ß
Ministerul Sănătății a emis un ordin pentru schimbarea protocolului referitor la gestionarea cazurilor de Covid-19 din spitale. Documentul a fost publicat azi în Monitorul Oficial. Iată principalele reguli care privesc vizitarea bolnavilor și managementul cazurilor de deces al pacienților cu SARS-CoV-2!
La recomandarea mai multor culte religioase și după ce familiile celor bolnavi s-au plâns, autoritățile au decis să permită asistență religiosă, la cerere, bolnavilor de Covid-19. Cu alte cuvinte, un preot sau un duhovnic poate fi primit în spital, la cererea pacientului, însă trebuie respectate anumite condiții:
Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate fi vizitat la spital și de rude, cu acordul medicului curant. Și în acest caz, trebuie respectate unele condiții:
Corpul persoanei decedate ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează.
Decedatul va fi aşezat într-un sac impermeabil nou, dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi igienizat la suprafaţă cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).
Decedatul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituţiei de medicină legală în aşteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale sau anatomiei patologice, respectiv a procedurilor de identificare.
Transportul decedatului către morga de la nivelul secţiei din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul şi targa prin care a fost asigurat transportul decedatului din secţia unităţii sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse biocide de tip TP2 (de suprafeţe), iar personalul medical care asigură transportul va fi echipat cu echipament de protecţie, conform metodologiei în vigoare.
Toate spaţiile în care sunt depuşi decedaţii (cameră mortuară, frigider, capelă) vor fi dezinfectate conform normelor în vigoare (dezinfecţie, nebulizare).
Familia sau reprezentanții legali ai celor decedați de Covid-19 își pot vedea apropiații decedați, însă doar cu respectarea următoarelor condiţii:
Nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate.
Persoanele decedate, contaminate ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2, confirmată prin teste specifice de laborator şi care au fost autopsiate nu se îmbălsămează, ci doar se igienizează la suprafaţă cu produs biocid de tip TP2. Aceşti decedaţi se igienizează şi se îmbracă înainte de a fi introduşi în sac.
Înhumarea decedatului confirmat cu infecţie cu SARS-CoV-2 se va face în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege. După fiecare serviciu religios, spaţiul se va aerisi şi se va dezinfecta conform recomandărilor în vigoare.
Numărul de persoane care participă la funeralii este cel permis de reglementările oficiale, dar va fi menţinut la un minimum. Toate persoanele participante vor respecta păstrarea distanţei recomandate în metodologia în vigoare, se vor proteja în mod adecvat, iar purtarea măştii faciale este obligatorie.
Nu este nevoie ca obiectele personale ale persoanei decedate să fie incinerate sau îndepărtate conform procedurii deşeurilor infecţioase. Ele vor fi mânuite purtând mănuşi, curăţate cu detergent şi dezinfectate cu soluţie de min. 70 grade etanol, hipoclorit sau o soluţie de clor cu concentraţia de 0,1% (1.000 ppm), scrie în document.
Fotografii: Shutterstock
Vezi și VIDEO: Madonna a descoperit secretul tinereții veșnice!
Gallery