ß
  • PRO TV
  • Universitatea Oxford testează eficacitatea vaccinului AstraZeneca la copii. Cine sunt voluntarii

Universitatea Oxford testează eficacitatea vaccinului AstraZeneca la copii. Cine sunt voluntarii

Universitatea Oxford testează eficacitatea vaccinului AstraZeneca la copii. Cine sunt voluntarii

Reprezentanții Universității Oxford au anunțat duminică demararea unui studiu clinic care are ca scop determinarea siguranței și răspunsul imun al vaccinului dezvoltat cu AstraZeneca în rândul copiilor.

Anunțul cercetătorilor de la Universitatea Oxford vine în contextul în care în acest moment niciun vaccin anti-Covid nu este recomandat persoanelor sub 16 ani. Însă, specialiștii spun că vor să știe dacă vaccinul AstraZeneca este sigur și oferă un răspuns imun în cazul copiilor, care nu sunt feriți de riscul contractării virusului SARS-CoV-2. 

Conform Reuters, circa 300 de voluntari cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, care au primit acceptul părinților de a participa la studiu, vor primi vaccinul AstraZeneca în cursul acestei luni pentru a se testa reacția la ser.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat de compania farmaceutică britanico-suedeză în parteneriat cu Universitatea Oxford, se administrează în două doze la persoanele care au cel puțin 18 ani.

FOTO: Getty Images

Botezat „vaccinul pentru lumea întreagă”, serul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford este mai ieftin și mai ușor de depozitat și distribuit decât serurile create de Pfizer/BioNTech și Moderna.

Până acum, România a primit două tranșe de vaccin AstraZeneca, adică 174.000 de doze.

Ce sunt studiile clinice

Studiile clinice sunt demersuri științifice de cercetare care au ca scop determinarea eficacității, tolerabilitatea și siguranța pe care o prezintă noile molecule dezvoltate de companiile farmaceutice. Prima fază a testării lor are loc în laborator, cu sau fără animale-cobai (șoareci, maimuțe).

Dacă aceste teste sunt pozitive, se trece la analizarea rezultatelor pe voluntari umani și, în final, pe pacienți care suferă de boli care se doresc eliminate cu ajutorul acelor vaccinuri/medicamente.  

Fotografii: Getty Images/Shutterstock

Vezi și VIDEO: Dr. Victor Miron, medic pediatru, doctorand în boli infecțioase

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni