Pandemia recentă de Covid 19 dar și pericole pentru sănătatea familiei, face ca oamenii să fie mai atenți în ultima perioadă la tipul de materiale pe care le folosesc la construcția sau renovarea locuinței lor.
Dincolo de pericolele venite din afara casei, mediul construit oferă circumstanțe aproape perfecte pentru formarea microbilor precum bacteriile și mucegaiul. Curățenia care lasă de dorit, aerisirea necorespunzătoare și aglomerația spațiilor, toate sprijină creșterea și distribuția microbilor care pot provoca boli sau degradări materiale.
Ce soluții sunt deci pentru a preveni îmbolnăvirile și a ne proteja familia de microbi?
Ferestre termopan - ferestrele din pvc cu geam termopan reprezinta o bariera de netrecut pentru microbi si bacterii. Preturile se pot verifica cu un calculator ferestre pvc, insa au devenit extrem de accesibile. Pentru ferestre Bucuresti oferta include, in general, masuratori, transport si montaj.
Var și vopsele antimicrobiene - există anumite tipuri de var lavabil pentru pereți sau vopseluri care au proprietăți antimicrobiene. Acestea au adăugați în fabricație ioni de argint sau alți aditivi cu eliberare treptata. Dacă citiți instrucțiunile acestora veți vedea clar pentru ce suprafețe sunt recomandate, pe ce perioadă se garantează protecția, dacă permite sau nu spălarea, curățarea etc.
Amorse și var anti-mucegai – sunt excelente pentru bucătărie, baie și încăperi cu multă umiditate. Umezeala favorizează apariția mucegaiului dar poate fi și un mediu propice de dezvoltare a unor bacterii periculoase. De aceea o soluție viabilă este să folosiți la construcție sau la renovări astfel de amorse și var special rezistente la umiditate dar și la ștergere, curățare.
Țesături antimicrobiene - sunt folosite mai mult în domeniul medical la fabricarea halatelor și altor echipamente și accesorii din material textil necesare în acele medii cu multe riscuri. Dar dacă citiți mai cu atenție etichetele produselor casnice, a unor piese de mobilier pentru camera copiilor, sau mobilier tapițat, cu siguranță veți găsi și unele care au un tratament special și au proprietăți antimicrobiene. Unele promit că pot omorâ sute de viruși și bacterii, mai ales cele care se dezvoltă în condiții de căldură sau umezeală. Nu spun că trebuie să devenim paranoici și să avem totul în casă anti-microbian dar o lenjerie cu aceste proprietăți pentru patul copiilor ori unor persoane cu imunitate slăbită, cu multe alergii sau probleme de sănătate, o văd mai mult decât benefică. La fel există covoare antibacteriene care se pot pune la ușa de intrare în casă dar și covoare mai mari, cuverturi, pături tratate special ca să aibă astfel de proprietăți.
Lemn natural – este un material de construcție nu doar ecologic, dar și sănătos. Dacă este finisat și tratat corespunzător se poate ușor curăța și nu va lăsa murdăria să pătrundă în textură. Atenție doar la vopselurile sau lacurile folosite care pot fi toxice.
Parchet cu strat antibacterian – și acest material de o importanță majoră în amenajarea interioară a locuințelor, are variante care au un strat antibacterian conceput special pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Poate fi folosit în orice cameră, mai ales în camerele copiilor în care ei se joacă pe jos sau în camerele de zi în care este mai mult trafic, musafiri etc. De obicei un astfel de produs este indicat pentru spații publice cu trafic intens și are un cost puțin mai ridicat decât a altor tipuri de parchet, dar investiția se merită pentru un viitor sănătos al familiei.
Sticlă, ceramică, piatră naturală – include în construcția ta cât mai multe elemente din aceste materiale, recunoscute pentru ușurința de a se curăța și dezinfecta. Au avantajul că nu lasă murdăria să pătrundă și deci nici virușii, bacteriile și alte substanțe dăunătoare. În plus sunt rezistente și cu proprietăți ignifuge excelente. Poți să fie sub formă de gresie, faianță în baie, bucătărie, holuri dar și ca pereți despărțitori, suprafețe care trebuiesc curățate des etc.
Pardoseli și suprafețele rezistente din PVC, linoleum sau cauciuc - o alternativă la ceramică sunt suprafețele acoperite cu aceste materiale foarte rezistente la lovire dar și ușor de curățat și dezinfectat.
Rășinile epoxidice sau poliuretanice – se pot folosi la pardoseli pe holuri și alte spații cu trafic intens dar sunt și persoane care aleg să le pună în toată casa. Avantajul este că acoperă suprafețele ca o peliculă deci nu există spații de îmbinare prin care pătrunde mizeria.
Plăcile gipsate sau laminate - fie că sunt folosite în componența pereților, a rafturilor, debaralelor și altor piese de mobilier din casă, au avantajul unui strat protector care le face rezistente la umiditate dar și la murdărie
În general alege materiale de construcție, articole de mobilier sau accesorii care se pot spăla, curăța și dezinfecta.