În prima zi de vacanță de vară, Smiley și reprezentanții organizației Narada au anunțat lansarea unei platforme educaționale dedicate elevilor care au rămas în urmă cu materia în timpul pandemiei. Românii pot contribui cu donații la extinderea proiectului.
Când mai toată lumea este cu gândul la vacanță, Smiley și artiștii HaHaHa Production ne sfătuiesc să nu uităm de școală și de copiii care au fost privați de acces la educație în timpul pandemiei. Artistul a anunțat că susține campania organizației Narada, de a crea o platformă de educație remedială gratuită pentru elevii care vor să recupereze materia pierdută.
Inaugurată la 12 iulie 2021, platforma online va fi destinată elevilor din clasele I-VIII din zone vulnerabile. Ținta campaniei este să ajungă la 100.000 de elevi înscriși în platformă.
Smiley și artiștii HaHaHa Production printre care Sore, Feli, Emilian, Jo, Dorian, Jean Gavril, Juno, Seredinschi, Iova, Vlad Popescu, Vlad Cireșan sau Vladimir Coman Popescu și-au mobilizat colegii să doneze 2 euro lunar pe parcursul verii, pentru a ajuta acest demers.
Inițiatorii îi invită și pe români să susțină campanie printr-un SMS la 8845 cu textul ELEV. Donația poate fi oprită trimițând SMS cu textul ELEV STOP la același număr scurt. Se pot face și donații individuale pe site-ul campaniei.
„Iubesc copiii și felul în care ei își desenează viitorul cu mintea și cu sufletul. Sunt mici, dar uneori sunt mai mari decât noi, pentru că ei cred mereu că pot schimba lumea și că pot face orice.
Cu timpul, pe unii dintre ei îi răpune emoțional realitatea, sărăcia, răutatea, neputința și se descurajează, se uită din ce în ce mai mult la limitele vieții lor, la diferențele dintre ei și ceilalți și apar în mintea lor dușmanii nu mai pot, nu mai vreau, eu nu sunt bun, nu mă ajută nimeni și așa pot ajunge adulți nefericiți, revoltați, frustrați și neimpliniți sufletește, personal și profesional.
Școala este esențială pentru toți copiii, spun asta de câte ori am ocazia și cred cu tărie că educația este drumul cel mai scurt către lumea mare din care copiii pot alege ce își doresc să facă pentru viitor”, a spus Smiley.
Provocările învățământului la distanță au fost extrem de mari pentru copiii din zone defavorizate, fără acces la servicii de internet și tehnologie. Conform Narada, 4 din 10 copii din mediile defavorizate nu au participat deloc la cursuri, ceea ce poate duce la nașterea unui decalaj de până la 2 ani față de cei care au frecventat cursurile.
„E o bucurie că pandemia s-a ameliorat simțitor și că, pas cu pas, ne recuperăm sănătatea, dar și modul de a trăi. Totuși, în educație, efectele cele mai grave ale pandemiei abia acum încep. Toate studiile internaționale arată că în comunități în care copiii au lipsit chiar și 3-6 luni de la școală, au rămas de fapt în urmă cu 1-1,5 ani de materie.
Asta ne dă dimensiunea a ce înseamnă să avem 259 000 de copii care au lipsit complet sau parțial mai mult de un an. E nevoie de noi toți să intervenim acum și aici”, spune Andra Munteanu (foto), cofondator Narada.
Narada nu este la prima intervenție de amploare pentru sprijinirea învățământului românesc. Doar anul trecut, zeci de comunități din toată țara au primit sprijin concret pentru demararea educației digitale, mii de profesori și-au făcut cunoscute necesitățile pe platformele online ale organizației, iar accesul la învățământul digital a fost facilitat pentru un număr de 620.000 de elevi.
Narada promovează o nouă viziune asupra educației, în care digitalizarea curriculum-ului să ofere șansa la educație de calitate tuturor copiilor din România, inclusiv celor din comunitățile defavorizate.
Campania demarată alături de Smiley și artiștii HaHaHa Production este o etapă importantă a acestui proiect de anvergură.
Fotografii: PRO TV/PR
Vezi și VIDEO: Smiley, viață schimbată de când e tată
Gallery