ß
  • PRO TV
  • INTERVIU Alex Turcu, producătorul pisei „Noi”, cântată de Alina Eremia: „M-am trezit departe”

INTERVIU Alex Turcu, producătorul pisei „Noi”, cântată de Alina Eremia: „M-am trezit departe”

INTERVIU Alex Turcu, producătorul pisei „Noi”, cântată de Alina Eremia: „M-am trezit departe”

Cunoscut inițial ca și chitarist, Alex Turcu s-a făcut remarcat în ultimul timp și ca producător, reușind să își pună amprenta muzicală pe o melodie de success lansată în urmă cu aproximativ trei luni: „Noi”, interpretată de Alina Eremia.

Acum, Alex Turcu ne-a oferit un interviu în cadrul căruia a vorbit despre cariera lui și despre pasiunea pentru muzica.

protv.ro: Ești producătorul piesei „Noi”, cântată de Alina Eremia, care a ajuns locul 1 pe radio în România. Primul no. 1 din cariera ta! Cum te simți, cum ai început acest drum?

Alex Turcu: Sunt foarte bucuros, însă mai ales mă simt norocos. Cred că ăsta este cuvântul care descrie cel mai bine starea. Cât despre început… Mi-a plăcut muzica și m-am trezit departe pe acest drum. 

Când ai început să înveți producție muzicală, care au fost pașii și ce greutăți ai întâmpinat?

Cred că mă numesc producător profesionist cam de doi ani și jumătate. Am început prin a orchestra show-urile live ale Deliei, alături de Michael Massier. Însă în perioada aceea nu m-aș considera producător, pentru că nu știam nimic tehnic, deci eram mai degrabă orchestrator.

După această experiență, mi-am făcut un mini studio în garsoniera în care stăteam și am început să învăț puțin câte puțin. Un hop destul de greu a fost să înțeleg în profunzime ce reprezintă producția în sine. Eu eram obișnuit doar cu prestațiile și aranjamentele de muzică live. Știam să cânt doar la chitară, iar la celelalte instrumente avem niște noțiuni destul de minimale. Brusc eram într-o situație în care dacă voiam să fac o piesă fără chitară, nu știam de unde să încep, deși făceam muzică de aproximativ 10 ani.

Un alt hop este partea efectivă de sound: ce este sunetul și cum îl poți manipula. Am descoperit o lume care nici nu știam că există. 

De la chitarist la producător… De ce această schimbare?

I love music. Vreau să o fac în cât mai multe forme și stiluri, iar doar din postura de instrumentist ești relativ limitat. Era o glumă foarte bună a toboșarului trupei The Police: Daca știi să cânți doar la tobe, toată viața vei cânta ce îți zice chitaristul să cânți.

Când a început totul pentru tine, care a fost momentul în care ai știut că vrei să faci muzică?

Când aveam 15-16 ani, în toate grupurile de persoane în care mă aflam, fie că erau de la liceu sau din cartierul în care locuiam, eram singurul care nu știa să cânte nici măcar un acord la chitară. Și așa a început, am vrut și eu să știu să cânt măcar o piesă, iar de acolo lucrurile au luat-o razna. 

Care este background-ul tău, ai studii în domeniu?

Studii acreditate nu am. Am făcut liceul de mate-info și facultatea de Informatică la Universitatea București. Însă am urmat cursuri de chitară și mai târziu cursuri de sound, mix/master, cu Sergiu Musteata.

Cum vezi industria muzicală astăzi?

Mi se pare că este într-o continuă evoluție. Suntem deja foarte bine unde suntem. Mulți artiști foarte buni care se ocupă de tot procesul creativ, mulți songwriteri buni și mulți producători buni. 

Ce ai schimba la industria muzicală acum?

Cred că mi-ar plăcea și mai mult curaj în procesul creativ.

Cu ce alți artiști ai mai colaborat sau colaborezi încă?

Fiind producător la Global Records, am oportunitatea de a colabora cu foarte mulți artiști: EMAA, The Motans, Killa Fonic, Olivia Addams, Antonia, Florian Rus, Mark Stam, Bogdan Medvedi și lista poate continua. 

Cum ajunge o piesă hit, care sunt ingredientele?

Nu am nici cea mai vagă idee. În sesiunea de creație eu sunt concentrat să prindem o stare, o emoție, un „fluture”. Sunt detalii pe care e bine să le ai în vedere, dar cred că țin de fluența și dinamica piesei. Publicul face piesa hit, nu autorul. Publicul face dintr-o piesă bună un imn.

Ce înseamnă pentru tine succesul și care sunt proiectele la care lucrezi acum?

În domeniul muzical, succesul înseamnă să fac piese cu care sa rezonăm atât eu, cât și publicul, și să creez această conexiune de „am trăit aceeași emoție”. În prezent lucrez la următoarele lansări, fiți pe fază!

Cum ai ajuns să colaborezi cu Global Records?

Cred că timp de vreo 6 luni am tot trimis demo-uri către Global Records și, la un moment dat, m-au chemat să facem câteva sesiuni. We clicked și am decis să lucrăm împreună. 

Cum ai descrie experienta ta la Global?

Este foarte tare. Este un colectiv mare de artiști, producători și songwriteri și, fără să îți dai seama, te dezvolți muzical. Atmosfera te împinge să fii cât mai creativ.

foto: PR

Vezi și: Cum faci Tortellini in 15 minute

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni