• PRO TV
  • Hormonii iubirii. Ce se întâmplă în creierul tău când te îndrăgostești

Hormonii iubirii. Ce se întâmplă în creierul tău când te îndrăgostești

Hormonii iubirii. Ce se întâmplă în creierul tău când te îndrăgostești

Iubirea este un sentiment natural, dar e rezultatul unui proces complicat care ia naștere în creier. Cinci hormoni complecși contribuie la starea noastră de bine, fără de care n-am putea explica „fluturii din stomac” pe care-i simțim atunci când cineva ne-a căzut cu tronc. 

Când suntem „săgetați” de Cupidon, creierul nostru se umple de dopamină. Hormonul se produce la nivelul sinapselor și apare la începutul relației și este și cel care induce starea de euforie și ne intensifică trăirile. Despre dopamină se spune că este și hormonul ambiției și concentrării. 

Oxitocina este secretată la nivelul hipotalamusului şi este cunoscută drept hormonul tandreții și atașamentului, tocmai de aceea se spune că oferă și un sentiment de stabilitate în cuplu. Cercetătorii sunt de părere că acest hormon ajută la îmbunătățirea relațiilor sociale și la fel ca dopamina este responsabil cu starea de bine și euforie atunci când ne îndrăgostim. Studiile au arătat că o cantitate mai mare de o oxitocină îi face pe oameni mai buni și mai încrezători. 

La primii „fluturi din stomac” apare și adrenalina, hormonul care ne intensifică aptitudinele fizice. Datorită lui simțim uneori că putem muta munții din loc pentru persoana iubita. Adrenalina este un hormon produs de substanța cerebrală din suprarenale.

Să nu uităm de serotonină sau hormonul fericirii. Este un neurotransmițător extrem de important, produs la nivelul creierului, care are un efect determinant în reglarea somnului, controlul impulsurilor, pofta de mâncare, metabolism, agresivitate, sexualitate sau reglarea temperaturii corpului, potrivit RoMedic. Serotonina înlătură stările depresive și accentuează sentimentele pozitive.

Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos și ne ajută să facem față durerii și stresului. Tocmai de aceea, ele mai sunt numite și hormonii liniștii, cei care te ajută să te simți bine pentru că acționează ca un calmant al durerii și ca un stimulent al fericirii, potrivit Doc.ro. Nivelul endorfinelor în corpul uman variază de la o persoana la alta. Potrivit oamenilor de știință, cantitatea de endorfine crește și în urma contactului sexual. 

Îți cauți sufletul-pereche? Înscrie-te la show-ul în care știința îți poate schimba viața

Dacă ai „fluturi în stomac” și tremuri în compania cuiva drag, diagnosticul e doar unul: creierul tău e îndrăgostit. Nu știi ce vrea să însemne asta? Vino și înscrie-te la show-ul în care știința te învață nu doar cum să-ți găsești jumătatea, ci și cum s-o păstrezi!

PRO TV dă startul înscrierilor într-un show experiment ce are la bază formula științifică perfectă pentru a-ți găsi jumătatea.

Ce căutăm? Bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, din toată țara, care să-și dorească să intre într-o relație serioasă.  Accesează pagina http://inscrierishow.protv.ro/ pentru înscrieri sau apelează numărul de telefon 0751.121.806

Nu uita, IUBIREA e o știință!

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni