplu, sau detalii despre unul dintre parteneri, atâta timp cât nu sunt amândoi prezenti in cabinet. Inceputul procesului terapeutic presupune stabilirea unor obiective de lucru. Mai exact, ce anume își doresc cei doi parteneri să îmbunătățească, să rezolve, să învețe sau să obțină în urma întâlnirilor de terapie. Ulterior, psihoterapeutul va stabili un plan terapeutic, pe baza căruia îi va ghida pe cei doi către atingerea obiectivelor dorite. Intâlnirile de terapie presupun un dialog deschis, între partereri și psihoterapeut, diverse tehnici de lucru folosite de acesta, sub forma unor joculețe care îi ajută pe cei doi să integreze mai bine informațiile avute în cabinet și/sau să reușească anumite conștientizări. Cei mai mulți dintre psihoterapeuți, inclusiv eu, obișnuiesc să dea anumite sarcini pentru acasă, astfel încât lucrul din cabinet să poată fi experimentat în viața de zi cu zi a celor doi.
Vorbim de terapie de cuplu doar în cazul persoanelor căsătorite sau pot veni inclusiv cuplurile care se află în impas?
Indiferent daca sunt căsătoriți sau nu, cei care formează cupluri, mai tineri sau mai puțin tineri, sunt bineveniți în cabinetul de psihoterapie, atunci când se confrunta cu diverse dificultăți. Cu cât apelăm la terapie mai repede, cu atât șansele de reușită sunt mai mari. Și în cazurile suferințelor emoționale, la fel ca în cazul celor fizice, este bine, este sănătos să apelam la specialist încă din prima fază. Să nu lăsăm lucrurile să se acutizeze, pentru că în tot acest interval, nu facem altceva decât să trăim în dezamăgire, tristețe, uneori furie, sau disperare.
Putem spune că ești un fel de „doctor al relațiilor”! Cu ce „răni” vin cuplurile la tine în cabinet?
Da, multă lume mă numește așa. Și mă bucur sa fiu acolo, vindecător pentru cuplurile care au nevoie și își doresc să se vindece. Cele mai întâlnite situații pe care le întâmpin în cabinet, sunt cele legate de lipsa de manifestare a iubirii. După niște ani de relație, partenerii nu mai aloca timpul necesar cuplului lor. Sunt preocupați de job, de treburile pe care le au, de copii și de altele, astfel că relația de cuplu ajunge, nu doar să nu mai fie o prioritate, dar nici măcar nu se mai regăsește pe lista lor de to-do-uri. Și de aici începe un lung șir de alte dificultăți. Printre cele mai des intâlnite se numără comunicarea nesănătoasă, sau lipsita de esență, alterarea în plan sexual, fie prin rapoarte sexuale rare, spre deloc, fie prin insatisfactii în plan sexual, sau chiar disfuncții sexuale și într-un final, inevitabila infidelitate.
Statistic vorbind și din experiența ta., câte cupluri ajung să-și salveze căsnicia dintre cele care apelează la terapia de cuplu?
Dacă vorbim in termeni de statistică, pot spune că șapte din zece cupluri cu care am lucrat au reușit să își salveze relația cu ajutorul terapiei. Dar eu nu privesc ca o terapie este de succes doar dacă cei doi pleacă împreună din cabinet. Terapia îi poate ajuta pe cei doi parteneri și să înțeleagă motivele pentru care nu mai pot continua relația, astfel că amândoi încheie procesul terapeutic, multumiți și împăcați cu decizia lor.
Citește interviul complet AICI.
Citește și: Cine este Oana Nicolau, unul dintre cei patru experți ai emisiunii “Căsătoriți pe nevăzute”
“Căsătoriți pe nevăzute” – în curând, la PRO TV!
Gallery