În tradiția budistă, patriarhală prin excelență, femeile sunt considerate inferioare bărbaților. Însă călugărițele aparținând Drukpa, o sectă veche de 900 de ani din Nepal, înfruntă stereotipurile dezvoltând o forță fizică și mentală excepțională.
Aceste călugărițe aparțin singurului ordin constituit din femei care practică arta Kung Fu.
În mod tradițional, călugărițele budiste nu au voie să facă sport, să cânte, să țină slujbe. În unele mănăstiri, există credința că femeile budiste nu pot atinge iluminarea decât dacă, după moarte, se reîncarnează în bărbați.
”Toți cei de modă veche cred că noi nu putem face nimic”, spune Jigme Konchok Lhamo, care este parte a ordinuli de la 12 ani. (Jigme este prenumele tuturor călugărițelor, care în tibetană înseamnă ”cea fără frică”).
Cu toate acestea, liderul spiritual al sectei Drukpa, Gyalwang Drukpa, și-a petrecut mare parte din viață încercând să spargă aceste tradiții budiste bazate pe patriarhat.
În 2008, ca parte a misiunii lui de a aduce egalitatea între sexe în budism, Gyalwang Drukpa le-a învățat pe călugărițe kung fu pentru a le ajuta să capete încredere în forța lor. Le-a permis călugărițelor să obțină poziții de lider și le-a învățat cum să țină slujbe și ritualuri.
În mănăstirea exclusiv de femei s-au strâns de atunci 800 de călugărițe, cea mai mică având vârsta de 8 ani, iar cea mai în vârstă - de 80 de ani. În fiecare zi, călugărițele se trezesc la 3 dimineața și meditează pentru două ore. Apoi merg la lecții, inclusiv de budism, care în trecut, erau făcute doar de bărbați, înainte de a exersa, pentru două ore, kung fu.
Pe lângă asta, călugărițele sunt susținătoarea a curentului eco, ocupându-se adesea să strângă gunoiul răspândit în munții Himalaya. Într-o regiune cunoscută pentru violențele împotriva femeilor și pentru traficul de persoane, acestea merg din sat în sal pentru a le învăța pe fete mișcări de autoapărare.
În 2015, când un cutremur violent cu magnitudinea de 7,8 a devastat Nepal, omorând mai mult de 1900 de oameni, călugărințele Kung Fu au intrat în acțiune, aducându-le mâncare și oferindu-le ajutor celor din satele care fuseseră prea distruse și la care organizațiile internaționale nu au putut ajunge.
Foto; Getty
Gallery