ß
Olimpia Melinte ne invită la un nou episod al emisiunii online Olimpiada Mămicilor, în care tratează alături de specialiști subiecte extrem de importante pentru viitorii părinți.
În acest episod, îndrăgita actriță discută cu Magda Dulugiac, doctor în Biologie și managerul laboratorului din cadrul Băncii de Celule Stem Regina Maria, despre importanța recoltării de țesut și sânge din cordonul ombilical. La final, se alătură discuției și Alina David, manager de calitate.
Celulele stem se utilizează în prezent în tratamentul a mai mult de 70 de afecţiuni severe, acute sau cornice.
Doctor în Biologie Magda Dulugiac a explicat procedura prin care se ajunge la stocarea celulelor stem, chiar din cadrul showroom-ului, un spațiu special amenajat pentru părinții care doresc să viziteze banca de celule fără a încălca condițiile riguroase legate de accesul persoanelor în zona în care sunt stocate unitățile. Magda Duluciag a vorbit și despre diferența dintre recoltarea de sânge și cea de țesut din cordonul ombilical, dar și despre importanța lor în tratarea unor boli.
“Am ales să stochez celule stem și prima oară și iată, acum, a doua oară. Mi s-a părut o alegere cel puțin firească. Ce m-a convins totuși pe lângă ideea de a avea cumva o asigurare, de care sper să nu mă folosesc niciodată, sunt și foarte multe argumente științifice, cazuri reale”, a spus Olimpia Melinte.
Proaspăta mămică a adus în discuție cazul prematurului tratat anul trecut cu celule stem, la Spitalul Regina Maria Băneasa.
“Băiețelul provenea dintr-o sarcina gemelară și a avut 1.300 grame la naștere. Sarcina s-a finalizat la vârsta de 27 de săptămâni, iar băiețelul a bifat toate diagnosticele posibile aferente prematurității. Nu se putea oxigena, avea insuficiență renală, hepatică, infecții, icter, iar în final a dezvoltat displazie bronhopulmonară, practic complicația cea mai gravă a prematurității. Domna doctor Dana Zaciu (șef secție Terapie Intensivă Neonatală Spital Băneasa) cunoștea istoricul și ceea ce se întâmplă la nivel mondial despre tratarea acestei boli cu celule stem. (…) La două săptămâni și jumătate de la prima administrare am revenit cu o administrarea unei doze extrem de mari. Evoluția a fost absolut fabuloasă. S-a văzut în primele ore, deja copilul era pe saturație 100, iar după șapte zile a fost decuplat de pe toate sistemele de ventilație, iar după o lună a fost externat din spital. Acum, e un copil extrem de sănătos, normal și bine dezvoltat”, a povestit dr. Magda Dulugiac.
Olimpia Melinte și invitatele sale au discutat și despre cazul băiețelului de la Brașov, care a fost tratat de autism.
Articol realizat în parteneriat cu Regina Maria.
Mai multe în materialul VIDEO de mai jos
Gallery