Distribuția și povestea filmului se vor contura din experiența pe care o vor trăi timp de o lună viitorii cursanți ai Atelierului din 24 mai.
Un film fără nume, un scenariu deloc clasic, cum nu sunt nici vremurile și nici etapa pe care o parcurge cinematografia în prezent, un regizor consacrat, doi actori celebri care devin producători. Plus un workshop de o lună, la finalul căruia participanții vor juca în această producție.
Din 24 mai, regizorul Cristi Puiu lansează în București un proiect provocator pentru cei care se vor înscrie pe https://actoriedefilm.ro/, susținut anterior în Franța, la Toulouse și Grenoble, ce vizează investigarea jocului actorului de film. Atelierul este realizat în colaborare cu Dragoș Bucur și Dorian Boguță, care ulterior vor deveni producătorii filmului. Acestora li se alătură, ca partener, Sergiu Cumatrenco Jr. și doi directori de imagine premiați, din Republica Moldova, Serghei Babară și Ivan Grincenco, care vin cu experiența și imaginea cinematografiei rusești.
„Mi-am dorit să realizez și în România acest tip de proiect care nu va fi o provocare doar pentru cei care vor parcurge tot procesul Atelierului, câte 12 ore pe zi. Ci și pentru noi toți. Pentru mine, în mod special. Și așa și trebuie să fie, dacă nu este greu, nu mă interesează”, declară Cristi Puiu.
Filmul va începe și va exista ca poveste narată atunci când Atelierul se va încheia. Pentru că, după cum precizează regizorul, el înseamnă figurile, vocile, istoria personală a fiecărui actor care a ajuns la finalul acestui parcurs, nu doar profesional, ci și de viață. „Producția se va plia mai degrabă pe oamenii care participă, nu invers. Este o ordine schimbată, răsturnată. În mod normal, în funcție de scenariu se face un casting și se aleg actorii. Aici o să fie invers. Este un film care se va face cu materialul clientului. Așa cum te duci la croitor cu stofa pe care ai ales-o deja, așa intri în acest workshop”, adaugă regizorul. Iar această stofă, singura cerință, este curajul. De a veni, de a se expune, de a renunța la așteptări și de a rămâne până la final.
Proiectul, momentul în care se întâmplă, dar și noile „roluri” pe care cei doi actori le experimentează, acelea de producători, reprezintă atât pentru Dragoș, cât și pentru Dorian experiențe speciale. „Cu mai mulți ani în urmă eram în America, într-un lift. Liftier era un puști care m-a întrebat de unde sunt. I-am spus din România și mă așteptam să spună Hagi, Comăneci... dar nu! A spus Cristi Puiu! Am rămas bulversat... Mi-a povestit că era student la film și în urmă cu o săptămână au avut cursuri în care au văzut și discutat
Pentru Dragoș Bucur, proiectul Atelierului și al filmului vine la exact 20 de ani de la rolul lui Vali, de la debutul său în cinematografie, dar și al regizorului Cristi Puiu, cu filmul „Marfa și Banii”. „Au fost doi oameni importanți pentru mine cu care am început actoria: Cătălin Naum, în ceea ce a însemnat teatrul și Cristi Puiu în ceea ce a însemnat filmul. Ce se întâmplă acum cu acest proiect e o provocare. E noutate și imprevizibil, e ceva ce va rămâne în istoria mea personală ca un moment intens. În plus, având istoria unei astfel de colaborări în spate, mi se pare că aceasta este o secvență profesională foarte frumoasă, în care eu pot oferi, pot facilita tinerilor actori un proces de învățare alături de Cristi. Și o lună de trăiri intense pe care un actor, mai ales la început de drum, ar fi important să o parcurgă”, adaugă Dragoș.
Conceptul îi aparține regizorului Cristi Puiu, cel care va fi prezent alături de cursanți timp de aproape 30 de zile. Atelierul se va desfășura în perioada 24 mai - 19 iunie, 5 zile pe săptămână, 12 ore pe zi. Se adresează celor cu vârste peste 18 ani, fie actori, fie pasionați de actorie care se mai pot înscrie, în limita locurilor disponibile, https://actoriedefilm.ro/.