ß
Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a vorbit pe 16 februarie despre tipurile de vaccinuri care au fost aprobate în România, dar și despre efectele adverse ale acestora.
Potrivit site-ului Guvernului, în țara noastră sunt folosite în prezent trei tipuri de vaccinuri (Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca) care protejează în proporție de aproape 100% împotriva COVID-19, timp de cel puțin un an.
Sursa citată notează că doctorul Valeriu Gheorghiță a afirmat în cadrul unei conferinșe de presă că , până în prezent, s-au vaccinat cu Pfizer (de pe 27 decembrie) 629.215 de persoane, cu Moderna (de pe 4 februarie) - 60.916 persoane, iar cu AstraZeneca (de pe 15 februarie) - 6.218 persoane.
Medicul a vorbit și despre reacțiile adverse pe care persoanele le au după ce sunt vaccinate anti-COVID-19, afirmând că toți românii care au reacții adverse sunt înregistrați de către autorități.
„Numărul total al reacțiilor adverse urmare a vaccinării cu vaccinurile împotriva COVID-19, în toată această perioadă, începând de la 27 decembrie, defalcat pe cele trei tipuri de vaccinuri, sunt: pentru vaccinul Pfizer au fost înregistrate, la acest moment, 556 de reacții de tip local, cu durere la locul de administrare și 2.324 de reacții generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian. Numărul total al reacțiilor adverse raportate ca urmare a administrării vaccinului de la Moderna, din data de 4 februarie, vorbim de nouă reacții de tip local, durere la locul de administrare și, respectiv, 75 reacții generale, febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și, la fel, alergii de tip urticarian. Numărul total al reacțiilor adverse ca urmare a administrării vaccinurilor de la AstraZeneca începând cu data de 15 februarie, deci din ultimele 24 de ore, sunt în total șapte reacții raportate, patru de tip local, cu disconfort, durere la locul de administrare, și trei reacții generale, constând în febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și stare de insomnie”, a spus doctorul Valeriu Gheorghiță.
Pe site-ul oficial al Guvernului mai este menționat și faptul că vârsta medie a persoanelor care au raportat reacții adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 ani și 88 de ani, iar 77% dintre acestea sunt de sex feminin.
foto: Agerpres
Vezi și:
Gallery