Montarea unui aparat dentar este cea mai bună alegere pentru îndreptarea dinților, iar tehnologia modernă oferă acum numeroase opțiuni, inclusiv aparate care sunt aproape invizibile și mult mai confortabile ca în trecut. Totuși, este important ca în perioada în care porți acest aparat, care îți va garanta o dantură impecabilă, cu dinți perfect aliniați, să respecți anumite reguli legate de igiena dentară și de alimentație.
Medicul ortodont, care îți montează aparatul, îți va face și recomandări privind modul în care trebuie să te speli pe dinți în lunile în care vei purta dispozitivului și ce alimente trebuie să eviți. Anumite produse, care sunt prea tari, prea crocante sau lipicioase, pot să strice sârmele sau brackeții, astfel încât va fi necesară schimbarea aparatului.
În funcție de modelul ales, un aparat dentar poate avea un preț destul de mare, prin urmare ar fi bine să ai grijă de el și să respecți cu strictețe regulile de alimentație în perioada în care îl porți, care poate varia de la 6 luni până la 2 ani.
Dacă vrei ca tratamentul tău ortodontic să aibă rezultatele dorite și să nu fie nevoie de înlocuirea aparatului, atunci este important să renunți un timp la anumite alimente, pe care le consumai înainte. Acestea riscă să strice componentele aparatului, dar și să-ți afecteze smalțul dinților.
Din categoria produselor alimentare interzise în perioada în care porți aparat dentar fac parte:
Prin urmare, trebuie să scoți complet din alimentație orice produs tare sau lipicios, care se poate fixa pe dinți și pe componentele aparatului dentar.
Îți recomandăm să introduci în meniul tău zilnic mai multe alimente sănătoase, bogate în nutrienți esențiali pentru sănătatea dinților. Iată câteva produse care sunt ușor de mestecat, nu afectează smalțul dinților sau aparatul dentar și totodată asigură organismului tău doza de vitamine și minerale de care are nevoie:
Fructele sunt foarte importante în alimentație, dar în perioada în care porți aparat dentar nu ai voie să muști din ele. Prin urmare, va trebui să tai în felii merele, perele și alte fructe tari, iar pe cele care conțin sâmburi foarte mici (zmeură, căpșune) ar fi bine să le eviți, ca să nu-ți rămână printre componentele aparatului dentar.
Brânzeturile conțin foarte mult calciu, dar au un efect benefic și asupra gingiilor, pentru că reduc aciditatea din gură. Astfel, scade foarte mult riscul de iritare și inflamare, fenomen cu care se confruntă multe persoane care poartă aparat dentar.
La fel de importantă este și igiena dentară în perioada în care porți aparatul. Discută cu medicul tău ortodont și cere-i sfaturi privind modul în care trebuie să te speli pe dinți pe toată durata tratamentului, ce produse trebuie să folosești și care este tehnica potrivită, pentru o curățare perfectă a danturii și aparatului dentar.
Resturile alimentare se pot acumula foarte repede printre componentele acestuia și pot duce la formarea cariilor, astfel încât, dacă nu ai grijă, te poți trezi cu alte probleme stomatologice la finalul tratamentului.