O nouă tragedie provocată de un incendiu pune sub semnul întrebării capacitatea spitalelor românești de a trata pacienți în siguranță. Experții explică de ce riscul de incendiu este mai mare în spitalele COVID.
Incendiul izbicnit vineri dimineață la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București s-a soldat până acum cu 5 morți. Pompierii și experții INSEMEX Petroșani, care au participat și la investigațiile după tragedia Colectiv, încearcă să afle cauza exactă a incendiului.
Pacienții de la „Matei Balș” care au suferit arsuri au fost transferați la alte spitale din Capitală. Printre ei se află și umoristul Toni Grecu, internat de două săptămâni la „Balș”, cu COVID-19.
Autoritățile sanitare din state greu încercate de criza COVID, precum Marea Britanie, au avertizat managerii de spitale că riscul de izbucnire a unor incendii în spitalele care tratează pacienți cu COVID-19 sunt de câteva ori mai mari decât în alte unități medicale. În ciuda acestui risc, niciun spital din Regat nu s-a confruntat cu o asemenea tragedie până acum.
Totuși, incendii de amploare au izbucnit în România (la Spitalul Județean Piatra Neamț și la Institutul „Matei Balș”). Deși riscul este același pentru toată lumea, doar unitățile medicale dotate cu instalații depășite tehnologic se confruntă cu asemenea situații.
Conform experților medicali din Marea Britanie, numărul mare de ventilatoare din secțiile de terapie intensivă sporește riscul de incendii spontane. În tratarea pacienților cu COVID-19 se folosește oxigen concentrat care, la flacără deschisă (inclusiv scurtcircuit), se aprinde extrem de ușor.
În România, în secțiile care tratează pacienți cu SARS-CoV-2, aparatele care îi mențin în viață lucrează la capacitate maximă, deși nu sunt calibrate pentru debite de oxigen atât de mari.
„Întotdeauna au fost, şi înainte de pandemie, în secțiile de terapie intensivă erau folosite aceste instalaţii de oxigen. Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie. De asemenea suprasolicitarea în condiţii de pandemie pentru aceste instalaţii de oxigen apare foarte frecvent. Ele nu au fost calibrate pentru debite atât de mari, iar în infecţia cu SARS-CoV-2 pacientul are un necesar foarte mare de oxigen”, a declarat, pentru Mediafax, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”.
Multe spitale din România au instalații electrice învechite, prize și întrerupătoare care ar fi trebuit înlocuite de mulți ani. Un simplu scurtcircuit poate provoca o tragedie fără margini, cum a fost cea de la Spitalul Județean Piatra Neamț.
Printre soluțiile pe care le au spitalele pentru a evita incendiile se numără măsuri imediate de înlocuire a instalațiilor învechite, asigurea unei circulații naturale sau mecanice a aerului în zonele cu pacienți și calibrarea instalațiilor de oxigen de la terapie intensivă astfel încât să nu funcționeze la capacitate maximă.
Din informațiile făcute publice de prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, pavilionul de la „Matei Balș” cuprins de flăcări a fost renovat la sfârșitul anului trecut. Mai mult, spune oficialul, instalațiile de neutralizare a incendiilor au funcționat.
„În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții”, a spus Berbeceanu la Digi24.
Fotografii: Agerpres
Vezi și VIDEO: Facem Level (Gen Session) – episodul 15 – IHATEPINK & Bobospider: Fălci e mic copil pe lângă experiența din Depth
Gallery