După 10 ani de lucrări masive de reabilitare a clădirilor de locuit și școlilor din România, specialiștii au ajuns la concluzia că am făcut o greșeală capitală. Termoizolarea este nocivă pentru organism, din cauza creșterii concentrației de radon, un gaz cancerigen.
Cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB) trag un semnal de alarmă în legătură cu pericolul reprezentat de lucrările de termoizolare. Autoritățile locale din România și-au intensificat programele de reabilitare termică, pentru creșterea eficienței energetice a lădirilor.
Însă, aceste lucrări duc la creșterea concentrației de radon, un gaz radioactiv care sporește șansele de îmbolnăvire cu cancer.
„Cercetătorii UBB atrag atenţia că, după reabilitarea termică a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea instituţiilor publice, şcoli şi grădiniţe, care au deja un nivel crescut de radon, concentraţia acestuia va creşte şi mai mult, depăşind cu mult limita maximă admisă şi punând în pericol sănătatea copiilor şi a angajaţilor care îşi petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, spun aceștia într-un comunicat de presă.
Specialiștii susțin că expunerea îndelungată la radon poate cauza cancer.
„Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat. Expunerea prelungită la niveluri care depăşesc 100 Bq/m3 este tratată ca o problemă serioasă de mediu şi de sănătate publică”, se mai arată în comunicat.
Conform experților UBB, depășiri ale concentrației acceptate de radon au fost depistate în 80 de școli din 400 examinate în România.
Fotografii: Agerpres
Vezi și VIDEO:
Gallery