ß
  • PRO TV
  • Ștefana Todică, realizatoarea emisiunii iBani: Îmi doresc să ajut oamenii să ia decizii bune în privința banilor

Ștefana Todică, realizatoarea emisiunii iBani: Îmi doresc să ajut oamenii să ia decizii bune în privința banilor

Ștefana Todică, realizatoarea emisiunii iBani: Îmi doresc să ajut oamenii să ia decizii bune în privința banilor

Lucrează în televiziune încă din facultate și de patru ani face parte din echipa Știrilor PRO TV. La 29 de ani, Ștefana Todică a acceptat provocarea de a-i învăța pe români cum să-și gestioneze veniturile în cadrul emisiunii de educație financiară „iBani”, găzduită de stirileprotv.ro.

Ștefana Todică a început să câștige bani încă dinainte de a lucra în presă. Era adolecentă când a cunoscut satisfacția care vine odată cu recompensa efortului depus. Însă, abia mai târziu avea să înțeleagă valoarea și puterea banului, precum și importanța deciziilor corecte în ceea ce privește finanțele personale. 

Din această lună, Ștefana Todică este realizatoarea emisiunii iBani, care e pe site-ul stirileprotv.ro în fiecare marți, iar această responsabilitate o încântă la maximum. Jurnalista explică într-un interviu acordat PROTV.RO de ce este importantă educația financiară și care este relația ei cu banii.

De ce au românii atât de multă nevoie de educație financiară?

„Există o vorbă, că banii sunt făcuți să fie cheltuiți, dar adevărul este că scopul banilor este și să îți ofere siguranță, putere. Așa că trebuie să ne pricepem și să îi economisim, și să îi cheltuim inteligent.

Din păcate, România nu stă prea bine la capitolul educație financiară. Suntem încă într-o perioadă de tranziție și încă ne adaptăm la modelul capitalist. Cum în ultimii ani am făcut reportaje despre mersul economiei, am remarcat totuși o evoluție. Am început să ne punem întrebări, să ne documentăm, să comparăm, atunci când trebuie să luăm o decizie financiară, însă facem asta pe cont propriu.

Ștefana Todică: „Eu sunt primul om care are nevoie de emisiunea iBani”

Dacă vorbim de adolescenți și tineri, cei mai mulți fac educație financiară în familie. Sistemul de educație din România nu este adaptat la nevoile actuale. Și statisticile arată o nevoie uriașă de educație financiară. Doar 1 din 5 români este alfabetizat financiar, iar România a fost în ultimii ani în permanență la coada clasamentului european la acest capitol.”


Care e relația ta cu banii? Cheltuiești mulți sau foarte mulți?

„Eu sunt primul om care are nevoie de emisiunea iBani. Deși am acces la informație, am făcut reportaje pe această tema, interviuri cu experți în economie și știu ce spune teoria, tot cheltui tot ce am și mi-e foarte greu să pun bani deoparte. Iar atunci când o fac nu mă ține mult, pentru că găsesc imediat ceva de făcut cu ei: poate o pereche de pantofi, poate o vacanță.

Așa că am decis să fac în primul rând cu experiment cu mine, să țin cont de toate sfaturile pe care le dau experții pe care îi invit în emisiune. De exemplu, după prima emisiune în care am vorbit despre împărțirea bugetului personal, am decis să pun deoparte lunar 20% din salariu. Mi se pare că nu o să mă descurc fără acei bani, dar voi încerca.”

Ce îți propui cu emisiunea iBani?

„Îmi doresc să ajut oamenii să ia decizii bune în privința banilor și să găsească ușor soluții pentru problemele cu care se confruntă zi de zi. Chiar dacă vorbim de un credit, de asigurări sau pensii private, de cumpărarea unei case, alegerea unei mașini, de relația copiilor cu banii sau de investiții cu randament bun, ideea este să fie cât mai bine informați atunci când iau decizii, să știe exact care sunt riscurile și care sunt avantajele.

Îmi propun să oferim soluții practice pentru oricine, atât pentru cei cu venituri mici, care vor să câștige mai mult, cât și pentru cei au deja o situație bună și vor să investească inteligent. Și, poate cel mai important, discuțiile sunt într-un limbaj simplu și accesibil tuturor.”

Ștefana Todică: „Am vrut mereu să am banii mei, așa că am început să lucrez devreme”

Știu (nu întreba de unde) că aveai bursă de merit în facultate. Cum îi cheltuiai? În mare parte pe cărți, nu? :)

„Nu cărți, ci sacouri. Am început să lucrez în presă chiar în facultate, eram reporter la o televiziune de știri națională și prezentăm uneori și jurnalele locale. Țin minte că în acea perioadă îmi cumpărăm în fiecare lună câte un sacou, pentru că aveam nevoie pentru serviciu. Oricum, priveam asta ca pe o investiție bună. Să arăți bine ca reporter e aproape la fel de important cum este să scrii bine.”  

Lăsând la o parte bursă de merit, când ai început să câștigi primii tăi bani? Cum te-ai simțit atunci?

„Am vrut mereu să am banii mei, de când eram copil, așa că am început să lucrez devreme. Primii bani i-am câștigat în adolescență chiar din pasiunea mea, Taekwondo, sport pe care l-am practicat o mare parte a vieții. Am câștigat premii la competiții, iar mai apoi am devenit instructor și am făcut, o perioadă, antrenamente pentru copii. Erau sume mici, dar era o bucurie imensă să îmi valorific munca și timpul petrecut la sală. 

Este minunat să fii tânăr, să nu depinzi neapărat de părinți și să ai banii tăi pentru mofturi, ieșiri în oraș sau haine. Poate și asta a contribuit la o relație foarte bună cu părinții.”

Care a fost cea mai proastă investiție a ta de până acum și ce ai învățat din această experiență?

„Am o problema cu hainele. Cad în capcana reducerilor și cumpăr lucruri de care nu am nevoie, pe care apoi le țin în dulap și nu le port. Am învățat, însă, în ultimii ani să am mai multă grijă de banii mei, după ce am făcut sacrificii să îmi cumpăr un apartament, și au apărut alte nevoi. Așa că acum mă gândesc de două ori înainte să scot cardul.”


Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate cu 24 de ore în avans! Vezi și noua ofertă de filme și seriale, doar pe voyo.ro

Vezi și VIDEO: De la banal la senzațional: Pui umplut cu primavară

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni