ß
Cheagurile de sânge sunt cel mai de temut efect secundar semnalat după administrarea vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson. Cercetătorii germani au identificat cauza apariției lor și au indicat o soluție pentru evitarea acestora.
Puțin peste 300 de cazuri de cheaguri de sânge au fost raportate în Marea Britanie după administrarea a 33 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca. În SUA, alte 28 de cazuri au fost raportate după efectuarea a peste 10,4 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson.
Deși sunt cazuri extrem de rare, femeile de peste 50 de ani par cel mai expuse la acest efect secundar neașteptat al vaccinurilor anti-Covid menționate.
Cercetătorii germani de la Universitatea Goethe din Frankfurt și de la Universitatea Ulm din Helmholtz au descoperit că aceste cheaguri apar din cauză că vaccinul trimite proteina spike direct în nucleul celulei, scrie Financial Times.
Pentru a genera un răspun imun, vaccinurile pe bază de vector viral au nevoie de un virus inofensiv (adenovirus) pentru a purta în organism gena proteinei spike a coronavirusului. Celulele corpului vor produce o proteină specifică SARS-CoV-2, pe care sistemul imunitar o va recunoaște drept „intrus”.
Specialiștii germani au descoperit că folosirea acestei metode permite proteinei spike să intre în nucleul celulei umane, și nu în citosol, lichidul intracelular.
Odată intrate în interiorul nucleului, anumite părți ale proteinei virusului se separă, creând varinante mutate. Ele sunt incapabile să se lege de membrană și devin „proteine mutante plutitoare”, care apoi pot să genereze cheaguri de sânge. Liderul acestei cercetări, dr. Rolf Marschalek, susține că incidența este de 1 caz la 100.000 de persoane.
Cercetătorii germani spun că pot împiedica apariția cheagurilor de sânge dacă intervin asupra „codului” vaccinurilor.
„Cu datele pe care le avem putem să le spunem companiilor (producătoare de vaccinuri – n. red.) cum să modifice aceste secvențe, codificând proteina spike într-un mod care să prevină reacțiile adverse neplăcute”, a spus dr. Rolf Marschalek.
Autoritățile medicale din toate statele unde vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson a fost aprobate susțin că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscul de a experimenta efecte adverse grave.
Fotografii: Shutterstock
Vezi și VIDEO: Valeriu Gheorghiță: „Nu e recomandată combinarea vaccinurilor”
Gallery