Acum aproape un an, în mai 2020, un laborator din California al guvernului SUA a ajuns la concluzia că virusul Sars-Cov 2 ar fi putut fi scăpat dintr-o instituție din Wuhan și că se recomandă o investigație mai serioasă.
Oamenii de știință de la Lawrence Livermore National Laboratory au analizat compoziția genetică a virusului pentru a încerca să înțeleagă cum a evoluat acesta. Instituția high-tech a fost fondată în 1950 și este una dintre cele mai avansate din lume, fiind specializată în combaterea amenințărilor nucleare și biochimice. Are 7.900 de angajați și un buget anual de 2,5 miliarde de dolari. Concluziile lor, din 27 mai 2020, au fost înaintate Departamentului de Stat abia în luna octombrie a aceluiași an. Întârzierea de cinci luni nu a fost explicată.
Pe 15 ianuarie 2021, Departamentul de Stat a publicat informații despre Covid-19, spunând că dovezi ”circumstanțiale” sugerează că teoria virusului scăpat din laborator este posibilă.
Documentul secret cu concluziile oamenilor de știință din California a fost menționat public abia luni, 7 iunie 2021, când The Wall Street Journal a raportat existența acestuia.
Acum, președintele Joe Biden a ordonat serviciilor secrete să investigheze cele două idei contradictorii despre originea pandemiei - ori că virusul a evoluat natural și a trecut de la animale la oameni, ori că a fost creat și scăpat dintr-un laborator.
O secvență ”rară” a genomului sugerează că virusul a fost creat de om
Într-un eseu semnat de dr. Stephen Quay, CEO companiei farmaceutice Atossa Therapeutics Inc, și Richard Muller, un profesor de fizică de la Universitatea Berkeley din California, și publicat în The Wall Street Journal, se menționează că există dovezi foarte puternice că noul coronavirus a fost creat într-un laborator din China.
La analiza ADN-ului virusului SARS-Cov-2, s-a constatat prezența aminoacidului L-arginina. Acesta este folosit adesea în câștigul cercetării funcționale, un termen folosit pentru a descrie orice domeniu al cercetării medicale care modifică un organism sau o boală într-un mod care crește patogeneza, transmisibilitatea sau intervalul gazdei.
Noul virus conține o secvență numită CGG-CGG, care este considerată rară chiar și în experimentele în care cercetătorii încearcă să manipuleze virusurile.
Această combinație nu a fost găsită naturală în orice alt tip de coronavirus, inclusiv în SARS sau MERS, ambele considerate ”verișoare” ale noului coronavirus.
Deși unii experți cred în continuare că virusul a fost transmis de la liliac la altă specie de animal, apoi la oameni, originea acestuia rămâne neexplicată.
Laboratoarele din Wuhan sunt faimoase pentru faptul că făceau experimente pe coronavirusurile provenite de la lilieci. Experții care susțin teoria scăpatului din laborator atrag atenția că același oraș a fost punctul zero al izbucnirii pandemiei și este o coincidență prea mare pentru a fi ignorată.
Oamenii de știință chinezi ar fi înregistrat un pantent pentru vaccin înainte să fie declarată pandemia
Un om de știință chinez, cu relații în Statele Unite, ar fi înaintat un patent pentru un vaccin Covid-19 cu mult înainte ca boala să fie declarată pandemie.
Yusen Zhou, care a lucrat pentru People's Liberation Army, a depus documentația din partea partidului chinez pe 24 februarie 2020, conform publicației The Australian.
La această dată, trecuseră doar cinci săptămâni după ce China confirmase pentru prima oară transmiterea coronavirusului la om.
Se spune că Zhou ”a lucrat îndeaprope” cu oamenii de știință de la Wuhan Institute of Virology, inclusiv cu Shi Zhengli - directorul adjunct al laboratorului faimos pentru cercetarea coronavirusurilor la lilieci.
În mod misterios, Zhou a murit la mai puțin de trei luni după ce a înaintat actele pentru patent. The New York Post spune că moartea acestuia a fost consemnată într-o singură publicație din China, în ciuda faptului că era unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din țară.
Originea Covid-19: Cele mai importante teorii
- Oficiali din Statele Unite au dat credit ideii că acesta ori a fost scăpat din laborator ori a fost creat de om în China, ca un fel de armă împotriva umanității.
- inițial, s-a crezut că o piață umedă din Wuhan a fost punctul de plecare, acolo unde vânzarea de animale sălbatice, vii ar fi permis răspândirea coronavirusului între specii.
- se mai crede că virusul a apărut mai întâi la lilieci, apoi a trecut la pangolini, care l-au pasat oamenilor. O dată ajuns în organismul uman, acesta ar fi suferit mutații pentru a supraviețui, apoi situația a escaladat și a scăpat de sub control, ca urmare a vulnerabilității populației
- de asemenea, există teorii conform cărora virusul a fost modificat genetic de cercetători sau că acesta exista de ani de zile și chiar a ucis oameni în trecut.