ß
  • PRO TV
  • Igiena nou-născutului. Tot ce trebuie să știi de la schimbatul scutecului până la băiță bebelușului

Igiena nou-născutului. Tot ce trebuie să știi de la schimbatul scutecului până la băiță bebelușului

Igiena nou-născutului. Tot ce trebuie să știi de la schimbatul scutecului până la băiță bebelușului

Cum se face corect igiena bebelușului? Cum se pune un scutec? Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm atunci când facem băița bebelușului și cum îngrijim bontul ombilical? Sunt doar câteva întrebări la care găsești răspuns în emisiunea Olimpiada Mămicilor, care o are ca gazdă pe actrița Olimpia Melinte. 

Ritualul de îngrijire a nou-născutului este extrem de important, iar mămicile trebuie să respecte câteva reguli de bază. Olimpia a aflat informații importante despre cum se face corect igiena bebelușului de la Adriana Florică, asistent șef Neonatologie, de la Spitalul Regina Maria Băneasa

Olimpia Melinte: Cum avem grijă de bebeluș? Cum îi schimbăm?

Adriana Florică: Cel mai greu lucru pentru mămici la început este schimbatul scutecului. Despre asta o să vorbim, v-am spus asta o să faceți împreună cu asistentele noastre, aici, în maternitate. Nu din prima zi, mai ales în cazul mămicilor care vor face cezariană și vor fi imobilizate.

Nu lăsăm niciodată copilul nesupravegheat pe pat sau masa de înfășat ca să ne ducem să luăm ceva. Teoretic, la o vârstă așa de mică nu are ce să se întâmple, dar ei pot să ne surprindă. Nu pot să se rotească, dar la vârste atât de mici se agață de lucruri. Încă de la naștere, bebelușii au instictul de a se agăța de tot felul de lucruri pentru a se simți în siguranță. Nu-i lăsăm niciodată nesupravegheați.

Ca să schimbăm scutecul bebelușului nu e nevoie să dezbrăcăm copilul cu totul. Este suficient să desfacem partea de jos a costumului, sau dacă are pantaloni, dăm doar pantalonii jos. Ar fi bine ca șervețelele să fie ultima variantă. Cel mai corect este să spălăm bebelușul la funduleț. Mai ales după ce are scaun și mai ales în cazul fetițelor. Pentru că din păcate la fetițe poarta de intrare a microbilor este mult mai mare. Ele sunt mult mai expuse. Nu tragem niciodată scutecul de sub funduleț pentru că tot ceea este pe acolo murdărește tot. Desfacem scutecul și îl ducem sub copilaș. Aducem piciorușele și facem o ușoară compresie pe abdomen, din acest motiv scutecul se schimbă întotdeauna înainte de masă. Nu schimbăm copilul după ce a mâncat pentru că această manevră de a aduce picioarele pe abdomenul copilului poate să-i dea tot lăpticul afară. Întotdeauna ștergem din față spre spate, niciodată nu vom duce mizeria spre față. După ce am șters foarte bine fundulețul, aruncăm scutecul murdar și punem unul curat. Trebuie să folosiți de fiecare dată la schimbatul scutecelului cremă pentru fundulețul bebelușului. Sunt cele cu oxid de zinc. E bine să le alternați cu o cremă emolientă, pentru că folosind îndelungat aceste creme cu oxid de zinc li se usucă foarte tare pielea. 

Olimpia Melinte: Cam cât timp stă buricul acolo?

Adriana Florică: Nu există o regulă. Nu putem spune în 5 zile sau 7 zile pică. E în funcție de fiecare copil. Sunt copii care au niște coardoane ombilicale extrem de groase și de bine hrănite și atunci ele vor rezista mai mult și sunt copii care au niște coardoane extrem de finuțe și se usucă foarte repede. Bontul trebuie șters de câteva ori pe zi. Noi folosim în spital aceste comprese care sunt prealcoolizate. Am schimbat scutecul și toaletăm și bontul. Ceea ce ne interesează este să ștergem bontul și sus și jos. Pe copil nu-l doare, așa că ridicați bontul și ștergeți și dedesubt. Și ne interesează se ștergem acolo unde bontul se inseră de burtica copilului efectiv. Nu partea care atârnă. După ce se detașează, cinci zile, zece zile, în funcție de copil așa cum spuneam, în zona respectivă poate să apară sânge. Atât timp cât sângerează ștergem cu comprese cu alcool. Dacă există sânge, există poartă de intrare pentru microbi. Dacă zona din jurul buricului se înroșește, dacă de acolo încep să curgă secreții verzi, urât mirositoare, mergem cu copilul la spital. Pentru că pot face omfalită dacă nu sunt îngrijiți corect. 

Ceea ce trebuie să știm este că atunci când îl luăm pe bebe să-l punem la sân, poziția corectă este asta. Copilul stă burtă în burtă cu mami, nu stă cu fața în sus. Dacă stă cu fața în sus, nici gurița nu vine unde trebuie. Este important să stăm burtică în burtică, capul copilului vine în cotul mamei, ca să putem să-l mișcăm, mânuța de jos vine ca și cum el v-ar ține pe dvs. în brațe. Cele patru degete de la cealaltă mână le băgăm mult sub sân. Trebuie să vă atingeți coastele cu aceste degete ca să ridicați foarte bine sânul și astfel mamelonul să se evidențieze.

Am terminat de mâncat. Este important să-l ținem să scoată aerul. Sunt copii care imediat ce i-ai ridicat scot aerul fără nicio problemă și sunt copii cu care trebuie să mai muncim. Ce este important este ca bebelușul să stea cu spatele drept. Trebuie bătut ușor pe spate, să zgâlțiim cutia toracică și astfel aerul să se ridice și el să-l scoată. Mai există această poziție: copilul stă pe antebraț, pe burtică. Mâna dvs. vine între picioarele copilului și îl batem ușor pe spate. Este important să-l batem pe spate pentru că nu scoate aerul la masa asta, îl punem în pătuț, el doarme, e liniștit, apoi se trezește și mănâncă din nou, iar laptele pe care i-l dăm acum vine peste aerul pe care noi nu l-am scos la masa trecută. Și în momentul în care îl vom ține să scoată aerul, el va scoate aerul dar și o parte din laptele pe care tocmai l-a mâncat.

Olimpia Melinte: Nu trebuie să ne panicăm, nu? Adică pentru o gură de lapte. Sunt copii care chiar scot mai multe.

Adriana Florică: Nu trebuie să ne panicăm, dar trebuie să facem diferența între vărsătură și regurgitație. Deci ce dăm afară și ne curge din guriță este una și ce aruncăm în jet putem să numim că este vărsătură. Și dacă se repetă nu este ok și ne întoarcem cu el la spital. 

Olimpia Melinte: Cum îl punem pe bebeluș în pătuț? Cum îl culcăm?

Adriana Florică: Copiii tot timpul trebuie să stea cu capul într-o parte. Găsiți cu siguranță în comerț niște salteluțe, care sunt ușor înclinate (30, 40 de grade). Înclinația asta este o poziție antireflux. Și chiar dacă nu găsiți acele salteluțe, puteți să puneți în spatele bebelușului o păturică sau un alt scutecel care să-l facă să stea ușor într-o parte. Este poziția în care el dacă varsă nu se îneacă. O poziție foarte bună este și pe burtică. Pot să stea foarte bine cu capul într-o parte. Ceea ce este important la această poziție: nu punem nimic sub capul bebelușului. Sub capul bebelușului nu punem pernă. Putem să punem un scutecel, o bucățică de pânză, în cazul în care dă lăptic afară să nu murdărească tot cearceaful pătuțului. Poziția pe burtică este foarte bună. Prin compresia pe care o fac stând pe burtă, ei scot gazele, își tonifică musculatura paravertebrală. Ce trebuie să mai ținem cont, tot timpul alternăm pozițiile.

Olimpia Melinte: Asta voiam să întreb. Am înțeles că forma capului poate avea de suferit dacă stă doar pe o parte?

Adriana Florică: Da. Dacă stau pe o singură parte toată ziua fac un edem de poziție. Ce e important de știut: niciodată nu punem pe lângă copil, sau în pătuț, hăinuțe, prosoape, lucruri pe care el să și le poată trage pe față și pe care să nu le mai poată da la o parte.

Olimpia Melinte: Acum ce urmează?

Adriana Florică: Teoretic ar trebui să vă povestesc și cum facem baie bebelușului. Va trebui să avem o hăinuță curată cu care să-l schimbăm după băiță, un scutecel, compresele sterile cu care să ștergem ochii și bontul, un ser fiziologic, crema sau uleiul cu care să facem masaj când ieșim din băiță. 

Olimpia Melinte: Și apa la ce temperatură trebuie să fie?

Adriana Florică: Putem să o ducem fără problemă până la 38 de grade Celsius. Pentru că ei nu sunt cu totul scufundați, sunt părți pe care le udăm din corpul lor și atunci resimt rece.

Olimpia Melinte: Mai sunt și bebeluși care fac acele cruste în creștetul capului.

Adriana Florică: Nu sunt legate de băiță. Este o chestie legată de adaptare hormonală. 

Băița trebuie să o facem întotdeauna înainte de masa bebelușului. Nu facem niciodată baie după ce bebelușul a mâncat pentru că manevrele și tot ce facem la băiță îl pot face să dea afară tot ce a mâncat. Băița de obicei o facem seara. Este un factor de stres pentru bebeluș, din acest motiv băița nu durează la început mai mult de cinci sau zece minute. E mai mult un duș, nu o baie normală. Este important să vă mișcați repede, să faceți ceea ce trebuie să faceți, să nu stați cu copilul dezbrăcat încercând să-l dezbrăcați. Va trebui să aveți un scutecel sau prosopel pe care să îl puneți în cădiță.

Nu luăm copilul să-l scufundăm direct pentru că se va speria, el are nevoie de o perioadă de acomodare. Îi udăm ușor piciorușele, după aceea luăm apă și urcăm ușor pe spatele copilului. Îl lăsăm un pic să se acomodeze cu apa. Săpunul sau șamponul nu-l puneți niciodată direct pe pielea copilului. Se pune la dvs. în palmă cu un pic de apă caldă și apoi spălăm foarte bine peste tot pe unde avem cute și încheieturi. Începem cu spatele, spălăm gâtul și mânuțele. Îl spălăm în axile. Ne ducem în jos. Spălăm foarte bine fundulețul. Apoi îl întoarcem. Copilul stă sprijinit cu ceafa în podul palmei dvs. și puteți să-l țineți ușor de cap. E important să insistăm pe sub gât. Insistați și la mănuțe. Revenim la poziția inițială cu capul în jos, ca să spălăm capul copilului. Spălatul pe cap este mai mult un mesaj. Spălăm circular, fără să apăsăm, fără să strângem sau să frecăm cu unghiile. Spălăm foarte bine și după urechi. Apoi clătim foarte bine tot corpul. Cam asta este cu spălatul. 

Nu folosim niciodată bețișoare de urechi. Îi putem curăța urechile cu un scutecel fin sau cu o compresă sterilă. După ce l-am șterș, îl întoarcem pe spate. Uleiul sau crema hidratantă pe care le folosim pentru mesaj nu le punem niciodată direct pe pielea bebelușului. Punem la noi în palmă, frecăm un pic ca să încălzim și cu mișcări blânde facem masaj ca să încălzim bebelușul. Nu ne dorim să facem compresie pe coloana lui vertebrală, nu ne dorim să-l doară. Masajul are rolul de a hidra pielea, de a pune sângele în mișcare și de a-i întinde și lui oasele. Mulți dintre ei, imediat după naștere, fac o descuamație extrem de urâtă și de asta este important să-l hidratăm în fiecare seară. 

Toaleta oculară se face doar dacă este nevoie. Dacă bebelușul are ochii lipiți, dacă există secreții. Dar dacă după baie, copilul are ochii curați nu facem această manevră. Ștersul se face din exterior spre interior, ne ducem la baza nasului și venim cu compresa în jos. Niciodată nu ne întoarcem cu compresa. Dacă mai sunt secreții vom schimba compresa și niciodată nu ne ducem cu compresa de la un ochi la altul. Pentru că putem să ducem noi mizeria de la un ochi la altul.

Ei scot niște zgomote ciudate și par că sunt plini de secreții atunci când mucoasa lor se usucă foarte tare. Dacă nu este umiditate suficientă atunci mucoasa lor se usucă foarte tare. Umiditate suficientă înseamnă dublul temperaturii. Dacă avem 22, 23 de grade, umiditatea să fie 48 sau 50. Dar putem să-i ajutăm punând ser în năsucul lor. Copilul stă pe spate și încercăm să-l ținem de barbă și de frunte. Ca să-l ținem cu gurița închisă și serul fiziologic îl punem aici la baza nasului. El având gura închisă, respiră pe nas și trage pe nas tot serul. După ce îi puneți ser poate să înceapă să strănute. Strănutul este modul lor de a-și curăța nasul. Și dacă puneți ser fiziologic și vedeți că se chinuie și tot strănută și nu reușește, puteți să îl ajutați cu colțul unei comprese, pe care îl răsucim ușor în năsuc.

Articol realizat în parteneriat cu Regina Maria.

Vezi și VIDEO: Tips & tricks despre igiena bebelusului

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni