ß
Prințul Philip a avut o copilărie grea și, în ciuda descenenței sale nobile, a fost numit „prințul fără casă”. Soțul Reginei Elisabeta a II-a a avut o legătură specială cu România, prin intermediul vărului său, Mihai I.
Fiu al Prințului Andrew al Greciei și Danemarcei și al Prințesei Alice de Battenberg, Philip a fost nevoit să părăsească țara natală (Grecia) încă de la vârsta de un an. Familia sa a fost forțată să plece în exil din cauza războiului greco-turc, iar el avea să ducă o viață aproape nomadă în primii ani.
Mutat la Paris încă din primii ani de viață, Philip a fost trimis în România în câteva vacanțe. Aici a petrecut timp în compania vărului său, Mihai al României, viitorul Rege. Philip a descoperit Mamaia și Sinaia în sânul Familiei Regale române și a legat o prietenie strânsă cu Mihai, viitorul suveran.
„Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă”, confirmă Familia Regală a României într-o postare pe Facebook.
FOTO: Profimediaimages.ro
Vezi GALERIA FOTO mai jos!
Însă, cea mai fidelă imagine a relației de prietenie dintre cei doi copii regali a fost oferită de producătorul de televiziune John Florescu. Acesta realizase, în 2016, documentarul „Războiul Regelui”, care se concentrează pe momentul loviturii de stat din 1944 și pe anii de exil ai Regelui Mihai I.
După difuzarea documentarului, la PRO TV, Prințul Philip a ținut morțiș să-l cunoască pe John Florescu. În 2017, acesta a fost primit la Buckingham, unde a avut prilejul de a-l intervieva pe Prințul Consort. Atunci a aflat mai multe detalii ale relației sale cu Mihai I.
„Am simțit că afecțiunea pentru vărul său era foarte reală. Am simțit că voia să fie sigur că ceea ce avea să spună despre vărul său, cel pe care l-a însoțit la Marea Neagră, va rămâne cumva în istorie, momentul va rămâne marcat”, a dezvăluit în 2017 John Florescu.
FOTO: Getty Images
În noiembrie 1947, Philip s-a căsătorit cu Prințesa Elisabeta, cea care în 1952 a fost încoronată Regină. La nuntă a fost și Principele Mihai, eveniment la care a cunoscut-o pe Prințesa Ana de Bourbon-Parma, viitoarea sa soție. Însă, relația dintre cei doi veri s-a consolidat de-a lungul anilor.
„Ducele de Edinburgh a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburgh a fost o figură părintească.
Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație”, mai spun reprezentanții Familiei Regale române.
Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro
Vezi și VIDEO:
Gallery