Doctorii avertizeaza ca se confrunta tot mai des cu pacienti care nu sufera de nimic altceva decat de cyberhondrie – o noua forma de ipohondrie, prin care utilizatorii de internet isi cauta singuri simptomele pe Google si apoi se diagnosticheaza singuri cu boli grave.
Asociatia Medicilor din Australia da un semnal de alarma pentru toti cei care folosesc motoarele de cautare pentru a afla mai multe despre simptomele lor, ca informatia medicala disponibila online face mai mult rau decat bine.
“Nu poti da diagnostice doar folosind Internetul”, spune Steve Hambleton, vice-presedintele A.M.A. “Oamenii ajung acum la doctor cu tone de material descarcate de pe internet, fiind convinsi ca au o problema anume. Doctorii trebuie mai intai sa isi lamureasca pacientii ca nu sufera de acea boala si abia apoi sa faca propria lor investigatie. Este si un stres in plus enorm pentru pacient”, adauga Hambleton.
“Medicii trebuie sa faca o practica de aproape 10 ani inainte sa poata practica independent medicina. Nu poti inlocui experienta lor cu o cautare pe Google”, sustine vice-presedintele A.M.A.
In ultimul an, cele mai multe cautari pe Google din Australia au fost legate de “simptome”, “sange” si “cancer”. In plus, cautarile despre “hemoroizi” si “tiroida simptome”s-au dublat, din 2009.
Indiferent de cat de usoare si minore sunt simptomele lor, pacientii care folosesc Internetul pentru a se documenta despre boli ajung la medic crezand ca sufera de ceva mult mai grav.
“Am avut pacienti care veneau pentru o durere de cap si erau convinsi ca au o tumoare pe creier! Sau altii care aveau intepaturi in degete si veneau foarte speriati, crezand ca e un inceput de scleroza multipla!”, declara Penny Shaw, un medic generalist din Mosman, Australia.