Potrivit Wall Street Journal, trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan, China, s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 și au raportat simptome foarte asemănătoare cu ceea ce ulterior devenea COVID-19.
Aceste informații apar într-un raport de informații al SUA care nu a fost dezvăluit anterior, dar care ar putea adăuga greutate argumentelor conform cărora virusul care provoacă COVID-19 ar fi putut scăpa de laboratorul din Wuhan. Se pare că cercetătorii care s-au îmbolnăvit atunci au avut nevoie de îngrijiri spitalicești.
Actualii și foștii oficiali familiarizați cu informațiile despre cercetătorii de laborator și-au exprimat opinii diferite cu privire la puterea dovezilor existente în acest sens.
Noiembrie 2019 este perioada aproximativă pe care mulți mulți epidemiologi și virusologi o leagă de aparitia SARS-CoV-2, virusul din spatele pandemiei. Mai ales că virusul a început să circule mai întâi în orașul Wuhan din centrul Chinei.
Institutul Wuhan nu a împărtășit date brute, jurnale de siguranță și înregistrări de laborator despre activitatea sa extinsă cu coronavirusurile la lilieci, pe care mulți le consideră cea mai probabilă sursă a virusului.
China a negat în repetate rânduri că virusul a scăpat dintr-unul din laboratoarele sale. Duminică, 23 mai, ministerul de externe al Chinei a citat concluzia unei echipe conduse de OMS, după o vizită la Institutul de Virusologie Wuhan, sau WIV, în februarie. Această concluzie spunea că o scurgere de laborator era extrem de puțin probabilă.
Administrația Biden a SUA a refuzat să comenteze informațiile, dar a spus că toate teoriile credibile din punct de vedere tehnic cu privire la originea pandemiei ar trebui să fie investigate de OMS și experți internaționali.
„Continuăm să avem întrebări serioase cu privire la primele zile ale pandemiei Covid-19, inclusiv la originile sale în Republica Populară Chineză”, a spus o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională.
„Nu vom face declarații care să prejudicieze un studiu în curs de desfășurare al OMS asupra sursei SARS-CoV-2”, a spus purtătorul de cuvânt.
Beijingul a afirmat, de asemenea, că virusul ar fi putut proveni în afara Chinei, inclusiv de la un laborator de la baza militară Fort Detrick din Maryland, și a solicitat OMS să investigheze focarele timpurii de Covid-19 din alte țări.
Majoritatea oamenilor de știință spun că nu au văzut nimic care să confirme ideea că virusul a venit de la un laborator militar american și Casa Albă a spus că nu există motive credibile pentru a investiga această pistă.
Shi Zhengli, expertul în coronavirus provocat de liliac de la WIV a declarat că virusul nu s-a scurs din laboratoarele ei.