ß
Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început oficial, miercuri, 2 iunie, în România. Imunizarea se face cu serul produs de Biotech-Pfizer.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a declarat sâmbătă că peste 5.100 de copii cu vârste între 12 și 15 ani s-au vaccinat în ultimele 72 de ore.
„În ultimele 72 de ore s-au vaccinat peste 5.100 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani, iar de la debutul campaniei de vaccinare până la acest moment au fost vaccinaţi peste 114.000 de adolescenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani. Cred că este un mesaj puternic, un semnal puternic pe care generaţia tânără îl dă, pentru că indiferent cum am vedea lucrurile şi din ce prespective ne-am uita, copiii reprezintă viitorul nostru. De aceea este foarte important să decidem corect, informat pentru copiii noştri”, a spus Valeriu Gheorghiță, la evenimentul organizat de Senatul României şi dedicat copiilor, potrivit news.ro.
Medicul a explicat de ce este importantă vaccinarea anti-COVID a copiilor și a dat exemplul rujeolei, boală care face victime în rândul copiilor, dacă aceştia nu au fost vaccinaţi.
„Îmi este greu să explic cum putem să nu prevenim anumite boli, care sunt prevenibile prin vaccinare, să avem încă decese din cauza rujeolei şi vă dau exemplul ultimilor ani. În cadrul epidemiei de rujeolă au fost peste 20.000 de copii care au fost infectaţi, peste 64 de decese, toate apărute la copii nevaccinaţi. Este inadmisibil ca în anul 2021 să avem acces la servicii medicale şi să nu putem să le accesăm. Tocmai de aceea cred că datoria noastră de acum înainte este una extrem de importată, prin a furniza toate informaţiile de care părinţii, aparţinătorii au nevoie ca să înţeleagă tot ceea ce înseamnă beneficiile unui sistem de prevenţie”, a mai spus Gheorghiță.
„Avem, din păcate, copii care sunt cunoscuţi cu afecţiuni cronice, care sunt în evidenţă cu boli neoplazice, cu boli hematologice, cu diabet, cu obezitate, cu boli cardio-vasculare, cu boli renale. Or, este foarte complicat să fii în pielea unui părinte care are în grijă un astfel de copil, un copil vulnerabil, care are aceleaşi drepturi la viaţă, la sănătate, la educaţie ca toţi ceilalţi copii. Oferind această posibilitate de prevenţie copiilor vulnerabili, putem să fim mai siguri pe mediul în care ei merg, pe mediul în care îşi dezvoltă viitorul (...) În cazul celor care nu sunt în evidenţă cu boli cronice, vaccinarea împotriva COVID-19 reduce riscul de transmitere, de infecţie şi în felul acesta protejează mai bine familia, mediul şi colectivitatea”, a adăugat medicul, potrivit sursei menționate mai sus.
Joi, cu prilejul lansării campaniei de informare, coordonatorul campaniei de vaccinare a urmat exemplul premierului și a mărturisit ce aduce cu ea vaccinarea anti-Covid. Totodată, medicul a provocat mai multe vedete de la noi să dea mai departe mesajul campaniei.
„Ce conţine vaccinul? Vaccinul conţine mai puţină suferinţă, mai puţini oameni bolnavi, mai puţine decese, mai puţine restricţii. Vaccinul conţine bucuria lucrurilor care ne au lipsit în toate aceste luni de pandemie, conţine concedii petrecute la mare şi în Deltă cu prietenii şi cu familia, conţine mersul la locul de joacă cu copiii, conţine zâmbetul oamenilor din spatele măştilor, vaccinul conţine normalitate. Lansez o provocare pentru Andreea Esca, pentru Lucian Mîndruţă, pentru Mihai Bobonete şi pentru Sandu Pop, cunoscut publicului ca Văru Săndel, ce conţine pentru voi vaccinul?”, spune Valeriu Gheorghiță într-unul din cele 11 clipuri lansate de guvern, în parteneriat cu UNCEF.
Citește și: Actorul Mihai Bobonete, răspuns la „provocarea” lui Valeriu Gheorghiță despre vaccin
Fotografii: Agerpres/RO Vaccinare Facebook/PRO TV
Pe VOYO poți urmări emisiunile preferate cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale, doar pe VOYO!
Vezi și VIDEO: PRO TV e PRO VACCINARE
Gallery