• PRO TV
  • O fetiță de 12 ani a ajuns la spital cu o sarcină molară! Cazul e unul extrem de rar

O fetiță de 12 ani a ajuns la spital cu o sarcină molară! Cazul e unul extrem de rar

O fetiță de 12 ani a ajuns la spital cu o sarcină molară! Cazul e unul extrem de rar

O fetiţă în vârstă de 12 ani a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, iar medicii au descoperit că era purtătoaea unei sarcini molare.

Se pare că fetita a ajuns la spital înainte de a apărea alte complicaţii, va rămâne internată și urmează să fie monitorizată câteva zile pentru a se vizualiza evoluţia.

Ciprian Ilea, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, a transmis:

„Pacienta a venit cu sângerări genitale şi o stare de astenie fizică. În urma unor investigaţii, cazul a fost preluat de către o echipă complexă, care a evidenţiat un diagnostic de o posibilă sarcină molară. Este un caz rar, se poate întâmpla o dată la 1000 de sarcini. S-au demarat procedurile pentru asigurarea unui climat optim şi s-a evacuat conţinutul uterin. Nu era prezent un făt propriu-zis, era vorba despre o masă de celule care ar fi putut să o pună în pericol. Pacienta a fost internată cu mama ei şi i s-au explicat toate complicaţiile care ar fi putut să apară. Totul a decurs fără probleme. Ea a ajuns la medic după ce a avut simptomele. E o sarcină care poate pune probleme mari. Pot apărea complicaţii, una dintre ele poate fi sângerarea, care poate duce până la scoaterea uterului. Nu a fost cazul nostru, totul a decurs bine.”

Sarcina molară este posibilă o dată la 1.000 de sarcini. În timpul sarcinii normale, placenta are rolul de a hrăni bebelușul în curs de dezvoltare și de a îndepărta produsele reziduale. Într-o sarcina molară, aceste celule se comportă anormal de îndată ce ovulul a fost fertilizat de spermatozoid. Rezultatul este o masă de celule anormale care pot crește că niște chisturi pline cu lichid, cu aspect de struguri albi. Celulele anormale sunt denumite "mole", cuvânt ce provine din latină și înseamnă masă sau bulgăre. Sarcina molară este, de asemenea, numită mola hidatiforma și este o formă precanceroasa a bolii trofoblastice gestationale.

Sarcinile molare apar că urmare a unui dezechilibru al materialului genetic (cromozomi) în timpul sarcinii. Această se întâmplă de obicei atunci când un ovul care nu conține informații genetice este fertilizat de un spermatozoid (o sarcina molară completă) sau atunci când un ovul normal este fertilizat de doi spermatozoizi (o sarcina molară parțială).

Sarcinile molare complete sunt mai frecvente la femeile adolescente și la cele care au peste 45 de ani. 

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate, cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale doar pe voyo.ro

Mai jos puteți vedea 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni