• PRO TV
  • Tot ce trebuie să știi despre celulele stem: ce sunt, cum se stochează și care este rolul lor în tratarea bolilor

Tot ce trebuie să știi despre celulele stem: ce sunt, cum se stochează și care este rolul lor în tratarea bolilor

Tot ce trebuie să știi despre celulele stem: ce sunt, cum se stochează și care este rolul lor în tratarea bolilor

Olimpia Melinte ne invită la un nou episod al emisiunii online Olimpiada Mămicilor, în care tratează alături de specialiști subiecte extrem de importante pentru viitorii părinți. 

În acest episod, îndrăgita actriță discută cu Magda Dulugiac, doctor în Biologie și managerul laboratorului din cadrul Băncii de Celule Stem Regina Maria, despre importanța recoltării de țesut și sânge din cordonul ombilical.



La final, se alătură discuției și Alina David, manager de calitate. 

Celulele stem se utilizează în prezent în tratamentul a mai mult de 70 de afecţiuni severe, acute sau cornice.

Dr. Magda Dulugiac a explicat procedura prin care se ajunge la stocarea celulelor stem, chiar din cadrul showroom-ului, un spațiu special amenajat pentru părinții care doresc să viziteze banca de celule fără a încălca condițiile riguroase legate de accesul persoanelor în zona în care sunt stocate unitățile. ”Practic, în aceste recipiente, noi stocăm, pe o perioadă lungă de timp, unitățile de sânge și de cordon ombilical, respective unitățile de celule stem pe care le procesăm în bancă”. Doctorul a vorbit și despre diferența dintre recoltarea de sânge și cea de țesut din cordonul ombilical, dar și despre importanța lor în tratarea unor boli.  

“Am ales să stochez celule stem și prima oară și iată, acum, a doua oară. Mi s-a părut o alegere cel puțin firească. Ce m-a convins totuși pe lângă ideea de a avea cumva o asigurare, de care sper să nu mă folosesc niciodată, sunt și foarte multe argumente științifice, cazuri reale despre care vom vorbi cu Magda Dulugiac, doctor în Biologie”, a spus Olimpia Melinte. 

Olimpia Melinte: Care este diferența dintre recoltarea de sânge și recoltarea de țesut din cordonul ombilical?

Dr. Magda Dulugiac: Ca produse recoltate la nașterea copilului avem două posibilități: recoltarea de sânge de cordon ombilical și recoltarea de țesut de cordon ombilical. Acestea se recoltează la nașterea copilului, moment în care cordonul ombilical este tăiat, copilul este îndepărtat din zona câmpului operator și, cu ajutorul kitului de recoltare pentru sânge, respectiv a pungii de recoltare, se puncționează vena ombilicală, iar sângele ombilical curge gravitațional în punga de recoltare. După ce recoltarea sângelui de cordon ombilical a încetat, se prelevează un fragment de țesut din cordonul ombilical. 

Multă lume consideră că activitatea de bancare este simplă, ma refer la cea care constă în prelevare și stocare. De fapt, în spatele acestei activități este o poveste extrem de lungă. Semănăm cu o fabrică de medicamente. Ne bazăm pe un proces tehnologic prin care probele biologice recoltate la copii, respectiv sângele și țesutul de cordon ombilical, sunt procesate și transformate în unitățile de celule stem. Procesarea este o etapă extrem de importantă. La sânge, procesarea implică, în primul rând, reducere volumetrică. Adică, indiferent de volumul de sânge pe care noi îl primim în bancă de la pacienți, în final, vom ajunge să stocăm o cantitate fixă de 25 de ml, în acel volum de sânge regăsindu-se, practic, toate celulele care sunt importante pentru transplant. Restul – tot ce înseamnă eritrocite, plasmă, care nu au un efect benefic pentru transplant – e îndepărtat. În momentul în care ajungem la cantitatea optimă de sânge, aceasta trebuie tratată cu o substanță crioprotectoare, pentru că crioprezervarea nu este compatibilă cu viața. O celulă  vie, dacă o îngheți, moare. Și noi ajutăm prin adăugarea acestui agent crioprotector, ca celulele nu numai să supraviețuiască, ci să-și și păstreze toate proprietățile funcționale și structurale, astfel încât atunci când avem nevoie de unitate și o dezghețăm, ea să poată fi direct administrată în terapiile clinice pentru care se dorește utilizarea ei. 


Olimpia Melinte: Cum este procesat țesutul de cordon ombilical?

Dr. Magda Dulugiac: Țesutul de cordon ombilical este procesat prin îndepărtarea vaselor de sânge ombilicale și prin izolarea gelatinei Wharton, care este extrem de bogată în celule stem. Acest fragment de țesut obținut în urma izolării gelatinei Wharton este fragmentat și este imersat în  plasma autologă pe care am obținut-o anterior prin procesarea sângelui de cordon ombilical. Astfel creem un mediu de crioprezervare sigur, astfel încât țesutul să poate fi revitalizat cu succes după ce trece de procesul de congelare. 


Olimpia Melinte: Ca să fie clar pentru toată lumea, ce sunt de fapt celulele stem?

Dr. Magda Dulugiac: Celulele stem sunt celule tinere, nespecializate, care nu îndeplinesc o funcție în organism. Ele au capacitatea de a se multiplica, dar în același timp au și capacitatea de a diferenția în diferite tipuri celulare.

Proaspăta mămică a adus în discuție cazul prematurului tratat anul trecut cu celule stem, la Spitalul Regina Maria. 

Olimpia Melinte: Aș vrea acum să povestim puțin despre cazul prematurului tratat cu celule stem anul trecut, la Spitalul Băneasa. A fost un caz foarte mediatizat… o reușită medicală de excepție și pot să zic că pentru mine a cântărit destul de mult în alegerea pe care am făcut-o.

Dr. Magda Dulugiac: Da, este vorba despre un bebeluș care spunem noi că ne-a luminat vara și toamna. Pe noi, echipa Stem. Băiețelul s-a născut în luna mai, provenea dintr-o sarcina gemelară și a avut 1300 grame la naștere. Sarcina s-a finalizat la vârsta de 27 de săptămâni, iar băiețelul a bifat toate diagnosticele posibile aferente prematurității. Nu se putea oxigena, avea insuficiență renală, hepatică, retinopatie, infecții, icter, hemoragie cerebrală iar în final a dezvoltat displazie bronhopulmonară, practic complicația cea mai gravă a prematurității. Domna doctor Dana Zaciu cunoștea istoricul și ceea ce se întâmplă la nivel mondial despre tratarea acestei boli cu celule stem. La două săptămâni și jumătate de la prima administrare, am revenit cu o administrarea unei doze extrem de mari. Evoluția a fost absolut fabuloasă. S-a văzut în primele ore, deja copilul era pe saturație 100, iar după șapte zile a fost decuplat de pe toate sistemele de ventilație, iar după o lună a fost externat din spital. Acum, e un copil extrem de sănătos, normal și bine dezvoltat.


Olimpia Melinte: Aș vrea să discutăm și despre cazul de la Brașov, al băiețelului tratat de autism cu ajutorul terapiei cu celule stem.

Dr. Magda Dulugiac: Da, am avut eliberări realizate pentru tratarea unor boli precum autismul, însă de acest aspect aș ruga-o pe colega mea, manager de calitate Alina David, să vă povestească exact ceea ce s-a întâmplat. Ea a fost responsabilă de toate formalitățile care a trebuit a fi realizate pentru ca unitățile să fie eliberate din banca noastră și trimise în America, către Duke University, unde a avut loc terapia celulară propriu-zisă. 


Alina David: A fost un caz în care noi am eliberat probe din bancă pentru tratarea unui băiețel care suferea de tulburări de spectru autist. Pentru acest băiețel nu au fost recoltate celule stem la naștere, însă părinții lui au recoltat celule stem pentru frățiorul lui mai mic și au fost foarte norocoși pentru că proba de celule stem a frățiorului a fost compatibilă. În momentul tratamentului, pacientul avea șase ani și jumătate. Acum, prin aceste studii, nu s-au promis rezultate miraculoase… Din tot ce au publicat, au constatat îmbunătățiri cam la două treimi dintre copii, în special la cei care au un IQ native ridicat.  

Olimpia Melinte: Să înțeleg că tratamentul a dat rezultate 100%? Acum duce o viață normală?

Alina David: La șase luni distanță de la tratament, i s-a redus la zero medicația, iar la un an distanță de la tratament, prin toate testele prin care a fost evaluat, a demonstrat că totul este în regulă.



El a făcut, bineînțeles, și înainte de terapia cu celule stem și după, niște terapii specifice, care sunt recomandate în astfel de cazuri. Cei de la Duke University i-au încurajat pe părinți să le intensifice imediat după tratamentul cu celule stem pentru a avea rezultate cât mai bune. 

Articol realizat în parteneriat cu Regina Maria.

Vezi și VIDEO: Importanța recoltării celulelor stem la nașterea copilului


Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni