"Căsătoriți pe nevăzute", formatul TV în care oameni singuri vor să-și găsească perechea potrivită experimentând o nouă metodă bazată pe știință, vine în curând la PRO TV. Cei patru specialiști ai show-ului sunt: Oana Nicolau (psihoterapeut de cuplu și psihosexolog), Mircea Iliescu (genetician), Taher Sonu (expert în relații) și Victor Toriani (psihoterapeut).
Oana Nicolau este psihoterapeut de cuplu și psihosexolog, soție și mama a trei băieți. Formează un cuplu cu soțul ei de 29 de ani, iar experiența personală a învățat-o să creadă în dragoste, dar și să înțeleagă cum poate să-i ajute mai bine pe cei care trec prin perioade tensionate în cuplu, să-i sprijine și să-i ghidează să dezvolte relații funcționale, sănătoase și împlinite.
Bun găsit, Oana! Auzim mereu prin filmele americane sau la cuplurile de la Hollywood despre terapia de cuplu. Cât de populară este aceasta în România?
Sunt foarte încântată și încrezătoare în viitor, pentru că văd o deschidere din ce in ce mai mare către terapia de cuplu. Daca în urmă cu zece, doisprezece ani era o raritate să vezi un cuplu intrând în clinică, acum a devenit o normalitate. Din păcate, pandemia a afectat și foarte multe relații de cuplu, astfel că numarul celor care apelează la terapie este în continuă creștere. Mă bucură faptul că oamenii au înțeles că cea mai bună varianta este aceea în care apelăm la ajutor specializat atunci când ne confruntăm cu dificultăți în zona emoțională.
Să discutăm puțin despre terapia de cuplu. Pentru cei care nu știu, ce presupune asta?
Terapia de cuplu presupune prezenta ambilor parteneri. Simt nevoia să pun accent pe acest aspect, pentru că știu multe cazuri în care lucrurile au stat diferit. Nu este etic și nici nu este un act profesionist să discutam teme ce privesc relația de cuplu, sau detalii despre unul dintre parteneri, atâta timp cât nu sunt amândoi prezenti in cabinet. Inceputul procesului terapeutic presupune stabilirea unor obiective de lucru. Mai exact, ce anume își doresc cei doi parteneri să îmbunătățească, să rezolve, să învețe sau să obțină în urma întâlnirilor de terapie. Ulterior, psihoterapeutul va stabili un plan terapeutic, pe baza căruia îi va ghida pe cei doi către atingerea obiectivelor dorite. Intâlnirile de terapie presupun un dialog deschis, între partereri și psihoterapeut, diverse tehnici de lucru folosite de acesta, sub forma unor joculețe care îi ajută pe cei doi să integreze mai bine informațiile avute în cabinet și/sau să reușească anumite conștientizări. Cei mai mulți dintre psihoterapeuți, inclusiv eu, obișnuiesc să dea anumite sarcini pentru acasă, astfel încât lucrul din cabinet să poată fi experimentat în viața de zi cu zi a celor doi.
Vorbim de terapie de cuplu doar în cazul persoanelor căsătorite sau pot veni inclusiv cuplurile care se află în impas?
Indiferent daca sunt căsătoriți sau nu, cei care formează cupluri, mai tineri sau mai puțin tineri, sunt bineveniți în cabinetul de psihoterapie, atunci când se confrunta cu diverse dificultăți. Cu cât apelăm la terapie mai repede, cu atât șansele de reușită sunt mai mari. Și în cazurile suferințelor emoționale, la fel ca în cazul celor fizice, este bine, este sănătos să apelam la specialist încă din prima fază. Să nu lăsăm lucrurile să se acutizeze, pentru că în tot acest interval, nu facem altceva decât să trăim în dezamăgire, tristețe, uneori furie, sau disperare.
Putem spune că ești un fel de „doctor al relațiilor”! Cu ce „răni” vin cuplurile la tine în cabinet?
Da, multă lume mă numește așa. Și mă bucur sa fiu acolo, vindecător pentru cuplurile care au nevoie și își doresc să se vindece. Cele mai întâlnite situații pe care le întâmpin în cabinet, sunt cele legate de lipsa de manifestare a iubirii. După niște ani de relație, partenerii nu mai aloca timpul necesar cuplului lor. Sunt preocupați de job, de treburile pe care le au, de copii și de altele, astfel că relația de cuplu ajunge, nu doar să nu mai fie o prioritate, dar nici măcar nu se mai regăsește pe lista lor de to-do-uri. Și de aici începe un lung șir de alte dificultăți. Printre cele mai des intâlnite se numără comunicarea nesănătoasă, sau lipsita de esență, alterarea în plan sexual, fie prin rapoarte sexuale rare, spre deloc, fie prin insatisfactii în plan sexual, sau chiar disfuncții sexuale și într-un final, inevitabila infidelitate.
Care sunt semnele care arată că un cuplu are nevoie de terapie?
De cele mai multe ori, semnele sunt destul de clare, sunt evidente, dacă, cei doi, sau cel puțin unul dintre parteneri, este dispus să le vadă. Din păcate, cei mai mulți merg pe ideea că “o să treacă”, “este o perioadă, totul va fi bine”, sau “mi se pare”, sau altele de genul acesta. Imediat ce simți că lucrurile dintre voi doi nu mai sunt in regulă, când timpul petrecut împreună nu mai este de calitate, sau când îți dai seama că nu vă mai ‘cautați’ reciproc, pentru a fi împreună, când comunicarea dintre voi se limiteaza doar la treburile cotidiene, când apar discuții mărunte dar dese, sau certuri în urma cărora nu ajungeți la concluzii și soluții sănătoase, când scade dorința sexuală, ei bine, acestea sunt semnele care indică momentul pentru a apela la ajutorul unui psihoterapeut.
Referitor la problemele din dormitor...cine se adresează mai des unui sexolog, femeile sau bărbații?
Bărbații sunt cei care apelează cel mai adesea la un sexolog, atunci când au dificultăți în plan sexual, când se confruntă cu disfuncții sau tulburări sexuale. Din păcate, din lipsa educației sexuale, femeile nu știu că își pot rezolva dificultățile și insatisfacția sexuală, cu ajutorul unui sexolog. Multe dintre ele trăiesc cu dezamăgirea că nu se pot bucura de o viață sexuală împlinită. Eu mă mențin încrezătoare, că lucrurile se vor schimba în viitor, prin generațiile tinere, care au deschidere și o sete de cunoaștere mai mare și care vor deveni un exemplu și pentru cei mai puțin tineri.
Care sunt miturile sexuale cu care te confrunți cel mai des în jobul tău?
Cel mai des întâlnesc mituri legate de orgasmul la femei. Fie că nu este necesar sau obligatoriu ca o femeie să aibă orgasm, fie că bărbatul este responsabil de orgasmul ei, sau ideea ca orgasmul este ori vaginal, ori clitoridian. Aici este o temă care necesită o detaliere mult mai avansată, poate vom avea o altă ocazie să o facem.
Cât de importantă este compatibilitatea sexuală într-o relație? Cum îți dai seama cât de compatibil ești cu partenerul?
Compatibilitatea sexuală se construiește. Istoricul sexual ne face sa ne cream un stil anume în plan sexual, ne învață despre ce ne place și ce nu ne place în pat. Pe măsura ce creștem și vedem, auzim sau experimentăm, ne dezvoltăm anumite fantezii sexuale, pe care ne dorim să le și trăim împreună cu partenerul. Când fiecare partener vine cu acest bagaj, este nevoie de timp și răbdare, astfel încât să și-l facă cunoscut unul celuilalt. Sigur că sunt multe cupluri în care lucrurile merg foarte bine, încă de la inceputul relației, cupluri care simt acea compatibilitate de la prima atingere. Ceea ce vreau sa punctez este meajul către cei la care lucrurile nu se întâmpla atât de natural. Să își dea șansa să se cunoască reciproc și în plan sexual. Și să apeleze la un specialist daca nu reușesc să facă asta singuri.
Pe o scară de la 1 la 10 cât de important este sexul într-o relație? Cât de des ar trebui să facem sex?
Când le adresez clienților aceste intrebări, în general, răspunsurile lor îmi arată că sexul ocupă un loc în primele trei prioritati ce țin de relație. Cât de des sau de rar, asta ține de fiecare partener în parte. Pentru unii ideal este zilnic, alții sunt foarte mulțumiți cu o frecvență de două, trei rapoarte sexuale pe săptămână. Dificultățile apar atunci când există nevoi și dorințe sexuale diferite la cei doi parteneri. Iar acesta este o alta situație în care terapia de cuplu îi poate ajuta. În continuarea răspunsului legat de frecvență, pot spune că atunci âand actul sexual se întâmplă o dată pe lună, sau chiar mai rar, se consideră, de fapt, că sexul nu face parte din viața cuplului respectiv.
Statistic vorbind și din experiența ta., câte cupluri ajung să-și salveze căsnicia dintre cele care apelează la terapia de cuplu?
Dacă vorbim in termeni de statistică, pot spune că șapte din zece cupluri cu care am lucrat au reușit să își salveze relația cu ajutorul terapiei. Dar eu nu privesc ca o terapie este de succes doar dacă cei doi pleacă împreună din cabinet. Terapia îi poate ajuta pe cei doi parteneri și să înțeleagă motivele pentru care nu mai pot continua relația, astfel că amândoi încheie procesul terapeutic, multumiți și împăcați cu decizia lor.
Povestește-ne un caz care te-a impresionat și la care terapia de cuplu a funcționat.
Fiecare caz este interesant și impresionant în felul lui, pentru că suntem fiinte unice, cu emoții și trăiri diferite. Durerea, suferința, furia, dezamăgirea sunt simțite și manifestate de fiecare dintre noi într-un mod unic. Sunt foarte sensibilă la cazurile de violență fizică, mai ales atunci când sunt și implicați copiii, fie direct, fie prin faptul că sunt martori la acele scene. Cazurile de infidelitate sunt foarte intense, pentru că acolo se manifestă foarte puternic emoțiile. Dar acestea sunt totodată și cazurile cu cea mai mare satisfacție, pentru că infidelitatea reprezintă o mare oprotunitate pentru cuplu. Este acel semnal de alarmă care poate da un refresh absolut relației. Atunci când cuplul învață din infidelitate și face schimbările necesare, se va bucura de o relație sănătoasă și fericită.
Vorbește-ne puțin despre rolul tău în emisiunea “Căsătoriți pe nevăzute”.
Această emisiune este structurată în trei etape. În prima etapă, studiez fiecare concurent în parte. Îi ofer un chestionar cu intrebari legate de istoricul personal, familial, cel al relațiilor si bineînțeles aspecte ce țin de sexualitatea persoanei. Am întâlniri de unu la unu, pentru a discuta pe baza chestionarului si pentru a completa cu alte informații. Sunt curioasă sa aflu cât mai multe detalii, astfel încât sa îmi formez o părere de ansambu. Fac vizite la domiciliu, pentru ca mediul in care trăim spune multe despre noi și am ocazia sa aflu alte detalii interesante. A doua etapa a emisiunii este cea in care ne așezăm, împreună cu ceilalti colegi experți si ne prezentam concluziile. Este un proces foarte intens, pentru ca avem o mulțime de informații si ele ne ajută să găsim acele compatibilități care ne indică formarea unor cupluri de succes. Vor fi câteva zile și nopți pline. În a treia etapă, cuplurile sunt deja căsătorite și își trăiesc relația. Rolul meu este acela de a-i ajuta pe parteneri să se acomodeze unul cu celălalt. Dar cel mai important, să îi ajut să descopere acele compatibilități pe care le-am văzut la ei, dar despre care ei încă nu știu nimic. Nu este ușor, tocmai de aceea voi fi lângă ei și le voi oferi suport. Voi avea intervenții atunci cand va fi nevoie și le voi da “teme” astfel încât sa le ușurez acest proces. Ceea ce ne dorim cu toții este să îi ajutăm pe oamenii aceștia să se bucure de relații de cuplu cu adevărat sănătoase.
Căsătoriți pe nevăzute – în curând, la PRO TV!