ß
Conform experților, mesajul în sticlă a ”fost aruncat de pe puntea Titanicului” de către o fetiță de 12 ani, fiind găsit 105 mai târziu.
Mesajul este data 13 aprilie 1912 și este semnat de Mathilde Lefebvre, în vârstă de 12 ani, unul dintre pasagerii de la clasa a treia a vasului pierdut în adâncuri.
În mesaj scrie: ”Arunc această sticlă în apă chiar în mijlocul Atlanticului. Trebuie să sosim la New York în câteva zile.
Dacă găsește cineva asta, dați de veste familiei Lefebvre din Lievin”.
A doua zi, la scurt timp după miezul nopții, nava se izbea de un aisberg, scufundându-se și provocând moartea a mai bine de 1500 de pasageri.
Mathilde, trei frați ai ei și mama lor, Maria, nu au mai fost găsiți niciodată, dar 105 ani mai târziu, un mesaj semnat de fetiță a fost găsit pe o plajă din Canada.
”Sticla poate fi primul obiect de pe Titanic găsit pe coasta americană”, declară istoricul Maxime Gohier.
Acum, oamenii de știință analizează misteriosul document pentru a stabili dacă este autentic sau doar o farsă elaborată.
Nicolas Beaudry de la Université du Québec à Rimouski crede că ar putea fi real. ”Mesajul ar fi putut fi scris de Mathilde la bordul Titanicului ori altcineva ar fi putut să-l scrie din partea ei.
Modelul și instrumentele cu care a fost creată sticla, dar și compoziția chimică a acesteia sunt în acord cu tehnologia folosită pentru fabricarea acestui tip de recipient, la începutul secolului 20.
Dopul și o bucată de hârtie au fost examinate cu ajutorul datării cu radiocarbon, dar scrisoarea în sine nu poate fi testată, pentru că metoda este distructivă”
Scrisul de mână din scrisoare adâncește misterul.
Nu este foarte clar ce învățau elevii francezi pe acea vreme, dar mesajul ar fi putut fi scris de altcineva în numele lui Mathilde.
”Chiar dacă scrisoarea a fost scrisă de Mathilde sau nu, chiar dacă este o farsă nouă sau veche, tot este o bucățică fascinantă de istorie”.
Când Titanicul s-a scufundat, Mathilde, frații săi și mama lor erau în drum spre New York, pentru a se reuni cu tatăl Franck și ceilalți patru frați. Franck, un miner din Liévin, părăsise Franța în 1910 și se stabilise în Iowa.
Foto: L'Université du Québec à Rimouski, Getty
Gallery